Politika

Dačić: Više se neće raspravljati o izmenama Zakona o eksproprijaciji

Komentari

Autor: FoNet/Euronews Srbija

09/12/2021

-

10:07

Dačić: Više se neće raspravljati o izmenama Zakona o eksproprijaciji
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je Vlada Srbije uputila dopis parlamentu u kojem se navodi da povlači iz procedure Zakon o eksproprijaciji što znači da se, kako kaže, o njemu neće ponovo odlučivati.

"Ukoliko ga Vlada Srbije predloži u narednom mesecima, naći će se na dnevnom redu Skupštine" ,rekao je Dačić novinarima u parlamentu.

On je naveo da je Vlada uputila i Predlog izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, te da je za sutra zakazana sednica parlamenta na kojoj će se razmatrati te izmene.

"Ovo se ne odnosi na aktuelni referendum o ustavnim promenama, koji će biti održan 16. januara. Ovde je reč o izmenama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i to će se odnositi na naredni period od dana kada te izmene, ako ih usvoji Skupština, budu stupile nasnagu", rekao je Dačić.

 Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u sredu da se konsultovao sa pravnim stručnjacima i da je doneo i potpisao odluku o vraćanju Skupštini izglasanog zakona o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji. Naveo je i da je potpisao izmene Zakona o referendumu, jer one nisu protivustavne, ali i da je zamolio Vladu Republike Srbije da Skupštini predloži izmene tog zakona.

Vučić je rekao da je  da je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji vraćen Narodnoj Skupštini po proceduri, a da je po sredi nemar i aljkavost službenika Vlade Srbije, jer, kako je rekao, njihove odluke koje mogu da donesu tek posle odluke predsednika, a ne da se gazi Narodna Skupština. Dodao je da oni večeras ili sutra mogu da donesu odluku kojom će da povuku taj zakon.

"Šta je moj predlog? Vladi RS predlažem da ne donosi nikakav novi Zakon, već da zamoli Nacionalni konvent, sva udruženja čak iz oblasti rudarstva i energetike, sve firme koje moraju da rade u saobraćajnoj infrastrukturi, gasnoj, itd, da se napravi šira javna rasprava koja može da traje 6 meseci da vidimo možemo li da dođemo do šireg javnog koncenzusa da vidimo možemo li doći rešenja ", rekao je on i podvukao:

"Uveren sam da će se Vlada posle moje odluke saglasiti sa tim da ne ide u Skupštinu jer ne bi imala većinu za donošenje ovakvog zakona".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija