Politika

Vučić posle razgovora sa Lajčakom i Palmerom: Uskoro nastavak dijaloga sa Prištinom

Komentari

Autor: Tanjug

03/06/2021

-

18:06

Vučić posle razgovora sa Lajčakom i Palmerom: Uskoro nastavak dijaloga sa Prištinom
Vučić posle razgovora sa Lajčakom i Palmerom: Uskoro nastavak dijaloga sa Prištinom - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić završio je zvanični deo razgovora sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.


Nakon sastanka nije bilo izjava za medije, a razgovor predsednika Srbije sa evropskim i američkim zvaničnikom nastavljen je na večeri, saznaje Tanjug.

 

 

Prethodno, Vučić je na instagram nalogu napisao da je imao dobar razgovor sa Lajčakom i Palmerom, dodavši:


"Uskoro nastavak dijaloga sa Prištinom i verujem u mogućnost postizanja kompromisnog rešenja".

Dijalog između Beograda i Prištine trebalo bi da bude nastavljen između 14. i 17. juna, dogovoreno je danas na sastanku  Vučića, Palmera i Lajčaka u Beogradu, saznaje "Blic".

 Sastanak evropskog i američkog zvaničnika sa predsednikom Srbije usledio je nakon što su Lajčak i Palmer boravili na KiM, gde su razgovarali sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija.

U izjavama za Euronews Srbija analitičari iz Beograda i Prištine ocenjuju da je jedan od glavnih fokusa Palmerove i Lajčakove posete priprema terena, ali i pritisak na dve strane da se vrate za sto i krenu u smeru rešenjavanja kosovskog pitanja i postizanja sporazuma kada za to dođe trenutak.  

Datum susreta Vučića i kosovsko premijera Aljbina Kurtija još nije objavljen, ali je Miroslav Lajčak za Euronews rekao da je da je određen i da će ga uskoro objaviti šef spoljne politike Evropske unije Žosep Borelj.

On je naglasio da je dijalog uz posredovanje EU jedini put ka članstvu u Evropskoj uniji za obe strane i istakao da je će promena vlasti u Prištini povećati šanse za uspešne razgovore.

"Imamo novu vladu, novog premijera sa vrlo snažnim političkim mandatom, ovo je dobar preduslov za ozbiljan proces. Dobro je da imamo dan, dobro je da imamo sporazum da će se oni sastati", istakao je Lajčak.

Prema informacijama Tanjuga, specijalni predstavnici EU, odnosno SAD, sastaće se sutra pre podne i sa patrijarhom SPC Porfirijem.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Patrijarh će, u odvojenim susretima, razgovarati prvo sa Miroslavom Lajčakom, a zatim i sa Palmerom.


Kako je najavljeno iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Lajčak i Palmer sastaće se sutra i sa direktorom Kancelarije Petrom Petkovićem.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija