Politika

Vlada povlači Zakon o eksproprijaciji iz skupštinske procedure, menja se Zakon o referendumu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/12/2021

-

16:28

Vlada povlači Zakon o eksproprijaciji iz skupštinske procedure, menja se Zakon o referendumu
Tanjug/Tanja Valić - Copyright Tanjug/Tanja Valić

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Republike Srbije je na večerašnjoj sednici donela odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji, koji je Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje vratio predsednik Republike Aleksandar Vučić, saopšteno je nakon sednice Vlade.

Vlada će, navodi se, napraviti analizu da li su neophodne izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji i, ukoliko se konstatuje da je Zakon nužno promeniti, učiniće to uz široku javnu debatu u koju će biti uključena stručna javnost, strukovna udruženja, predstavnici privrede i civilno društvo.

Menja se Zakon o referendumu

Na istoj sednici, Vlada je predložila Narodnoj skupštini izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, u članovima 7, 20, 43 i 44. Pomenuti članovi odnose se na overu potpisa, predstavnike ovlašćenog predlagača u organu za sprovođenje referenduma i na rok za ponovno raspisivanje referenduma.

U predlogu Vlade ukida se taksa za overu potpisa, omogućava se da predstavnici ovlašćenih predlagača bude deo organa za sprovođenje referenduma, saopštila je Vlada.

Takođe, prema predlogu neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine kao i da Skupština Srbije u roku od četiri godine neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu.

Povlačenja Zakona o eksproprijaciji i izmene Zakona o referendumu i Narodnoj inicijativi ključni su zahtevi organizatora protesta, koji su protekle dve subote održani u Beogradu i drugim gradovima Srbije blokadama saobraćaja. 

Povodom vesti da je Vlada Srbije povukla Zakon o eksproprijaciji, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je za Tanjug da Vlada ne može da povuče zakon koji je usvojio parlament.

"Ustavna procedura je tu potpuno jasna", prokomentarisao je Dačić.

Vučić najavio stavljanje zakona van snage

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je juče je rešenje na vidiku i da se traži način kako da se Zakon o eksproprijaciji stavi van snage. Vučić je takođe rekao i da je spreman da razgovara o Zakonu o referendumu, ali da ne vidi nikakav problem sa tim zakonom.

"Pripremamo ceo paket, analiziramo sve zahteve i našli smo rešenje. Sutra ću vas posebno obavestiti o toj temi (Zakonu o eksproprijaciji). Spremam dodatne provere, kako ne bismo učinili ništa protivustavno. Ono što je važno je da mi pokušamo da uradimo sve što je u našoj moći i da saslušamo ljude, a ne političare. Da slušamo ljude koji se bave svojom budućnošću, svojom decom. Mi ni na koji način nismo krivi, sem što je bilo nedovoljno pažnje bilo posvećeno ljudima", rekao je on nakon obilaska "Beograda na vodi".

Povodom Zakonu o referendumu rekao je i da je spreman i o tome da razgovara, ali da ne vidi nikakav problem sa tim zakonom.

"Spremni smo da razgovaramo o tom pitanju. Ne vidim nikakav problem u Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi. Takse su problem? Mislim da je to samo traženje Lajbnicovog dovoljnog razloga", rekao je predsednik Srbije.

Ključne zamerke

Šta su bile ključne zamerke na Zakon o eksproprijaciji, kao i šta na šta se tačno odnose izmene Ustava, kojima je prethodilo usvajanje Zakona o referendumu i narodnoj incijativi pročitajte u posebnim tekstovima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako je najavljeno, obratiće se danas u 18 sati građanima. 

Manojlović: Svi zahtevi ispunjeni

Predstavnik inicijative Kreni-promeni Savo Manojlović izjavio je danas FoNetu da su svi zahtevi ispunjeni, ali je potrebno da se sve formalno-pravno završi do petka, posle čega bi usledilo slavlje na Trgu republike u 14 sati.

U slučaju da to ne bude završeno, ostaju protesti na Gazeli u subotu od 14 sati, rekao je Manojlović. On je na tviteru napisao: "Pobeda. Povučen Zakon o eksproprijaciji. Kreću izmene Zakona o referendumu. Ako završe sve formalnop-pravno do petka - proslava na Trgu republike. Ako ne završe - vidimo se na Gazeli".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija