Politika

Dačić: Najvažniji zakon u 2021. je o promeni Ustava

Komentari

Autor: Tanjug

01/01/2022

-

10:40

Dačić: Najvažniji zakon u 2021. je o promeni Ustava
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Najvažniji zakon koji je Skupština Srbije donela 2021. godine je onaj o promeni Ustava, ocenio je predsednik parlamenta Ivica Dačić.

Naglasio je da je izmena najvišeg pravnog akta zemlje u interesu pravosuđa, evropskih integracija i samih građana, koji imaju primedbe na stanje u pravosuđu.

"Osnovna primedba evropskih institucija je bila da je izbor sudija i tužilaca u parmentu politizacija, a tome su pridodate i žalbe naših građana na stanje u pravosuđu. Prvi uslov za dalje napredovanje u evropskim integracijama je da se promeni način izbora sudija i tužilaca", rekao je Dačić gostujući na TV Prvoj.

Ocenio je da je zasluga sadašnjeg saziva skupštine i Ministarstva pravde što je za izmene Ustava dobijena saglasnost Društva sudija i Udruženja tužilaca, kojih se promene najviše tiču, kao i pozitivno mišljenje Venecijanske komisije.

"Mi nemamo problem kod onih koji to treba da ocene, nego političku borbu, jer opozicija želi da referendum ne uspe ili da značajan broj ljudi glasa proitiv, da bi se oslabila vlast uoči izbora. Niko od njih ne kaže da nešto nije dobro u vezi s promenom Ustava", ocenio je Dačić.

On je rekao da je laž tvrdnja da se Ustav menja u vezi s promenom statusa Kosova i Metohije.

"Ja kao prestavnik parlamenta mogu da kažem da i ako referendum ne uspe, nama je dobro. Biraćemo i dalje sudije i tužioce, pa ako to hoćete, nemamo ništa protiv", rekao je Dačić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija