Fokus

Sukob na sastanku G7, lideri najrazvijenijih zemalja sveta nisu ubedili Bajdena da odloži povlačenje iz Avganistana

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2021

-

21:38 >> 22:47

Sukob na sastanku G7, lideri najrazvijenijih zemalja sveta nisu ubedili Bajdena da odloži povlačenje iz Avganistana
Lideri G7 o situaciji u Avganistanu - Copyright EPA/FILIPPO ATTILI

veličina teksta

Aa Aa

Tokom današnjeg hitno sazvanog video samita G7 povodom situacije u Avganistanu lideri grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta sukobili su se zbog toga što je predsednik SAD Džozef Bajden insistirao da se do 31. avgusta Amerikanci povuku iz te ratom razorene zemlje koja je sada pod punom kontrolom talibana.


U izveštaju AP se navodi da su lideri G7 ipak uspeli da se delimično saglase o uslovima priznavanja i moguće saradnje sa budućom vladom Avganistana koju će predvoditi talibani.

Međutim, primetno je bilo razočaranje jer Bajden nije prihvatio zahteve da produži američko vojno prisustvo na aerodromu u Kabulu i posle 31. avgusta i tako osigura da se evakuišu desetine hiljada Amerikanaca, Evropljana, državljana drugih zemalja, ali i Avganistanaca koji su sarađivali sa međunarodnim snagama i organizacijama.

"Naš neposredni prioritet je da obezbedimo bezbednu evakuaciju naših državljana i Avganistanaca koji su nam bili saradnici, kao i da osiguramo da i svi drugi koji žele mogu bezbedno da napuste Avganistan", navodi se u zajedničkom saopštenju lidera G7.

Sastanku G7 prisustvovali su i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, generalni sekretar UN Antonio Gutereš i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Dan uoči održavanja samita G7, direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Viliam Berns sastao se u Kabulu sa vođom talibana Abdulom Ganijem Baradarom.

Tokom razgovora sa Bernsom talibani su naglasili da neće prihvatiti američko vojno prisustvo na aerodromu u Kabulu posle 31. avgusta.

Merkel: Bez produžetka roka za evakuaciju na samitu G7

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da razgovori koji su danas imali lideri Grupe sedam industrijalizovanih zemalja sveta (G7) nisu doveli do toga da se produži rok za evakuaciju iz Kabula i posle 31. avgusta.

"Konferencija nije rezultirala novim datumima (o završetku misije evakuacije)", rekla je Merkel novinarima nakon virtuelnog sastanka lidera G7.

Ona je dodala da se "intenzivno razgovaralo" o tome da li bi civilni aerodrom u Kabulu mogao da se koristi nakon navednog roka i istakla da je Nemačka spremna da sarađuje sa susedima Avganistana, kao što su Pakistan i Iran, kako bi pomogla izbeglicama, prenosi Rojters.

Džonson: Talibani da dozvole odlazak iz zemlje i posle 31. avgusta


Britanski premijer Boris Džonson danas je izjavio da u G7 postoji saglasnost o tome da je prvi uslov za talibane da odobre siguran prolaz Avganistancima koji žele da napuste zemlju i nakon dogovorenog roka 31. avgusta.

"Uslov broj jedan koji kao G7 postavljamo talibanima jeste da oni moraju da garantuju da će svima koji žele da napuste Avganistan i posle 31. avgusta biti dozvoljeno da bezbedno napuste zemlju", izjavio je Džonson nakon hitnog virtuelnog sastanka lidera Grupe sedam najbogatijih zemalja sveta, prenosi Rojters.

Džonson je izrazio nadu da će talibani ipak uvideti da je, kako se izrazio, G7 organizacija koja ima presudan globalni "ekonomski, diplomatski i politički uticaj".

Pariz: Talibani da prekinu sve veze sa teroristima

Jedan visoki zvaničnik iz kabineta francuskog predsednika Emanuela Makrona izjavio je danas da je za G7 prioritet da talibanske vlasti u Avganistanu prekinu sve veze sa terorističkim organizacijama i da se priključe međunarodnoj borbi protiv terorizma.


Nakon sastanka G7 u kojem je učestvovao i predsednik Francuske, neimenovani zvaničnik iz Jelisejske palate je potvrdio novinarima da je rok za povlačenje iz Avganistana u nadležnosti SAD.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet