Politika

Štiplija: Pojedine članice EU protiv otvaranja čitavog klastera u pregovorima Srbije o članstvu

Komentari

Autor: A. T.

03/06/2021

-

16:24

Štiplija: Pojedine članice EU protiv otvaranja čitavog klastera u pregovorima Srbije o članstvu
Štiplija: Pojedine članice EU protiv otvaranja čitavog klastera u pregovorima Srbije o članstvu - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Pojedine članice Evropske unije protive se otvaranju čitavog klastera u okviru pregovora Srbije o članstvu, već možda samo nekih poglavlja na narednoj Međuvladinoj konferenciji između Evropske komisije i Vlade Srbije krajem meseca, ocenio je u izjavi za Euronews Srbija politikolog i glavni i odgovorni urednik portala Evropski Zapadni Balkan Nemanja Todorović Štiplija.

Prema njegovim rečima, reč je o članicama koje insistiraju na vladavini prava, a upravo je to segment u kome su u non-pejperu EK o napretku Srbije zabeležena kašnjenja i naznačeno da je potreban napredak.

“Srbija će, koliko smo čuli prethodnih dana, biti spremna za otvaranje jednog klastera, to je klaster 3. Međutim, postoje države članice koje daju neko kompromisno rešenje, a to je da ovaj put budu otvorena samo neka pregovaračka poglavlja ali ne i ceo klaster", kaže Štiplija.

Savet EU će na predlog svog radnog tela koje čine države članice, u nekom narednom periodu od dve do tri sedmice odlučiti da li će u pregovorima biti otvoren klaster ili možda čak i poglavlje. 

Štiplija kaže da postoje države članice koje insistiraju na vladavini prava, jer su ona osnova, pa čak i onih poglavlja za koje kažemo da su tehnička koja se tiču ekonomije i zaštite životne sredine. 
Euronews

Štiplija ističe da pojedine članice insistiraju na tome i da je očito da "neće dati zeleno svetlo za otvaranje pregovaračkih klastera". 

On navodi da će 22. juna svakako doći do međuvladine konferencije između EK I Vlade Srbije na kojoj će Srbija primiti k znanju novu metodologiju ali, tvrdi naš sagovornik, možda će doći i do promene pregovaračkog okvira između Srbije I EU. A da li će biti otvaranja poglavlja zavisi od država članica. 

“Primetno je da je većina promena koje se tiču ovog šestomesečnog perioda nastalo u aprilu mesecu. To će biti nekim državama članicama sumnjivo, da je Srbija radila na nekim stvarima samo i jedino zbog otvaranja pregovaračkih poglavlja ili klastera", objasnio je Štiplija.

Štiplija je za Euronews Srbija rekao da je non-pepjee Evropske komisije, koji je prema našim saznanjima, ove nedelje predstavljen članicama Unije, tehnički dokument koji EK odnosno njeni direktorati šalju državama članicama kroz Savet EU. 

Kako je naveo, u ovom slučaju su Evropska komisija – Direktorat za proširenje i Direktorat za pravdu, sastavili polugodišnji izveštaj o stanju u poglavljima 23 i 24 koji se tiču vladavine prava i poslali ih radnom telu Saveta EU koje će u narednom periodu odlučivati o otvaranju pregovaračkih klastera odnosno poglavlja sa Srbijom. 

“U ovom dokumentu koji je nešto drugačiji od dokumenta koji smo imali prošle godine ponavljaju se sve one ocene koje smo imali u izveštaju iz oktobra 2020. u kojima se kritikuje pritisak na sudstvo i tužilaštvo, diskreditacija sudija i tužioca kroz Narodnu skupštinu, curenje informacija iz istraga i sva kašnjenja koja se tiču reforme pravosudnog sistema ali  i kašnjenja ustavnih promena, objasnio je Štiplija.“ 

Naš sagovornik konstatuje da ni u oblastima slobode medija nema dovoljno napretka za ovaj šestomesečni period od oktobra do maja meseca. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija