Politika

Reakcije na povlačenje zakona: Manojlović najavio okupljanja, ali ne blokade, Đukanović: Dogovor kuću gradi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/12/2021

-

12:42

Reakcije na povlačenje zakona: Manojlović najavio okupljanja, ali ne blokade, Đukanović: Dogovor kuću gradi
Reakcije na povlačenje zakona: Manojlović najavio okupljanja, ali ne blokade, Đukanović: Dogovor kuću gradi - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavestio javnost da je Narodnoj skupštini vratio Zakon o eksproprijaciji, i da su inicirane promene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, organizacija Kreni-Promeni je poručila da zahtevi moraju da formalno budu sprovedeni do petka, a da će onda u subotu na gradskim trgovima biti organizovane "proslave" od 14 časova.

Savo Manojlović iz Inicijative Kreni-Promeni je rekao za Euronews Srbija da su povlačenje Zakona o eksproprijaciji i izmene Zakona o referendumu "pobeda svih građana". Kako je dodao, "jedna bitka je dobijena", a predstavnici Inicijative će nastaviti da prate dešavanja u vezi sa Rio Tintom.

Manojlović je rekao da ni Rio Tinto ni neka druga kompanija neće moći da sprovode radove dokle god najveći srpski eksperti kažu da će eksproprijacija litijuma dovesti do ekološki štetnih posledica. Najavio je okupljanja u subotu, ali ne i blokade.

"Čovek se drži za reč, vo za rogove. Mi se držimo za reč. Subota, 14 časova, Trg republike. Pozivamo i ljude u svim ostalim gradovima da izađu na okupljanja na gradskim trgovima", rekao je Manojlović.

Euronews Srbija

Dodao je da je u koordinaciji sa drugim organizacijama sa kojima postoji dogovor i zahvalio je svim građanima koji su podržali proteste, bez obzira na opredeljenje.

"Imamo kampanje koje ćemo ćemo raditi. Čekamo 15. decembar kada će se u Loznici odlučivati o prostornom planu. Predsednik je imao izvesne najave vezane za to. Bio bi veliki uspeh ako bi se plan izmenio", poručio je Manojlović.

Na pitanje da li će se kandidovati na predstojećim izborima, Manojlović je rekao da neće. "Ako nekada budem želeo da se kandidujem, izaći ću sa programom, neću pozivati ljude da blokiraju puteve ili brane parkove, da zloupotrebljavam njihgovu situaciju", naveo je Savo Manojlović.

Reakcije predstavnika vlasti i opozicije

Povodom povlačenja i izmena zakona, oglasio se i član Predsedništva SNS-a Vladimi Đukanović koji je na svom tviter nalogu napisao da "dogovor kuću gradi" i zahvalio se Manojloviću na "ispoljenoj korektnosti i krajnje konstruktivnom pristupu".

"Ovo nam je ozbiljna lekcija iz koje moramo kao narodna stranka da izvučemo pouke. Sa narodom mora mnogo više da se razgovara, kao i sa ljudima koji skroz drugačije politički misle u odnosu na nas. Prihvatamo politički poraz koji nam je narod naneo, čestitamo narodu i menjamo pristup", napisao je Đukanović.

Euronews Srbija

Dobrica Veselinović iz inicijative Ne davimo Beograd koja je takođe stajala iza protesta, rekao je da su povlačenje Zakona o eksproprijaciji, kao i najavljene izmene Zakona o referendumu veliki uspesi građana, ali i da "to nikako ne znači da je bitka protiv Rio Tinto kompanije i drugih štetnih projekata gotova i dobijena".  

Slično mišljenje ima i lider Dveri Boško Obradović, koji smatra da su "dva zakona pala, ali Rio Tinto nije". Politički analitičar Đorđe Vukadinović takođe se oglasio, upozorivši da je "još uvek rano za najavljena slavlja na centralnim gradskim trgovima". 

Od ostalih političkih aktera koji su komentarisali vraćanje zakona Narodnoj skupštini, lider Dosta je bilo Saša Radulović izjavio je da je u pitanju "samo taktičko povlačenje i smešan razlog", kao i da "suština ostaje, referendum za promenu Ustava ostaje za 16. januar", a pozvao je građane i da se pojave na tom referendumu. 

Preporuka za vas

Komentari (1)

NBGD

09.12.2021 15:11

Ne znam zasto se bilo ko buni zbog ukidanja cenzusa za referendum?! Ako se raspise, i ako bilo ko zeli da iskaze svoj stav o tom referendumskom pitanju, neka ga iskaze. Misljenja sam da ce ukidanje cenzusa podici izlaznost jer jedino izlaskom i davanjem svog misljenja ce moci da se cuje nas glas. A ako je vecina protiv necega, nece proci referendum. Isto vazi i za one koji su za nesto. Konacno ce oni koji ZELE DA ODLUCUJU o nasoj sudbini moci da kazu sta misle. Jednostavno, ima ljudi koji rade svoje poslove, ne zanima ih da odlucuju da li ce nesto biti crno ili belo i oni ne trebaju da budu prepreka onima kojima je to nesto bitno.

Srbija