Politika

Od EU 11 miliona evra za budžet Srbije - nastavak podrške za reformu sistema javne uprave

Komentari

Autor: Tanjug

28/12/2021

-

17:25

Od EU 11 miliona  evra za budžet Srbije - nastavak podrške za reformu sistema javne uprave
Od EU 11 miliona evra za budžet Srbije - nastavak podrške za reformu sistema javne uprave - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija uplatila je 11 miliona evra u državni budžet za dalju reformu javne uprave Srbije, čime je ukupno na osnovu Ugovora o sektorskoj budžetskoj podršci toj reformi za period 2016-2020 doprinos EU dosegao 80 miliona evra.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre ocenio je da je reforma javne uprave važna pre svega za dobrobit građana Srbije.

"Glavni cilj je da se uspostavi funkcionalni sistem javne uprave koji pruža kvalitetne usluge građanima i omogućava dobre uslove za privredni rast i društveni razvoj", kazao je on.

Dodao je da su iskustvo korisnika i njihova tačka gledišta najvažniji, a da je pojednostavljenje administrativnih procesa neophodno za efikasne javne usluge prilagođene korisnicima. Žiofre je istakao da se budžetska podrška za reformu eUprave pokazala izuzetno značajnom tokom krize izazvane virusom korona.

On je naglasio da je potrebna dalja modernizacija i unapređenje, zajedno sa značajnim ulaganjima u ljudske resurse i kontinuiranom podrškom lokalnim samoupravama, kako bi se omogućile još efikasnije usluge javne uprave.

"EU nastavlja da podržava Srbiju na putu ka boljoj i efikasnijoj javnoj administraciji – servisu za sve građane”, poručio je Žiofre.

Podrška za reformu javne uprave data je kroz strateški okvir reforme javne uprave, razvoj i koordinaciju politika, upravljanje ljudskim resursima, odgovornost administracije, realizaciju usluge građanima i preduzećima, i upravljanje javnim finansijama, a zajedno sa makroekonomskom stabilnošću i transparentnosti budžeta.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da Ministarstvo ostaje posvećeno reformi javne uprave i spremno je da zauzme ključnu ulogu u ovom procesu.

"Ministarstvo finansija posvećen je i pouzdan partner, u velikoj meri zaslužan za uspešnu realizaciju Sektorske budžetske podrške ne samo u oblasti Reforme javne uprave, već i u oblastima Obrazovanja i Integrisanog upravljanja granicom", istakao je on.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović istakla je da je napretkom ostvarenim u sprovođenju reforme javne uprave uspešno obezbeđeno 63 miliona evra direktne podrške budžetu, a da 17 miliona naša administracija koristi u vidu značajnih projekata komplementarne podrške.

"Uspešna primena ovog kompleksnog instrumenta podrške najbolji je pokazatelj osnaženih kapaciteta nacionalnih institucija, ali i čvrste opredeljenosti da u partnerstvu sa EU nastavimo da gradimo „upravu po meri svih nas“, poručila je ona.

Posebno je izdvojila rezultate u oblasti eUprave koji su se pokazali ključnim za brz i efikasan odgovor administracije na krizu izazvanu kovidom.

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da su ukupnom isplatom zaokruženi napori Vlade Srbije da dodatno ojača svoje administrativne kapacitete u skladu sa kriterijumima za pristupanje EU.

"Od 2016. četiri godine smo radili na mnogim značajnim segmentima reforme državne uprave i unapredili njenu delotvornost i transparentnost, ali smo i pokazali da smo sposobni da u skladu sa pravilima EU efikasno raspolažemo budžetskim sredstvima koja su nam dodeljena kao razvojna pomoć", ocenila je Joksimović.

Navela je da je građanima pokazano da se uz pomoć sredstava iz IPA fonda i odgovoran rad, može poboljšati pristup uslugama koje javna uprava pruža, kao i njihov kvalitet.

Komentari (0)

Srbija