Politika

"Jedinstvo protiv globalnih agresora": Ministri sedam najmoćnijih zemalja okupljeni u Liverpulu

Komentari

Autor: Tanjug

11/12/2021

-

15:34

"Jedinstvo protiv globalnih agresora": Ministri sedam najmoćnijih zemalja okupljeni u Liverpulu
"Jedinstvo protiv globalnih agresora": Ministri sedam najmoćnijih zemalja okupljeni u Liverpulu - Copyright Tanjug AP/Olivier Douliery

veličina teksta

Aa Aa

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam najrazvijenijih industrijskih nacija okupili su se pored reke Mersi u Liverpulu u Engleskoj, na sastanku koji je zemlja domaćin Velika Britanija nazvala "predstavom jedinstva protiv globalnih agresora".

Velika Britanija teži da se postigne jedinstvo bogatih nacija kao odgovor na napetosti sa Kinom i Iranom i, kako formuliše Forin ofis, neutrališe "zlonamerno ponašanje" Rusije prema Ukrajini, prenosi AP.

Dok je bend Vojske spasa svirao božićne pesme, britanski ministar spoljnih poslova Liz Tras pozdravila je američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i druge kolege iz G-7 u predvorju muzeja Moderne umetnosti u Liverpulu.

U jeku zabrinutosti zbog gomilanja ruskih trupa u blizini granica sa Ukrajinom, Trasova je upozorila pre sastanka da "slobodne demokratske nacije" moraju da se "odviknu" od ruskog gasa i ruskog novca, kako bi sačuvale svoju nezavisnost. Ona je rekla da će sastanak diplomata iz Velike Britanije, Sjedinjenih Država, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije i Japana biti "demonstracija jedinstva između velikih ekonomija i istomišljenka" koji se protive agresiji prema Ukrajini.

Trasova je u razgovoru sa novinarima poručila da bi vojni potez na Ukrajinu bio "strateška greška sa teškim posledicama'' za Moskvu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija