Politika

Stano: Od Prištine i Beograda EU očekuje primenu svih postignutih sporazuma

Komentari

Autor: Tanjug

03/06/2021

-

16:19

Stano: Od Prištine i Beograda EU očekuje primenu svih postignutih sporazuma
Stano: Od Prištine i Beograda EU očekuje primenu svih postignutih sporazuma - Copyright Printscreen/YouTube/EU Debates

veličina teksta

Aa Aa

”EU i zemlje članice očekuju od vlasti u Prištini da se konstruktivno angažuju u nastavku dijaloga sa Beogradom koji se vodi u pod pokroviteljstvom EU”, izjavio je portparol EU Peter Stano.

Stano je na pitanje Tanjuga o najavama premijera Kosova Aljbina Kurtija, da u Brisel dolazi na ”novo poglavlje”, a ne na ”nastavak ” dijaloga, poručio da se od obe strane očekuje "nastavak predanog angažmana na dijalogu" kao i "primena svih do sada postignutih sporazuma".

Dijalog Beogrda i Prištine počeo je 2011. godine i ubrzo će se nastaviti sastankom na najvišem političkom nivou. Tokom ovog procesa, koji i dalje traje, vlade sa obe strane su se menjale, ali su obaveze ostale iste”, naglašaava Stano.

On dodaje da su sva pitanja o kojima se razgovaralo do sada i o kojima će se tek razgovarati ključna za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Beogrda i Prištine.

”To znači da što je dogovoreno mora biti i primenjeno”, zaključuje Stano. 

Portparol EU ponavlja da put Beograda i Prištine ka članstvu u EU vodi kroz dijalog koji se odvija u Briselu.

Na pitanje Tanjuga da li će Aljbinu Kurtiju i u kojoj meri biti omogućeno da eventalnom novom pregovaračkom pozicijom Prištine utiče na radni i tematski okvir nastavka dijaloga, Stano kaže da je još rano govoriti o agendi sastanka koji će se održati u Briselu sredinom juna.

Komentari (0)

Srbija