Politika

Predsednik najavio stavljanje Zakona o eksproprijaciji van snage, stručnjak za ustavno pravo: Postoje dva načina

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/12/2021

-

17:26

Predsednik najavio stavljanje Zakona o eksproprijaciji van snage, stručnjak za ustavno pravo: Postoje dva načina
Predsednik najavio stavljanje Zakona o eksproprijaciji van snage, stručnjak za ustavno pravo: Postoje dva načina - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se traži način da se kompletan Zakon o eksproprijaciji stavi van snage i da to bude u skladu sa Ustavom Srbije. Naučni saradnik Instituta za uporedno pravo dr Miloš Stanić je rekao za Euronews Srbija da za to postoje dva načina.

Prvi način je da predsednik u roku od 15 dana vrati zakon u Narodnu skupštinu uz pisano obrazloženje, a da Skupština uopšte ne odlučuje o spornom zakonu. Kako je objasnio Stanić, time zakon pravno gledano prestaje da postoji i sudbina mu je pravno izvesna. "On je narodski rečeno – propao. Ostavlja se mogućnost da se donese novi zakon", dodao je.

Druga mogućnost, kaže Stanić, jeste da Skupština ipak u celini ponovo odlučuje o zakonu. U tom slučaju potrebno je postizanje apsolutne većine od ukupnog broja narodnih poslanika da bi se zakon usvojio. Ako se ne postigne apsolutna većina, zakon propada i stvara se pravni osnov da Vlada ponovo inicira proceduru za donošenje novog zakona, a u skladu sa pisanim obrazloženjem koje je prilikom vraćanja zakona predsednik dužan da dostavi. Stanić je istakao da je veoma važno da sve bude u skladu sa Ustavom Srbije.  

Podsetimo, predsednik Vučić je novinarima, posle obilaska završnih radova na izgradnji Kule u Beogradu na vodi, kazao da mu je jasno da se u narednih deset, ni mesec dana ne može postići dogovor o tome kako taj zakon treba da izgleda. On je i u subotu, posle razgovora sa meštanima Gornjih Nedeljica naveo da će predložiti da se u skupštinu po hitnoj proceduri uputi novi predlog Zakona o eksproprijaciji, kako bi mogao da se usvoji pre Nove godine, a  ukoliko to ne bude moguće, da se vrati na snagu stari zakon.  

U Članu 19. Zakona o predsedniku Republike stoji da predsednik može, uz pismeno obrazloženje, vratiti Narodnoj skupštini izglasani zakon na ponovno odlučivanje ako smatra da zakon nije saglasan sa Ustavom ili da je u suprotnosti s potvrđenim međunarodnim ugovorima ili opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava ili da pri donošenju zakona nije poštovana procedura koja je propisana za donošenje zakona ili da zakon ne uređuje neku oblast na odgovarajući način. 

Predsednik Republike ne može Narodnoj skupštini vratiti na ponovno odlučivanje zakon o kome su se građani izjasnili na referendumu pre njegovog donošenja i zakon koji su građani potvrdili na referendumu, piše u Zakonu.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija