Fokus

Evropska unija evakuisala celokupno osoblje iz Avganistana

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2021

-

14:44

Evropska unija evakuisala celokupno osoblje iz Avganistana
Evropska unija evakuisala celokupno osoblje iz Avganistana - Copyright Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija je evakuisala celokupno svoje osoblje iz Avganistana, osim nekih zvaničnika koji još rade na aerodromu u Kabulu, izjavio je portparol Evropske komisije.

"Celokupno osoblje koje je trebalo evakuisati je evakuisano", rekao je portparol novinarima u Briselu, a prenosi agencija Rojters.

"Na aerodromu još uvek imamo nekih zvaničnika kako bismo upravljali onim čime je potrebno upravljati, ali je evakuisano osoblje iz delegacije EU i njihove porodice", poručio je portparol.

Mas: Neće biti vremena da sve evakuišemo

Od kako su talibani preuzeli vlast u Avganistanu, mnoge države pokušavaju da evakuišu svoje državljane iz ove zemlje - bilo da je u pitanju vladino osoblje, bilo da su u pitanju samo državljani.

Iz Avganistana je evakuisano troje srpskih državljana - dva muškarca su već u Srbiji, dok se jedna žena nalazi trenutno u Kazahstanu.

Ipak, nemaju sve zemlje podjednako uspeha u evakuaciji državljana, a naročito one koje moraju da omognu velikom broju ljudi da napusti Avganistan.

Ministar inistranih poslova Nemačke Hajko Mas rekao je danas da do završetka akcije evakuacije iz Kabula krajem avgusta, neće biti moguće sve nemačke državljane i lokalnu radnu snagu Nemačke izbaviti iz Avganistana.

Mas je za televiziju "Bild" rekao da je njegovo ministarstvo u kontaktu sa 100 državljana i njihovim porodicama i da pokušavaju da ih dovedu bezbedno do aerodroma kako bi se raspodelili na letove za evakuaciju.

"Amerikanci su rekli da će do 31.avgusta nastaviti akciju evakuacije. U ovom momentu u Vašingtonu se razmatra da li akcija može biti produžena", objasnio je.

Komentari (0)

Svet