Politika

Selaković poručio Lajčaku: Dijalog i kompromis jedini put za održiv dogovor Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

03/06/2021

-

16:18

Selaković poručio Lajčaku: Dijalog i kompromis jedini put za održiv dogovor Beograda i Prištine
Selaković poručio Lajčaku: Dijalog i kompromis jedini put za održiv dogovor Beograda i Prištine - Copyright Ministarstvo spoljnih poslova

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković istakao je u razgovoru sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, da su dijalog i kompromis jedini pravi put za postizanje održivog dogovora između Beograda i Prištine.

Sastanku Selakovića i Lajčaka prisustvovao je i zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Stejt departmenta Metju Palmer, sa kojim je šef srpske diplomatije prethodno imao i odvojeni sastanak.

U razgovoru sa Lajčakom, Selaković je poručio da Srbija podržava rad specijalnog predstavnika, ali i da očekuje da će njegov angažman doprineti napretku dijaloga u cilju postizanja političkog i kompromisnog rešenja.

 

Dodao je da je Srbija spremna da sarađuje sa svim akterima međunarodne zajednice koji mogu da pomognu u rešavanju otvorenih pitanja sa Prištinom, ali da Brisel ostaje centralno mesto za dijalog, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Dijalog i kompromis jedini su pravi put za postizanje održivog dogovora između Beograda i Prištine“, istakao je Selaković i podvukao da bi krajnji ishod kompromisa bila situacija u kojoj "ni jedna strana ne dobije sve, a svi dobiju dovoljno".

"Osam godina nije formirana ZSO"

Takođe, podsetio je da je Beograd ispunio sve obaveze iz dijaloga, dok Priština, ni osam godina nakon postizanja Briselskog sporazuma, nije ispunila njegov glavni deo, a to je Zajednica srpskih opština.

"Dijalogu smo pristupili verujući u EU kao snažnog i kredibilnog garanta sprovođenja svih dogovora koji su postignuti, zato sa punim pravom očekujemo aktivnosti Brisela prema Prištini usmerene na ispunjavanje obaveza preuzetih iz Briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština“, rekao je ministar Selaković.

On je dodao da se do sada videlo samo odsustvo spremnosti Prištine da to sprovede, što je i jasno potvrđeno u poslednjim izjavama Aljbina Kurtija.

Šef srpske diplomatije podvukao je da je Srbija posvećena dijalogu, kao i miru u i stabilnosti u regionu, i da je spremna za nastavak razgovora, dok, s druge strane, Priština kontinuirano pokazuje da suštinski nije zainteresovana za normalizaciju odnosa.

Selaković je ponovio i da je članstvo Srbije u EU strateško opredeljenje spoljne politike Srbije i ukazao da napredak postignut u reformskom procesu nije praćen odgovarajućom dinamikom pristupnih pregovora.

Selaković je Lajčaka upoznao sa značajem regionalne saradnje i aktivnom pristupu i nizu aktivnosti Srbije koje, kako je rekao, doprinose napretku regiona i ubrzanju njegovih integracionih procesa.

Komentari (0)

Srbija