Politika

Kisić o Otvorenom Balkanu: Sporazum otvara slobodan pristup tržištu rada

Komentari

Autor: Tanjug

28/12/2021

-

12:25

Kisić o Otvorenom Balkanu: Sporazum otvara slobodan pristup tržištu rada
Darija Kisić Tepavčević - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predlogom zakona o potvrđivanju Sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, vrši se potvrđivanje trilateralnog sporazuma, koji su potpisale Albanija, Severna Makedonija i Srbija, izjavila je danas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić Tepavčević.

Tepavčević je u Skupštini Srbije rekla da je inicijativu “Otvoreni Balkan” pokrenuo predsednik Aleksandar Vučić, kao i rukovodstva Albanije i Severne Makedonije, sa ciljem da donese još veću bezbednost, stabilnost i prosperitet na teritoriji Zapadnog Balkana. Kada je u pitanju Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, on je potpisan u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" u Tirani, 21. decembra.

"Njime se uređuju uslovi za slobodan pristup tržištu rada, kao i uslovi za registrovanje državljana strana ugovornica", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada ima za cilj da olakša slobodan pristup tržištu rada ovih zemalja, odnosno pojednostavljenje ulaska, kretanja, boravaka i rada državljana tri zemlje.

"Sporazumom su definisani osnovni pojmovi. Jedan od osnovnih pojmova koji se definiše ovim sporazumom je i 'Identifikacioni broj Otvorenog Balkana'. To je jedinstveni broj koji svaka Ugovorna strana dodeljuje svom državljaninu, u svrhu korišćenja elektronskih usluga u okviru inicijative Otvoreni Balkan', rekla je ministarka.

U okviru navedene usluge državljani tri ugovorne strane imaće pristup elektronskoj usluzi - slobodan pristup tržištu rada.

Registracija putem servisa eUprave

Kako je objasnila, da bi se državljanin jedne od Ugovornih strana registrovao i imao slobodan pristup tržištu rada, potrebno je da, poseduje ličnu kartu, nema zabranu ulaska i boravka na teritoriji druge Ugovorne strane, ne predstavlja pretnju po javni poredak, nacionalnu bezbednost, javno zdravlje ili međunarodne odnose druge Ugovorne strane.

"Državljani Albanije, Severne Makedonije, odnosno Srbije koji žele da iskoriste pogodnosti koje pruža inicijativa Otvoreni Balkan, mogu da se registruju putem servisa eUprave - u okviru usluge kreirane za slobodan pristup tržištu rada", istakla je Kisić Tepavčević.

Prema njenim reddima, ukoliko se državljanin jedne strane registruje za pristup tržištu rada i ispuni uslove utvrđene Sporazumom, isti mu se odobrava na period do dve godine, uz mogućnost ponovne registracije.

"Ponovna registracija vrši se na isti način i pod istim uslovima kao i prva registracija", precizirala je Kisić Tepavčević.

Kako je dodala, odobrenje za slobodan pristup tržištu rada omogućava ostvarivanje prava na zaposlenje, bez potrebe pribavljanja dozvole za rad u Strani prijema, kao i mogućnost pristupa slobodnim radnim mestima u svakoj od tri strane. Zapošljavanje podrazumeva i poštovanje domaćeg zakonodavstva Strane prijema, kako prilikom ulaska, tako i prilikom boravka i rada u zemlji zaposlenja.

Ministarka je navela da slobodan pristup tržištu rada otvara granice, olakšava život građanima i poboljšava životni standard.

"Ovaj sporazum, kao i ostali sporazumi u okviru inicijative Otvoreni Balkan su osnova za bolju budućnost, za ekonomski razvoj, za jedinstveno tržište rada bez barijera, a to znači veće plate, veće penzije i bolji životni standard naših građana", zaključila je Kisić Tepavčević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija