Fokus

Talibani više neće dopuštati Avganistancima da idu na aerodrom, poručuju da nema ni produženja roka za evakuaciju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC

24/08/2021

-

16:08

Talibani više neće dopuštati Avganistancima da idu na aerodrom, poručuju da nema ni produženja roka za evakuaciju
Talibani više neće dopuštati Avganistancima da idu na aerodrom, poručuju da nema ni produženja roka za evakuaciju - Copyright Tanjug AP/Staff Sgt. Victor Mancilla/U.S. Marine Corps via AP

veličina teksta

Aa Aa

Talibani su održali još jednu konferenciju za novinare, a portparol Zibihulah Mudžahid rekao je da ova grupacija više neće dozvoliti avganistanskim državljanima da idu na aerodrom u Kabulu zbog haotične situacije tamo.

Na konferenciji je izjavio da bi ljudi koji se nalaze na aerodromu trebalo da odu kući i da će njihova bezbednost da bude zagarantovana, prenosi BBC.

Međutim, rekao je da SAD nastavljaju da pozivaju ljude da se ukrcaju u avione.

"Tražimo od Amerikanaca da ne ohrabruju Avganistance da odu... Potreban nam je njihov talenat", rekao je on.

Dodao je da avganistanski mediji rade ponovo, kao i bolnice, škole, univerzteti i lokalne vlasti.

Kada je reč o produžavanju roka za evakuaciju iz Kabula, koji je 31. avgusta, Mudžahid kaže da ne misli da će taj rok da bude produžen. To je ujedino i datum koji je američki predsednik Džo Bajden postavio za povlačenje trupa iz zemlje.

Dodao je da ima dovoljno vremena da stranci odu iz zemlje pre ovog datuma i da talibani ne podržavaju odlazak Avganistanaca.

Takođe, rekao je da ženama neće biti trajno zabranjen odlazak na posao.

"Trenutno je to zbog njihove bezbednosti, kako bi se sprečilo zlostavljanje", rekao je on i dodao da bi žene zasad trebalo da ostanu kod kuće. Tvrdi i da one nisu sklonjene sa svojih radnih mesta, te da će dobiti svoje plate.

Mudžahid je rekao i da ne zna ništa o bilo kakvom sastanku lidera talibana Abdula Ganija Baradara sa direktorom CIA Vilijamom Barnsom u ponedeljak u Kabulu, o čemu je izvestio Vašington post.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet