Fokus

Vašington post: Direktor CIA sastao se s liderom talibana

Komentari

Autor: Washington post, Tanjug.

24/08/2021

-

14:16

Vašington post: Direktor CIA sastao se s liderom talibana
Vašington post: Direktor CIA sastao se s liderom talibana - Copyright tanjug/AP Photo/Abdullah Sahil, File

veličina teksta

Aa Aa

Direktor američke obaveštajne službe CIA Vilijam Barns, sastao se u Kabulu sa glavnim političkim liderom talibana Abdulom Ganijem Baradarom, javio je Vašington post, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.


Predstavnici CIA i Bele kuće nisu odgovorili na zahteve agencija za potvrdu te informacije.

Rojters navodi da je to sastanak predstavnika SAD sa talibanima na najvišem diplomatskom nivou od kada je ta grupa preuzela kontrolu nad celim Avganistanom. 

Istovremeno, nastavlja se evakuacija sa kabulskog aerodroma gde na hiljade Avganistanaca čeka evakuaciju u strahu od talibana.

Sastanak G7, tema - Avganistan

Lideri Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) razgovaraće danas o potencijalnom produženju roka za evakuaciju više hiljada ljudi koji pokušavaju da odu iz Avganistana, a koji ističe 31. avgusta, kao i o tome da li da priznaju talibansku vladu ili da joj uvedu sankcije.

Lideri SAD, Velike Britanije, Italije, Francuske, Nemačke, Kanade i Japana, koji će kasnije danas održati virtuelni sastanak, mogli bi doneti odluku o zajedničkom zvaničnom priznanju ili obnavljanju sankcija s ciljem da nateraju talibane da ispune obećanja o poštovanju prava žena i međunarodnih odnosa, prenosi agencija Rojters.

Osim potrebe za evakuisanjem više hiljada Amerikanaca, državljana savezničkih zemalja i Avganistanaca koji su sarađivali sa stranim snagama, biće potrebni dani da se, prema rečima zvaničnika američkog ministarstva odbrane, prebaci 6.000 vojnika raspoređenih u cilju obezbeđivanja i upravljanja aerodromom u Kabulu.

Uskoro odluka Bajdena o produženju roka za evakuaciju

Adam Šif, predsedavajući obaveštajnog odbora Predstavničkog doma američkog Kongresa, rekao je novinarima da ne veruje da bi se evakuacija mogla završiti u preostalih osam dana.

"Mislim da je to moguće, ali mislim i da je malo verovatno s obzirom na broj Amerikanaca koje još treba evakuisati", poručio je Šif.

Jedan zvaničnik talibana je izjavio da strane snage nisu tražile produženje roka i da to ne bi bilo odobreno i da jesu.

Predsednik SAD Džo Bajden će, kako se očekuje, u naredna 24 sata odlučiti da li će produžiti rok za povlačenje američkih snaga iz Avganistana, koji ističe 31. avgusta, javlja Rojters pozivajući se na izvor u američkoj administraciji.

Potencijalni posrednici u rešavanju krizi

Rusija, Kina, Sjedinjene Američke Države i Pakistan su zainteresovani da budu posrednici u rešavanju krize u Avganistanu, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

U isto vreme, kako dodaje, Rusija se protivi idejama da se avganistanskim izbeglicama dozvoli ulazak u bivšu sovjetsku regiju Centralna Azija, koja se nalazi između Rusije i Avganistana, ili da se tamo rasporede trupe Sjedinjenih Država, prenosi agencija Rojters.

Lavrov je to izjavio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom mađarske diplomatije Peterom Sijartom u Budimpešti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet