Fokus

G7 danas o Avganistanu, Bajden uskoro odlučuje o produženju roka za povlačenje vojske

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2021

-

10:33

G7 danas o Avganistanu, Bajden uskoro odlučuje o produženju roka za povlačenje vojske
G7 danas o Avganistanu, Bajden uskoro odlučuje o produženju roka za povlačenje vojske - Copyright Tanjug/Phil Noble, Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Lideri Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) razgovaraće danas o potencijalnom produženju roka za evakuaciju više hiljada ljudi koji pokušavaju da odu iz Avganistana, a koji ističe 31. avgusta, kao i o tome da li da priznaju talibansku vladu ili da joj uvedu sankcije.

Lideri SAD, Velike Britanije, Italije, Francuske, Nemačke, Kanade i Japana, koji će kasnije danas održati virtuelni sastanak, mogli bi doneti odluku o zajedničkom zvaničnom priznanju ili obnavljanju sankcija s ciljem da nateraju talibane da ispune obećanja o poštovanju prava žena i međunarodnih odnosa, prenosi agencija Rojters.

Osim potrebe za evakuisanjem više hiljada Amerikanaca, državljana savezničkih zemalja i Avganistanaca koji su sarađivali sa stranim snagama, biće potrebni dani da se, prema rečima zvaničnika američkog ministarstva odbrane, prebaci 6.000 vojnika raspoređenih u cilju obezbeđivanja i upravljanja aerodromom u Kabulu.

Adam Šif, predsedavajući obaveštajnog odbora Predstavničkog doma američkog Kongresa, rekao je novinarima da ne veruje da bi se evakuacija mogla završiti u preostalih osam dana.

"Mislim da je to moguće, ali mislim i da je malo verovatno s obzirom na broj Amerikanaca koje još treba evakuisati", poručio je Šif.

Jedan zvaničnik talibana je izjavio da strane snage nisu tražile produženje roka i da to ne bi bilo odobreno i da jesu.

Zvanični Vašington je saopštio da se pregovori nastavljaju.

Odluka Bajdena uskoro

Predsednik SAD Džo Bajden će, kako se očekuje, u naredna 24 sata odlučiti da li će produžiti rok za povlačenje američkih snaga iz Avganistana, koji ističe 31. avgusta, javlja Rojters pozivajući se na izvor u američkoj administraciji.

Prema tom izvoru, pojedini savetnici američkog predsednika protive se produženju roka za povlačenje iz bezbednosnih razloga.

Bajden bi mogao da saopšti svoje namere po tom pitanju na današnjem hitnom virtuelnom sastanku lidera G7, posvećenom Avganistanu.

Talibani su juče upozorili da će eventualna odluka SAD da produže rok za povlačenje svojih trupa iz Avganistan imati posledice i ocenili da bi to bio produžetak okupacije Avganistana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet