Politika

Zakon se povlači, hoće li i demonstranti: Manojlović, Smajlović i Stojanović u emisiji "Direktno sa Minjom Miletić"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/12/2021

-

16:14

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Zakon o eksproprijaciji se povlači hoće li i demonstranti i ko su pobednici, a ko gubitnici u procesu koji je obeležio nedelje za nama biće tema emisije Direktno sa Minjom Miletić u petak u 21 sat na televiziji Euronews Srbija. 

O građanskoj neposlušnosti, aktivizmu i izborima govoriće Savo Manojlović iz inicijative Kreni promeni, novinarka Ljiljana Smajlović i politikolog Boban Stojanović.

Usvojene izmene Zakona o eksproprijaciji, na koji su zamerke izneli struka, ekološki aktivisti i organizatori protesta koji su poslednjih nedelja održani širom Srbije blokadama saobraćaja, povlači se na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. 

Vučić je, naime, u sredu uveče saopštio da se konsultovao sa pravnim stručnjacima i da je doneo i potpisao odluku o vraćanju Skupštini izglasanog zakona o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji. Vlada Srbije je na sednici u sredu uveče donela odluku da da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji.

Vučić je poručio Vladi Srbije da ne donosi nikakv novi zakon, već da se napravi šira javna rasprava koja može da traje šest meseci, pa da se vidi može li se doći šireg javnog koncenzusa i rešenja. 

Istovremeno, vlada je u sredu predložila Narodnoj skupštini izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi - u članovima 7, 20, 43 i 44. Pomenuti članovi odnose se na overu potpisa, predstavnike ovlašćenog predlagača u organu za sprovođenje referenduma i na rok za ponovno raspisivanje referenduma.

Time su dva ključna zahteva protesta, u okviru kojih su protekle dve blokirane saobraćajnice širom Srbije, kao i autoput u Beogradu, ostvarena, a Savo Manojlović iz Inicijative Kreni-Promeni rekao je za Euronews Srbija zahtevi moraju da formalno budu sprovedeni do petka i da će onda umesto blokada, na gradskim trgovima biti organizovane "proslave".

Komentari (0)

Srbija