Politika

Hovenijer položio zakletvu kao novi ambasador SAD u Prištini

Komentari

Autor: Tanjug

30/12/2021

-

22:50

Hovenijer položio zakletvu kao novi ambasador SAD u Prištini
Džefri Hovenijer - Copyright tr.usembassy.gov

veličina teksta

Aa Aa

Džefri Hovenijer položio je zakletvu kao novi ambasador SAD u Prištini, saopštila je Ambasada SAD u Prištini. Ambasada je na Tviteru navela da je Hovenijer u utorak položio zakletvu pred državnom podsekretarom za politička pitanja Viktorijom Nuland.

"Radujemo se njegovom dolasku u Prištinu", poručili su iz ambasade na Tviteru i objavili fotografije sa polaganja zakletve.

Vest o tome preneo je na svom Tviter nalogu i nekadašnji specijalni izaslanik SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel, uz ocenu da će Hovenijer biti sjajan predstavnik SAD. 

Američki Senat sredinom novembra je potvrdio imenovanje Džefrija Hovenijera za novog ambasadora SAD u Prištini.

Hovenijer je karijerni diplomata, od ranije poznat javnosti u Prištini budući da je bio u timu specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za KiM.

Radio je i kao zamenik šefa misije američke ambasade u Ankari, kao i u američkoj ambasadi u Berlinu, Hrvatskoj, Grčkoj, Panami, Paragvaju i Peruu.

U Vašingtonu je obavljao dužnost direktora Službe za spoljne poslove centralne i jugoistočne Evrope pri Savetu za nacionalnu bezbednost i u Birou Stejt departmenta za evropske i evroazijske poslove gde je bio zadužen za NATO i Centralnu Evropu.

U junu 2018. godine bivši predsednik privremenih institucija Hašim Tači odlikovao ga je takozvanom "Predsedničkim jubilarnim ordenom" na 10. godišnjicu proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Uvek ću biti prijatelj Kosova", rekao je Hovenijer tada. Na mestu ambasadora u Prištini zameniće Filipa Kostneta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija