Politika

Dačić: Nema potrebe za velikom raspravom o Zakonu o referendumu, predviđeno je da se danas sve završi

Komentari

Autor: RTS

10/12/2021

-

08:58

Dačić: Nema potrebe za velikom raspravom o Zakonu o referendumu, predviđeno je da se danas sve završi
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Za danas je u Skupštini Srbije zakazana sednica sa samo jednom tačkom dnevnog reda - izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. Prethodne izmene tog zakona usvojene su pre dve nedelje, predsednik ih je potpisao, a zatim predložio Vladi doradu i izmenu propisa.

Prema predlogu Vlade ukida se taksa za overu potpisa, omogućava se da predstavnici ovlašćenih predlagača budu deo organa za sprovođenje referenduma, i raspisivanje referenduma o istom pitanju neće biti moguće u roku kraćem od četiri godine.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić rekao je za RTS da Zakon o referendumu nema nikakve veze sa Rio Tintom i da je reč o promeni Ustava. On je naveo da se teško može reći da je reč o suštinskoj promeni.

"Ovde je predsednik Republike rekao da želi da izađe u susret građanima. Oni se ne tiču dela kako se inicira referendum, osim onog dela koji se tiče takse za potpise i organa koji sprovode referendum. Ti organi su RIK i uvodi se mogućnost da oni koji su inicirali referendum imaju predstavnike u tim organima. Ovde je inicirano i pitanje kada se posle određene odluke može organizovati referendum", rekao je Dačić.

On je naveo da je očigledno da se za Rio Tinto vezuje za neke aktuelne teme.

"Oni koji su inicijatori protesta su sve vezivali za Rio Tinto. Zakon o referendumu nikakve veze nema sa tim pitanjima. Reč je o promeni Ustava. Ostaje odluka za referendum 16. januara", kaže Dačić.

Zakon u skupštinskoj proceduri

Promene ovog propisa bile su jedan od dva zahteva građana koji su dve subote protestovali i  blokirali saobraćajnice u više gradova u Srbiji. Deo građana najavio je nastavak protesta i ove subote ukoliko danas ne budu usvojene izmene Zakona o referendumu.

Dačić kaže da je formalno-pravno je izmene zakona inicirala Vlada, a suštinski predsednik.

"To je ta linija koja je uslovila da se Zakon ponovo nađe u skupštinskoj proceduri. Danas je predviđeno da se sve završi. Jasno je zašto se to radi. Ja sam rekao da će mnogi biti nezadovoljni što su prihvaćene inicijative za promene zakonskih rešenja, a to njima nije po volji. Ispunjeni su zahtevi koji su na početku postavljeni. Moram da kažem da ne znam zašto bi neko drugi više brinuo o životnoj sredini, nego što sam ja zabrinut", navodi Dačić.

Smatra, kaže, da je poslanicima dovoljno poručeno šta treba da im se poruči.

"Svako ko se nalazi na određenoj javnoj funkciji mora da ima u vidu sve političke konotacije onoga što radi, pa i zakonskih rešenja. Zato mislim da neko preteruje kada govori samo o ekspertima. Svaki ekspert mora da ima svest o tome šta može da izazove", dodaje Dačić.

Ukazuje da je predviđeno da Republička izborna komisija sprovodi referendum.

"Mi smo usvojili i da se RIK priširi sa šest članova iz redova opozicije. Cilj ovog referenduma su ustavne promene i nezavisnost pravosuđa. A za druge referendume će biti mogućnosti da svaki predlagač ima predstavnike u organima koji spadaju pod nadležnosti RIK-a", kaže predsednik Skupštine.

Referendumska kampanja

Ističe da referendumsku kampanju treba da sprovodi država.

"Mislim da je ne sprovodimo jer se bavimo drugim nekim temama. Pozivam da se svi državni organi bave kampanjom za uspeh referenduma. Protiv sam zloupotreba koji se pojavljuju u opozicionim krugovima koji se protive referendumu. Čitav život slušam da pravosuđe treba da se oslobodi političkog uticaja. Sada sudije i tužioce ne bira skupština. Pa šta je sporno, što se organizuje u Vučićevo vreme. Ovde kao i kod pitanja ekologije, treba razdvojiti suštinu. Ovde nije reč o ljubiteljima Ustava, ovde je reč o onima koji žele da zloupotrebe to u političkoj kampanji", smatra Dačić.

Što se tiče samog parlamenta, navodi Dačić, bi bilo idealno da referendum ne uspe.

"Zašto, zato što bismo birali sudije i tužioce. Ali, da li je to u interesu Srbije. Mislim da nije. Zato pozivam sve da izađu na referendum i glasaju za promene", zaključio je Dačić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija