Politika

Vučić: Narastajuće tenzije u svetu daju nam zadatak da snažimo vojsku, još nemamo odluku o obaveznom vojnom roku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/12/2021

-

13:12

Vučić: Narastajuće tenzije u svetu daju nam zadatak da snažimo vojsku, još nemamo odluku o obaveznom vojnom roku
Vučić: Narastajuće tenzije u svetu daju nam zadatak da snažimo vojsku, još nemamo odluku o obaveznom vojnom roku - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle razgovora u Nišu sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i komandnim kadrom Vojske Srbije u širem sastavu, prisustvovao je prikazu rada diviziona samohodnih top haubica.

On je naveo da je bilo reči o vojnobezbednosno, ekonomskoj i političkoj situaciji u zemlji svetu i o mogućim posledicama po Srbiju u njene građane. Istakao je nakoliko važnih tačaka.

"Komplikuje se bezbednosna situacija u celom svetu, ali i u regionu. Shodno tome Srbija dodatno snaži svoje vojne kapacitete, kako bi Vojska Srbije bila potencijalni odvraćajući faktor za svakog potencijalnog agresora. Narastajuće tenzije na istoku Evrope, tenzije između zapadnog sveta i Kine, zapadnog sveta i Ruske Federacije, prelamanje sila u našem regionu daju nam zadatak da dalje snažimo srpsku vojsku", rekao je Vučić.

On je dodao da su u tom planu predložena ogromna ulaganja u vojsku, da je o tome razgovarao sa ministrom Stefanovićem i da bi najmanje trebalo uložiti više od 500 miliona evra više godišnje nego što se sada ulaže, iako su potrebe i zahtevi vojske da to bude 700 miliona evra više.

"To je de fakto još jedan vojni budžet", dodao je Vučić i napomenuo da ipak treba imati u vidu složenost situacije.

Kako je istakao, bilo je reči i o tome kako da se poveća broj vojnika i oficira.

"Sada je to malo lakše zbog bolje finansijske situacije. Tražimo način kako da motivišemo ljude da služe vojsku, kako bismo popunili sve jedinice", rekao je.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Kako je predsednik naveo, Srbija pre kraja godine očekuje protivoklopni sistem "Kornet" iz Rusije, a u narednoj godini posebna vojna naoružanja. Od 2023. do 2025. bi stizala strahovita pojačanja, ako bi bio obezbezđen veći budžet, naveo je.

Kako je dodao, posebno je bilo reči o lovačko-bombarderskoj avijaciji.

"Ono što je za jednu zemlju važno je da mora da ima  obezbeđenu sigurnost i bezbednost građana zemlje, obezbeđenu energiju, i da ima  dovoljno hrane i vode za budućnost", naveo je predsednik.

On je istakao nastojanje da se građannima pokaže "da pokažemo da možemo na najcelishodniji način da upravljamo energentima i drugim resursima".

Kako je ponovio, u Evropi će biti "velikih lomova" kada je u pitanju cena gasa.

"Količine koje mi uzimamo su ograničene, ali smo i dalje u boljoj situaciji nego svi drugi. Na tržištu nema struje, države regiona na dnevnom nivou kupuju struju. Sve se usložnjava, nedostaje 70 milijadi kubnih metara gasa u Evropi, i sve se dešava neverovatnom brzinom", rekao je Vučić.

Zato je, dodao je, važno da imamo vojsku kao garant bezbednosti i stabilnosti za naše građane.

Kako je najavio, sutra će biti održan sastanak sa kompletnom namenskom industrijom koju je takođe neophodno ojačati.

"Naša vojska je mnogo snažnija nego što je bila. Zadovoljan sam angažmanom tih ljudi, mnogo sam zadovoljniji nego što sam bio nekada. Ipak, neću biti potpuno zadovoljan ni kada budemo još znažniji, uvek morate da napredujete. Sve u svemu trošimo ogroman novac na našu vojsku i ona je mnogostruko snažnija u odnosu na period kada sam ja postao ministar odbrane, ali smo daleko od idealnog", rekao je Vučić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, on je naveo da postoji problem s obaveznim služenjem vojnog roka.

"Nemamo odluku o tome. Prvo, svakako da bi bilo spasonosno kada bismo to mogli da učinimo. Od kog to godišta važi? Ako kažemo od 2004. do 2005, mi ne možemo da prihvatimo 30.000 regruta. Kako da odretite koga da odbijete? Kako da ih platite? Ko će da ih obuči? To je razlog zašto tu odluku nemamo. Ja znam da je većina stanovništva za tu odluku, zato gledamo kako da tu odluku donesemo. U svakom slučaju, naša armija mora da ima još 5.000 vojnika na godišnjem nivou", rekao je predsednik.

Ako imamo jaku vojsku, dodao je, neće niko da nas napada, neće niko da strada "ni mala Milica, niti Sandra iz Varvarina".

Zahtev Vojske je, navodi predsednik, da se mimo plata izdvaja 700 miliona evra.

"To su ogromne cifre. Ne verujem da je moguće toliki novac obezbediti, ali ćemo sigurno vojsci izaći u susret na neki način", dodao je Vučić.

Komentarišući proteste i blokade saobraćajnica, Vučić je rekao da su ispunjene "sve želje i čestitke" učesnika protesta, čak i one koji su bile "politički hir".

On je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao kako tome ne želi danas da govori, jer ima važnije teme.

"Da bilo šta govorim, ne interesuje me, 3. aprila narod će da odluči", rekao je Vučić.

On je naveo kako ima problem kad narod oseća da se dešava nešto loše i da kod vlasti postoji nebriga, a da ga ne interesuje šta se dešava kod političkih protivnika. 

 

 

Komentari (0)

Srbija