Politika

Usvojene izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, propis odmah stupio na snagu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/12/2021

-

13:05

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije  usvojili su izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi koje je Vlada dala na razmatranje. Za je  glasalo  svih 193 prisutnih poslanika. Odlučeno je i da zakon stupi na snagu ranije od osmog dana od objavljivanja, odnosno - odmah.

Današnja sednica o razmatranju ovih izmena sazvana u roku kraćem od predviđenog, te se odlučivalo po hitnom postupku.

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović nije se na početku sednice javila za reč, kao ni predstavnici odbora, niti ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa. Jedini se za reč javio samostalni poslanik Vladan Glišić i poslanik SNS Aleksandar Martinović, da bi mu odgovorio.

Martinović rekao je da je danas na skupštinkom Kolegijumu dogovoreno da niko od predsednika poslaničkih grupa i poslanika ne govori na sednici Skupštine Srbije, ali je on odlučio da odgovori na izlaganje samostalnog poslanika Vladana Glišića koji je rekao da predložene izmene "nisu dovoljno dobre" i najavio da neće glasati za njih.

Reagujući na Glišićeve ocene Martinović je ocenio kako „danas mnogi trijumfuju nad navodnim porazom Aleksandra Vučića“.

„Aleksandar Vučić je pobedio zato što je pokazao da politika u Srbiji može da se vodi na potpuno drugačiji način od onoga kako su je vodili isti ti koji danas slave njegov poraz. Na drugačiji način nego što je politiku vodio Boris Tadić, Dragan Đilas, Vuk Jeremić i njima slični“, rekao je Martinović.

On je naveo da je ustavna dužnost predsednika Republike da sasluša svoj narod, da čuje koje su njegove nevolje i da pokuša tom narodu da pomogne.

Tanjug/Zoran Žestić

 

 

Do izmena Zakona o referendumu je došlo manje od dve nedelje nakon usvajanja samog propisa. Naime, poslanici su 25. novembra usvojili izmene zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. Usvajanje tog i zakona o eksproprijaciji doveo je do građanskih protesta širom Srbije tokom kojih su blokirane ključne saobraćajnice.

Posle masovnog okupljanja građana prošle subote, predsednik Srbije Aleksandar Vučić vratio je parlamentu zakon o eksproprijaciji i najavio izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi - dva propisa koja su bila razlog za proteste građana.

Izmene koje su danas usvojene podrazumevaju ukidanje takse za overu potpisa čime se omogućava da predstavnici ovlašćenih predlagača budu deo organa za sprovođenje referenduma.

"Overa potpisa se vrši u opštinskoj, odnosno gradskoj upravi i za overu potpisa se ne plaća naknada", piše u izmenjenom članu zakona.

Navodi se i da overi potpisa ne podležu potpisi dati elektronskim putem, u skladu sa uredbom kojom se uređuje elektronska narodna inicijativa.

Neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine, a parlament u roku od četiri godine neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu.

"Ako su građani na referendumu doneli odluku protiv potvrđivanja akta, odnosno pitanja koje je bilo predmet izjašnjavanja o tom aktu, odnosno pitanju ne može se ponovo odlučivati na referendumu u roku kraćem od četiri godine od dana održavanja referenduma", piše u izmenjenom zakonu.

"Ovo se ne odnosi na aktuelni referendum o ustavnim promenama, koji će biti održan 16. januara. Ovde je reč o izmenama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i to će se odnositi na naredni period od dana kada izmene, ako budu usvojene,  budu stupile na snagu", rekao je pre sednice predsednik Nanrodne skupštine Ivica Dačić.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija