Fokus

Bajden: Podržaću sankcije protiv talibana, sve zavisi od njihovih postupaka

Komentari

Autor: Tanjug

23/08/2021

-

07:11

Bajden: Podržaću sankcije protiv talibana, sve zavisi od njihovih postupaka
Džo Bajden - Copyright Tanjug AP/Manuel Balce Ceneta

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da će podržati sankcije potiv talibana u Avganistanu koje Velika Britanija namerava da inicira na sastanku G7.


Na pitanje novinara u Beloj kući da li će podržati sankcije protiv talibana, Bajden je odgovorio potvrdno.

"Odgovor je da. To zavisi od njihovih postupaka", rekao je Bajden, prenosi "ABC njuz".

Dodao je da, kada je reč o odnosima SAD sa talibanima, čeka da vidi sledeće korake te grupe.

"Talibani su rekli da žele legitimitet, a videćemo da li su to mislili. Traže legitimitet da vide da li će ih druge države priznati", objasnio je Bajden i dodao da su za sada u pitanju samo razgovori.

Džonson će tražiti produženje roka

Britanski premijer Boris Džonson zatražiće od Bajdena da američke snage ostanu u Avganistanu i nakon 31. avgusta, kako bi bila omogućena evakuacija sa aerodroma u Kabulu, javlja BBC.

Desetine hiljada ljudi očajnički žele da napuste Avganistan nakon što su talibani došli na vlast, a SAD nameravaju da povuku sve svoje trupe iz te zemlje do kraja meseca.

Iako su zvaničnici vlade Velike Britanije saopštili da nema fiksnog datuma kada će se britanske snage povući iz Avganistana, postoji bojazan da bez američkih trupa preostale strane snage ne bi mogle da obezbede aerodrom u Kabulu.

Upitan da li će produžiti rok koji za povlačenje američkih trupa iz Avganistana koji ističe 31. avgusta, Bajden je rekao da se nada da neće biti potrebe za njegov produžetak.

Dodao je, međutim, da se sa vojskom razgovara o produženju tog roka.

Uprkos tome, jedan talibanski zvaničnik rekao je za Rojters da "strane snage u Avganistanu nisu tražile da produže rok koji su odredile za napuštanje zemlje, odnosno 31. avgust".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet