Politika

Srbija otvorila Klaster 4, Varhelji: Značajan korak napred, Kosovo i vladavina prava ostaju glavni osnov pregovora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/12/2021

-

10:14

Srbija otvorila Klaster 4, Varhelji: Značajan korak napred, Kosovo i vladavina prava ostaju glavni osnov pregovora
Tanjug - Copyright Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Na Međuvladinoj konferenciji održanoj danas u Briselu Srbija je zvanično otvorila Klaster četiri u pregovorima sa Evropskom unijom.

Ovaj Klaster sadrži četiri poglavlja, koja je Srbija sada otvorila istovremeno. U pitanju su poglavlje 14 (transportna politika), poglavlje 15 (energetika), poglavlje 21 (transevropske mreže) i poglavlje 27 (životna sredina) čime se broj do sada otvorenih poglavlja dosao do 22.

"Za EU proširenje ostaje ključni prioritet koji predstavlja strateško investiranje u mir, stabilnost i prosperitet u evropi. Danas smo otvorili jedna pregovarači klaster, danas prvi put. Nova metodologija danas je primenjena u praksi. Otvaranje četiri poglavlja unosi dinamizam u proces pridruživanja", rekao je Gašper Dovžan, sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Slovenije 

On je rekao da napredak u oblasti vladavine prava i normalizaciji odnosa sa Kosovom ostaju ključni prioriteti.

"Srbija mora da radi na vladavini prava, na borbi protiv korupcije, procesuiranje ratnih zločina, a i od normalizacije odnosa sa Kosovom će biti i takođe biti važan deo pregovora", rekao je on. 

Tanjug

 

Komesar za proširenje EU Oliver Varhelji rekao je da je otvranjem klastera 4 Srbija preuzima značajan korak u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. 

"Otvaranjem klastera Srbija preduzima još jedan značajan korak u EU integracijama. Zahvaljujem se Sloveniji, koja je uložila veliki napor kao država predsedavajuća da bi se ovo ostvarilo. Ovo je važnan signal da želimo da Srbija napreduje u pregovorima sa EU. Poslata je snažna poruka da EU želi da ubrza svoj angažman u vezi sa zelenom agendom jer se to tiče svih građana. Ovo je i priznanje Srbiji za reforme u vladavini prava, kao i za ustavnu reformu. Poptreban je naporan rad, koji mora biti ubrzan", poručuo je Varhelji. 

On je naglasio da "vladavina prava i normalizacija odnosa sa Kosovom ostaju glavni osnov pregovora".

"To takođe znači da je potreban naporan rad koji se mora nastaviti i mora biti ubrzan. Jedino takvim pristupom Srbija može da ispuni sve neophodne uslove za zatvaranje poglavlja. Konferencija nam je omogućila da otvorimo politički dijalog o ključnim izazovima. U izveštaju o Srbiji iz 2021. Komisija je rekla da je Srbija ispunila kriterijume za dva klastera. Kada je reč o vladavini prava i normalizaciji odnosa sa Kosovom, oni ostaju ključni. Važno je da Srbija ima dobre rezultate na terenu u tim oblastima", rekao je on.

 

Tanjug

 

Premijerka Srbije Ana Brnabić je navela da je današnji dan važna prekretnica na našem procesu evrointegracija.

U skladu sa novom metodologijom danas smo otvorili Klster 4 i u okviru Klastera 4praktično 4 nova poglavlja. Ovo nas sada dovodi do 22 otvorena poglavlja u našim pregovorima od 35, tako da je opet kažem, veliki i važan korak na kom želim da čestitam svim građanima Srbiji, čitavoj vladi, predsedniku.

"Jedna važna stvar nove metodologije je političko upravljanje procesom EU integracija. Mi upravljamo ovim procesom, reformama u oblasti vladavine prava i to je dalo rezultat. Ovo je nama ogromna motivacija za dalje, nastavljamo reforme u oblasti vladavine prava, javne upravi i privrede kako bi ojačali državu i kako bi čitav evropski put iskoristili za kvlaitetniji život svih građana. Želim da zahvalim svim državama članicama EU kao i EK na podršci i na razumevanju, pokazali su da su spremni da vide, saslušaju i nagrade sve što smo uradili", rekla je Brnabić u Briselu. 

Tanjug

 

Ona je naglasila da će Srbija nastaviti reforme u oblasti vladavine prava, privrede, javne uprave, sa ciljem da "dalje napreduje i kako bi se, na evropskom putu, poboljšao i život građana".

Premijerka Srbije je istakla da će biti potrebna velika ulaganja u oblasti životne sredine, "sigurno više od 10 milijardi evra".

Ona je dodala da je ovo najvažniji klaster za Srbiju i da pokazuje da Srbija ima kapacitet za se sistematski i ozbiljno bavi temama koje obuhvataju poglavlja iz klastera.

"Otvaranje upravo ovog Klastera je izuzetno važno za Srbiju, ovo nam je najavažniji klaster od svih klastera, da smo mogli da biramo izabrali bismo Klaster četiri.  Moramo da radimo dalje sa partnerima iz EU da polako sustižemo standarde Unije kako bismo u budućnosti zatvorili ova poglavlja, to će biti skup i dugotrajan proces", rekla je Brnabić.

Četvrti klaster, pored pregovora o transportu, energetici i transervopskim mrežama, obuhvata i Poglavlje 27, koje se tiče životne sredine i klimatskih promena, što je najzahtevnije i najskuplje poglavlje u pregovorima o članstvu u EU, smatraju stručnjaci.

Delegaciju Srbije u Briselu predvodile su premijerka Ana Brnabić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Komentari (0)

Srbija