Politika

Vučić o Zakonu o eksproprijaciji: Traži se način kako da se zakon stavi van snage, obavestiću vas sutra

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/12/2021

-

11:40

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će sutra obavestiti javnost o odluci o Zakonu o eksproprijaciji, da se vrše dodatne provere, odosno da se traži način kako da se Zakon stavi van snage. Vučić je takođe rekao i da je spreman da razgovara o Zakonu o referendumu, ali da ne vidi nikakav problem sa tim zakonom.

"Pripremamo ceo paket, analiziramo sve zahteve i našli smo rešenje. Sutra ću vas posebno obavestiti o toj temi (Zakonu o eksproprijaciji). Spremam dodatne provere, kako ne bismo učinili ništa protivustavno. Ono što je važno je da mi pokušamo da uradimo sve što je u našoj moći i da saslušamo ljude, a ne političare. Da slušamo ljude koji se bave svojom budućnošću, svojom decom. Mi ni na koji način nismo krivi, sem što je bilo nedovoljno pažnje bilo posvećeno ljudima", rekao je on nakon obilaska "Beograda na vodi".

Vučić je rekao da će se sutra znati više o tome.

"Izlazimo sutra sa tim ako danas dobijemo potvrdu od više nadležnih institucija koje su suštinski nadležne, kao i pravnih eksperata, i onda ćemo izaći u javnost sa tim... Ono što je važno je da mi pokušamo da uradimo sve što je u našoj moći i da saslušamo ljude, a ne političare. Da slušamo ljude koji se bave svojom budućnošću, svojom decom. Mi ni na koji način nismo krivi, sem što je  nedovoljno pažnje bilo posvećeno ljudima", dodao je predsednik Srbije, te dodao:

Tanjug/Zoran Žestić

 

Još jednom je ponovio da će sutra izaći sa merama i planovima, nakon onoga što su čuli u Gornjim Nedeljicama.

"Za tri i po meseca su izbori, pa tamo treba da pobedite, to je prava mera demokratije i samo se na izborima donosi odluka ko će biti na vlasti", naveo je.

Na pitanje Euronews Srbija o sredstavima koje bi ljudi dobijali prema novom Zakonu o eksproprijaciji Vučić je rekao da je teško pronaći mnoga rešenja, te će se tražiti način za stavljanje zakona van snage.

"Oko toga je nemoguće dogovoriti se. Tražimo rešenje, tiče se načina na koji možemo van snage da stavimo novi Zakon o eksproprijaciji, jer ne možemo u narednih 10, 15 dana da se dogovorimo o tome... Pošto mi je jasno da bi to preganjanje trajalo mesecima tražimo potpuno drugačije rešenje kojim bismo taj zakon stavili van pravnog prometa... Mislimo da smo našli način, ali i oko toga ima različitih tumačenja... Jedno je da imam pravo suspenzionog veta, ne samo o zakonu koji nije u skladu sa Ustavom, ali sve to proveravamo sa više pravnih eksperata", rekao je Vučić.

Kako je dodao, neka se "u budućnosti dogovaraju svi oni koji misle kako bi to trebalo da izgleda".

"Naše je da vidimo da se taj zakon isključi iz pravnog prometa i tražimo način kako da to izvedemo u skladu sa Ustavom Srbije", naveo je.

"Spreman sam da razgovaram i o Zakonu o referendumu"

Rekao je i da je spreman da razgovara o Zakonu o referendumu, ali da ne vidi nikakav problem sa tim zakonom.

"Spremni smo da razgovaramo o tom pitanju. Ne vidim nikakav problem u Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi. Takse su problem? Mislim da je to samo traženje Lajbnicovog dovoljnog razloga", rekao je predsednik Srbije.

"Priština ne želi dijalog"

Predsednik Srbije je rekao da danas zvanično može da kaže da Priština ne želi opšte da razgovara sa Beogradom. Vučić je, odgovarajući na pitanje o predstojećem dijalogu Beograda i Prrištine, ukazao na komentar portparola EU Petera Stana, kada kažu da kod strana ne postoji dovoljna zainteresovanost i vera u dijalog, i istakao da se mora reći građanima da Srbija želi dijalog, i da je potpuno jasno da ga Priština ne želi.

"Mi spremni da potpišemo sporazum o nestalim osobama. Želimo rezultate. Ali zvanično mogu da kažem da Priština ne želi uopšte da razgovara sa nama", istakao je on, te za provokacije iz Prištine rekao:

"Verujem u smirenost i trpeljivost našeg naroda, ali sam i siguran da neće pokušavati, bar ne u ovom trenutku, da idu u ozbiljnije akcije protiv našeg naroda", dodao je on.

Ukazao je da je Priština do sada pogazila sve sporazume i dogovore sa predstavnicima međunarodne zajednice da se posete dopuštaju u skladu sa Briselskim sporazumom, i to ne samo zato što to pravila nalažu, već zato što su civilizovane norme, Priština ih ne dopušta.

"Ne znam ko iz Prištine nije ulazio u centralnu Srbiju. Oni obećaju i ne puste Petra Petkovića (direktora Kancelarije za KiM) da uđe na teritoriju koju kontroliše Priština samo da bi pokazali kako su silni i svemoćni, kako im je sve dozvoljeno", naglasio je Vučić.

"Na jednom mestu vidi se koliko je Srbija napredovala"

Na jednom mestu, u Beogradu na vodi najbolje se vidi koliko je Srbija napredovala i promenila se, poručio je Vučić, nakon obilaska završnih radova na zgradi “BW Terraces”, dodajući da se projektom "Beograd na vodi" zapušteni deo grada pretvorio u prostor za divljenje.

Vučić je rekao da je "Beograd na vodi" najverovatnije najveće gradilište u ovom delu Evrope, na kojem se polako stvari privode kraju.

"Danas smo u jednoj, spolja najlepše izgrađenoj zgradi, mada je to stvar ukusa… Važno je da se spoljni deo fasade Kule Beograd završava, verujem da će pre kraja godine, osim samog vrha kule, sve biti završeno", rekao je Vučić.

Predsednik kompanije "Igl Hils" (Eagle Hills) Mohamed Alabar nakon obilaska završnih radova na izgradnji zgrade BW Terraces koja je deo projekta Beograd na vodi, rekao je da "ovo samo jedan korak koji pravimo u našem napretku, stremeći da uradimo više".

"Mi menjamo živote ljudi, unapređujemo društvo, poboljšavamo standarde i obogaćujemo umove naše dece o tome šta može da se uradi. To je naše dostignuće, kako zaista možemo da ulijemo entuzijazam našoj deci i na pozitivan način utičemo na njih", rekao je Alabar.

Komentari (0)

Srbija