Politika

Petković: Kurti pokušava da produbi krizu, do kraja godine neće biti sastanak između delegacija Beograda i Prištine

Komentari

Autor: RTS

16/12/2021

-

09:38

Petković: Kurti pokušava da produbi krizu, do kraja godine neće biti sastanak između delegacija Beograda i Prištine
Petar Petković - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Odlukom da zabrani održavanje referenduma, Aljbin Kurti pokušava da produbi krizu iako rezolucija 1244 garantuje pravo na glasanje, a to je i u mandatu misija OEBS-a na KiM. Zbog toga smo se obratili i Briselu i državama Kvinte koje ozbiljno razmatraju to pitanje i očekujem pozitivan odgovor, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Petkoviću po šesti put ove godine nije dozvoljen ulazak na KiM i to mu nije čak ni saopšteno pre nego što je došao na administrativni prelaz.

"Nema obrazloženja, nisam dobio nikakav mejl sa negativnim odgovorom, kao ranije. Do trenutka dok nisam došao na Jarinje nisam znao da mi je poseta zabranjena", rekao je Petković za RTS.

On je rekao da je planirana poseta manastiru Devič jer je pre svega potrebna podrška i pomoć narodu, a, kako navodi, sada je takva situacija da može da se izdvoji više novca za puteve, bolnice i slično.

Petković ističe da nije tačna tvrdnja Prištine da Doniki Gervali nije bio dozvoljen dolazak u Bujanovac, jer su sve posete dogovorene između ostalog i Briselskim sporazumom.

Do kraja godine bez sastanaka u okviru dijaloga

Briselska administracija je praktično od ponedeljka na zimskom odmoru tako da do kraja godine najverovatnije neće više biti nijednog sastanka delegacija Beograda i Prištine ni na najvišem, ni na tehničkom nivou.

"Za nas odmora nema i mi se borimo za naš narod. Beograd je spreman i posvećen da učestvuje u dijalogu i uvek smo spremni da odemo u Brisel. Prištinska strana odbija razgovore i ne žele da razgovaraju o svim ključnim pitanjima. Kada govorimo o protekloj godini, imali smo dve ozbiljne krize upadom Rosu na sever KiM i ranjavanje Srećka Sofronijevića. Mi se grčevito borimo da očuvamo mir i stabilnost. Nije opcija da se predajemo već da insistiramo i borimo se za sporazume i za ono što je već potpisano", rekao je za Petković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija