Politika

Vučić: Unapređenje odnosa Grčke i Španije sa Prištinom deo koordinisane akcije

Komentari

Autor: M.M.

31/05/2021

-

22:00

Vučić: Unapređenje odnosa Grčke i Španije sa Prištinom deo koordinisane akcije
Vučić: Unapređenje odnosa Grčke i Španije sa Prištinom deo koordinisane akcije - Copyright Printcsreen YouTube/Happy TV

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da približavanje Grčke i Kosova i unapređenje njihovih odnosa, kao i najave da Španija otvara kancelariju u Prištini idu kao koordinisana akcija uoči posete specijalog predstavnika američke administracije za Zapadni Balkan Metjua Palmeta i specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu, kao i dve nedelje uoči nastavka dijaloga. 

"Previše slučajnosti", rekao je Vučić u emisiji "Ćirilica" na TV Happy.

On je poručio da je važno da tu nema panike za Srbiju.

"Znali smo da se ovakve stvari spremaju. Davno su oni (Priština i Atina) prevazišli nivo oficira za vezu. U petak smo redovnim diplomatskim kanalima obavešteni da Grci dalje unapređuju saradnju sa Kosovom i da sad Kancelariju za trgovinske veze unapređuju u Kancelariju za kosovske interese. To je za nas bolno, razolaravajuće i teško", rekao je Vučić i naveo da se nada da Grčka neće priznati Kosovo, kao što je to učinio Izrael. 

Prema njegovim rečima, sada ide koordinisana akcija, budući da Španija otvara svoju kancelariju u Prištini, doduše nižeg nivoa nego u slučaju Grčke.

"To je deo velikih i sve ozbiljnijih pritisaka koje smo kao zemlja očekivali. Vidite kako se to zbiva i taj narastujući pritisak Amerike i EU da se dođe do rešenja, a za njih je rešenje priznanje Kosova", pojasnio je Vučić. 

Prema njegovoj oceni, potrebno je "Srbiju doterati do zida".

"Potrebno je da Srbija bude u teškoj situaciji i to zbog njihovih geopolitičkih interesa. I nije interes samo priznanje Kosova, već da se zaustavi Srbija u svom ekonomskom rastu. Srbija povećava svoju razliku u odnosu na sve zemlje u regionu. Čuo sam od jednog kineskog zvaničnika da nije sve u vezi Kosova, već da preko Kosova žele da sruše celu Srbiju. To nije daleko od istine, iako će govoriti da su najbolji oni političari koji će sa oduševljenjem prihvatiti nezavisnost Kosova, a da Srbija ne dobije ništa, samo lepu priču u novinama, povremeno, pa da zarvšimo kao makedonski premijer Zoran Zaev oko Prespanskog sporazuma", rekao je on.

Osvrnuo se i na blokadu Severne Makedonije od strane Bugarske, za koju je rekao da se samo nasmeje svaki put kada čuju da jedna mala zemlja može da blokira odluku EU.

"Nisam ni znao da Krivokapić dolazi"

Vučić je rekao da Palmer i Lajčak sprovode svoju politiku.

"Oni su pametni i inteligentni ljudi, Srbija je dobra kada sluša i kada je manja i slabija od ostalih,  onog trenutka kada Srbija postaje snažna, onda predstavlja problem. Odjednom Srbija postaje hegemon, odjendom smo za sve krivi", rekao je Vučić i kao primer pomenuo i dolazak premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića u Beograd, za koga, kaže, nije ni znao da dolazi. 

Osvrnuo se i na niz nezvaničnih dokumenata, koji su objavljeni u poslednje vreme i koji se, između ostalog, bave statusom Kosova, ali i prekrajanjem granica na Zapadnom Balkanu.

"Suočavate se sa tim da vam drže pridike, oni naprave non pejpere, oni ih objave, a onda optuže mene da iza toga stojim. (Prištinski list) Koha vodi čovek koji je srž njihovog pregovaračkog tima. Mnogo smo mi moćni kad imamo ljude u njihovom najužem pregovaračkom timu. Znaju oni da su to sve izmišljotine i laži, ali potrebno je Srbiju doterati do zida", rekao je Vučić.

Rekao je i da su svi non-pejperi koji su se pojavili sadržali ideju nezavisnog Kosova, a da samo jedan (takozvani ruski koji je objavljen na nemačkom desničarskom portalu) ne sadrži takvu ideju.

"I on je napravljen da bi mogli Srbiju da osude", ocenio je.

Printcsreen YouTube/Happy TV

 

Povodom susreta sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, koji predstoji, rekao je da sa "svakim može da se razgovara, a da li će nešto moći da se postigne - to je druga stvar".

