Politika

Usvojene izmene Zakona o elektronskim medijima: Obavezno objavljivanje tarifa za političko oglašavanje

Komentari

Autor: Tanjug

23/12/2021

-

20:37

Usvojene izmene Zakona o elektronskim medijima: Obavezno objavljivanje tarifa za političko oglašavanje
Usvojene izmene Zakona o elektronskim medijima: Obavezno objavljivanje tarifa za političko oglašavanje - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Srbije usvojila je večeras izmene i dopune Zakona o elektronskim medijima koje su usmerene na dalje poboljšanje kvaliteta izbornog procesa.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković rekla je u načelnoj raspravi da su u međustranačkom dijalogu kofasilitatori iz Evropskog parlamenta identifikovali konkretne mere koje bi pomogle unapređenju političkih uslova za naredne izbore.

Jedna od mera se, kaže, odnosila na izmenu Zakona o elektronskim medijima, odnosno da se propiše obaveza koja se odnosi na objavljivanje tarifa za političko oglašavanje pre početka izborne kampanje.

Sporazumom o unapređenju predviđena je obaveza objavljivanja cenovnika političkog oglašavanja, kao i zahtev da kriterijumi po kojima se određuje cena političkog reklamiranja moraju važiti za sve kandidate na izborima i sve podnosioce proglašenih izbornih lista, odnosno predlagače proglašenih kandidata.

Ona je podsetila da su Sporazumom predviđena posebna ograničenja za javne funkcionere u izbornoj kampanji i predloženo je da se izmenama zakona predvidi da deset dana pre dana određenog za glasanje, mediji ne mogu izveštavati o zvaničnim javnim skupovima ako na tim skupovima učestvuju javni funkcioneri koji su kandidati za predsednika Republike, narodne poslanike, poslanike u skupštini autonomne pokrajine i odbornike u skupštini jedinice lokalne samouprave. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija