Politika

Brnabić: Učiniću sve da nadležni organi reaguju po prijavama za nasilje

Komentari

Autor: Tanjug

29/12/2021

-

14:00

Brnabić: Učiniću sve da nadležni organi reaguju po prijavama za nasilje
Ana Brnabić - Copyright AP Photo/Darko Vojinovic

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je sve koji trpe bilo kakav vid nasilja da to prijave i dodala da će učiniti sve da nadležne institucije reaguju po svim tim prijavama.

Ona je tako odgovorila u Vladi Srbije, na konstataciju novinara da gotovo na dnevnom nivou raste broj žena koje na društvenim mrežama iznose razloge zašto nisu prijavile nasilje i pitanje šta država može da uradi po tom pitanju.

"Mislim da je dobro što je o ovoj temi krenulo više da se priča, što se devojke, žene osećaju ohrabrene i osnažene da prijave nasilje", rekla je Brnabić.

Ona je rekla da institucije moraju da rade svoj posao i da u tome moraju da budu efikasne, te podsetila da su zakoni menjani kako bi bile pooštrene kazne za porodično nasilje.

"Taj deo posla smo završili. Drago mi je da je javno tužilaštvo već reagovalo na neke od prijavljenih slučaja na društvenim mrežama, ali ja želim da ohrabrim sve koji su prošli ili trpe bilo kakav vid nasilja, da to prijave nadležnima", rekla je Brnabić.

Dodala je da će, kao predsednica Vlade, učiniti sve da nadležne institucije, pre svega Ministarstvo unutrašnjih poslova, ali i Republičko javno tužilaštvo, reaguju po svim tim prijavama.

O štrajku advokata

Odgovarajući na pitanje o obustavi rada beogradskih advokata Brnabić je kazala da bi njena reakcija značila mešanje izvršne vlasti u sudsku vlast, te da je to pitanje između Vrhovnog kasacionog suda i advokatskih komora.

"Ako vlada može nešto da uradi, tu smo da uradimo sve", rekla je Brnabić.

Pomenula je da je jedan od zahteva advokatskih komora u vezi sa Zakonom o parničnom postupku i dodala da taj zakon trenutno i nije u javnoj raspravi.

"Taj zahtev je praktično ne samo usvojen nego kao takav nije osnovan, jer mi nismo krenuli u proceduru usvajanja Zakona o parničnom postupku", dodala je Brnabić.

Konsultacije o Zakonu o socijalnom preduzetništvu

Ana Brnabić je prethodno razgovarala sa predstavnicima civilnog društva i sektora socijalnih preduzeća, koji su bili i članovi Radne grupe za izradu Nacrta zakona o socijalnom preduzetništvu, a nakon njihovih konsultacija Nacrt zakona će se naći na dnevnom redu na današnjoj sednici vlade.

Budući zakon bi, kako je objašnjeno na sastanku, doprineo većem stepenu socijalne zaštite i omogućio lakše uključivanje teže zapošljivih lica i lica u stanju socijalne potrebe, kao i njihovo ekonomsko osamostaljivanje.

Predstavnici civilnog društva i sektora socijalnih preduzeća ocenili su da je tokom javne rasprave o nactu ovog zakona postignut širok konsenzus nadležnih ministarstava, civilnog društva i preduzetničkog sektora i predstavlja najsveobuhvatniji okvir zakonskih odredaba, istovremeno usklađenih sa evropskom praksom u ovoj oblasti.

Naglašeno je da je značajnu podršku izradi nacrta dala i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju u Srbiji (GIZ), koja je pokazala spremnost da i u narednoj godini pruži podršku radu Saveta za razvoj socijalnog preduzetništva i izradu Programa za razvoj socijalnog preduzetništva, čije uspostavljanje i donošenje je predloženo samim nacrtom zakona.

Predsednica vlade istakla je da se po prvi put u Srbiji, sistemski i zakonski uređuje ova oblast i da je veoma važno da su se Vlada Srbije i njena nadležna ministarstva, kao i šira interesna zajednica, saglasili oko svih važnih odredbi, uzimajući u obzir značaj uređenja oblasti koja će olakšati život građana i doprineti razvoju socijalnog preduzetništva.

Uspostavljanjem zakonodavnog okvira u oblasti socijalnog preduzetništva biće omogućeni i bolji uslovi za podsticanje preduzetništva, čime će se poboljšati i opšti životni standard građana, zaključila je premijerka.

Komentari (0)

Srbija