"On će doći da radi svoj posao, da kaže da su Srbi zločinci i da traži priznanje. Ja ću reći svoje i to je to", rekao je Vučić, koji je, upitan o datumima za rešenje pitanja Kosova koji se pojavljuju u javnosti i odnose na aktulenu godinu, napomenuo da "datume sluša deset godina".

"Nemci će dati sve od sebe da uzmu kompetencije vlasti RS"

Što se odnosa sa Nemačkom tiče, Vučić kaže da je Srbija sa Nemačkom uvek imala korektne odnose, ali da je jasno kome su oni saveznici.

"Zahvalana sam Angeli Merkel što su dovodili investiore u našu zemlju. Nismo saglasni samo po pitanju KiM, ali imamo korektne odnose. Toliko smo mi mali u odnosu na Nemačku, ali oni su nam potrebni. Nemci svoje saveznike ne ostavljaju, prvi su pomogli Hrvatima devedestih godina. Nisu im Srbi tada bili saveznici i nismo mogli da očekujemo da nam budu saveznici", kazao je Vučić, isitčući da to mora da se promeni.

"Mora da budemo saveznici i sa Nemačkom i Amerikom. Ako mislite da nešto možete u Evropi bez Nemačke, ne može. Ne možemo samo da se okrećemo ka Kini i Rusiji", dodaje Vučić.

Vučić je govorio i o novom visokom predstavniku za BiH Kristijanu Šmitu, za koga je rekao da je ozbiljan čovek i njegov dobar poznanik.

"Reč je o jednom od najsnažnijih političara Nemačke, ne mislim da mrzi srpski narod ali razumem predsednika RS (Milorada) Dodika. Ljudi u RS su siti onih koji dolaze sa strane i žele da upravljaju. Biće teže RS, nema sumnje, jer će Nemaci dati sve od sebe da uzmu kompetencije vlasti RS. neće biti laka situacija. Srbija mora da razgovara sa međunarodnim predstavnicima, ali i da pazi na RS. Srbija mora da čuva leđa i BiH i RS, jer ako to ne bude činila, neće niko. Meni je mnogo lakše, vodim suverenu zemlju. Nije jednostavni voditi RS i znam šta Mile (Dodik) želi i hoće", rekao je Vučić.

"Telekom vredi tri milijarde evra"

On je rekao i da Telekom danas vredi više od tri milijarde evra i poručio da država neće dozvoliti da Telekom propadne.

Na pitanje u emisiji Ćirilici na TV Hepi kako vidi porazni izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji, Vučić je rekao da ne zna kako da komentariše kada neko u izveštaju navodi Jovanjicu i Telekom.

"Valjda Telekom zato što nećemo da dozvolimo da propadne i da bude uništavan kao od 2000. do 2012. kada je sve dolazilo pod kontrolu jednog ili dvojice srpskih tajkuni koji su postajali sve bogatiji", naveo je Vučić.

Na konstataciju voditelja da je Telekom tada vredeo 700 miliona evra, a sada mnogo više, Vučić je istakao da sada Telekom vredi svakako više od tri milijarde evra.

"Traže nam da ne gradimo Kolubaru B"

Vučić je rekao i da stranci od Srbije traže da ne gradimo Kolubaru B.

"U Vestfaliji su upravo krenuli u izgradnju termolektrane na ugalj. U Turovu u Poljskoj rat, imaju presudu da moraju da zatvore, neće Poljaci da zatvore. Nama je potreban pristup, zelena energija. Moramo da očistimo Srbiju", rekao je on.

Kako je dodao, potreban nam je pristup zelene enegije.

"Moramo da očistimo Srbiju, da radimo na otpadnim vodama, to je najvažnije, to podiže standard. Ne možemo da izgubimo na energetskoj bezbednosti, da bi dobili na nečemu drugom. Moramo da imamo svoju struju, a ne da budemo kupci sopstvene električne energije", rekao je Vučić i naveo da je cena struje u Srbiji niža nego u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji.

"Ovde je drugi trik. Počela je priča da moramo da uvedemo posebnu karbon taksu, da je uvedemo državnim preduzećima, koje ćemo da "reketiramo" i uzmemo 15-20 miliona. Nama je problem karbon taksa u čeliku, bakru i gvožđu, svuda gde imate zagađenje. Doneće nam odluku da moramo da platimo 132 evra po toni i onda mi nećemo biti konkurenti. Kineze ne mogu da pobede u tržišnoj ekonomiji, nama su dva od tri izvoznika železera Bor", naveo je Vučić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija