Politika

Palmer i Lajčak sa Vučićem iza zatvorenih vrata, diplomatska aktivnost na vrhuncu uoči nove runde dijaloga

Komentari

Autor: Tijana Krnjaić

03/06/2021

-

17:11

Palmer i Lajčak sa Vučićem iza zatvorenih vrata, diplomatska aktivnost na vrhuncu uoči nove runde dijaloga
Palmer i Lajčak sa Vučićem iza zatvorenih vrata, diplomatska aktivnost na vrhuncu uoči nove runde dijaloga - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni predstavnik Stejt Departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer sastaju se danas se u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Susret dolazi neposredno nakon posete dvojca Prištini, ali i uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine koji se očekuje sredinom ovog meseca. Sastanak Vučić, Palmer, Lajčak iza zatvorenih vrata planiran je za 17 sati, a po završetku neće biti izjava, već će javnosti biti prosleđeno saopštenje. 

U izjavama za Euronews Srbija analitičari iz Beograda i Prištine ocenjuju da je jedan od glavnih fokusa Palmerove i Lajčakove posete priprema terena, ali i pritisak na dve strane da se vrate za sto i krenu u smeru rešenjavanja kosovskog pitanja i postizanja sporazuma kada za to dođe trenutak.  

Šta su poručili Lajčak i Palmer

I predsednik Srbije govorio je o rastučem pritisku po pitanju Kosova, ocenivši da se Srbija i srpski narod nalaze u teškoj poziciji. Ocenio je i da se povećava pritisak Evropske unije i Amerike da se dođe do rešenja a da je to rešenje po njima - nezavisno Kosovo. Kada je reč o poseti Palmera i Lajčaka, poručio da će analizirati situaciju kada se ta poseta završi.

Datum susreta Vučića i kosovsko premijera Aljbina Kurtija još nije objavljen, ali je Miroslav Lajčak za Euronews rekao da je da je određen i da će ga uskoro objaviti šef spoljne politike Evropske unije Žosep Borelj.

Euronews

On je naglasio da je dijalog uz posredovanje EU jedini put ka članstvu u Evropskoj uniji za obe strane i istakao da je će promena vlasti u Prištini povećati šanse za uspešne razgovore.

"Imamo novu vladu, novog premijera sa vrlo snažnim političkim mandatom, ovo je dobar preduslov za ozbiljan proces. Dobro je da imamo dan, dobro je da imamo sporazum da će se oni sastati", istakao je Lajčak.

S druge strane, Palmer je u Beograd stigao dan pre Lajčaka i već je imao neke susrete, među kojima i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić. On se u Beogradu do sada nije zvanično obratio mediji, ali i u Prištini govorio o Zajednici srpskih opština i sporazumu Beograda i Prištine. 

Američki zvaničnik je rekao da bi Zajednica srpskih opština trebalo da se formira u skladu sa dogovorom Beograda i Prištine, ali istovremeno i da očekuje da se dijalog okonča međusobnim priznanjem.

Ambasada SAD u Prištini saopštila da je Palmer zatražio od privremenih prištinskih institucija da implementiraju odluku Ustavnog suda u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani.

Specijalni predstavnik Stejt Departmenta je u Prištini rekao da je suštinska poruka njegove posete "partnerstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Kosova", a ta informacija stigla je paralelno sa onom da je u budžetu SAD koji je predsednik Bajden predstavio Kongresu, predviđeno 200 miliona dolara za Kosovo.

Palmerov glavni sagovornik u Prištini, kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da on u Brisel ne ide na nastavak dijaloga već započinje novo poglavlje dijaloga.

"Biće pritisaka da dijalog počne i to već vidimo da se dešava. Pritisaka da se postigne sporzum valjda toliko neće biti, a najviše zbog toga što ni i zemlje kvinte još nisu saglasne oko finalsonog teksta finalnog sporzuma", rekao je za Euronews Srbija Ardian Arifaj bivši saradnik Hašima Tačija.

Šta dalje

Šta Beograd i Priština mogu da očekuju od pojačane diplomatske aktivnosti SAD i EU?

Politikolog Dušan Milenković za Euronews Srbija da je ova poseta, pre svega, veći pritisak na Prištinu.

"Mislim da je njihov prevashodni zadatak da saznaju kako će Kurti da nastupi i da se dogovore sa njim na koji način bi mogao da nastupi u Briselu na novoj rudni dijaloga. Kurti je izjavio da sada počinje novi dijalog, da ovo nije nova runda dijaloga, što je zanimljiva komunikacija sa njegove strane", rekao je Milenković.

On smatra da su Palmer i Lajčak u Beograd došli kako bi Vučića preneli dogovore sa Kurtijem i predsednicom Kosova Vjosom Osmani kako bi ga pripremili za ono što ga čeka na zajedničkom sastanku koji se očekuje u junu.

Milenković navodi da je jasno da su Vašington i Brisel sada na istoj liniji.

"Nekoliko puta su i Palmer i Lajčak izjavljivali da ponovo EU i SAD kreću zajedno u ovaj doijalog, odnosno da će SAD snažnopodržavati dijalog koji fasilitira Evropska unija, tako da je to jasno od početka dolaska nove administracije", rekao je Milenković.

Takođe, ističe i da se desila promena u odnosu administraciju Donalda Trampa.

"Lajčak je od početka na neki način veoma jasno odbacivao Vašingtonski sporazum, to čak i nije sporzum i mi ga ne zovemo sporzaum, on ga zove Vašingtonski papiri ili nešto slično. On je bio čak i ciničan u vreme kada je to bilo potpisivan, u poslednje vreme je naravno malo ublažio retoriku, ali on je jasno kao predstavnik EU za dijalog to odbacio", objašnjava Milenković.

O pritiscima je za Euronews govorio i nekadašnji savetnik bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija Ardijan Arifaj koji je ocenio da je on već sada evidentan. Arifaj je, međutim, stava da zemlje kvinte i dalje nisu saglasne po pitanju konačnog spaorazuma, pa u ovom trenutku ne očekuje da pritisak po pitanju konačnog dogovora eskalira. 

"Biće pritisaka da dijalog počne i to već vidimo da se dešava, ali neće biti tolikog pritiska da se postigne sporzum najviše zbog toga što međunarodna zajednica i zemlje Kvinte još nisu saglasne oko finalnog teksta konačnog sporzuma", navodi Arifaj. 

On ističe da je u Prištini problem to što aktuleno rukovodstvo ne upoznaje javnost sa detaljima o kojima bi moglo da se raspravlja u Briselu, na sastanku Vučić Kurti. 

"Samo čujemo da se spremaju ali ta platofrma sa kojom će ići u Brisel, koje će biti teme i crvene linije - to se ne zna", rekao je Arifaj za Euronews Srbija. 

Euronews

Preporuka za vas

Lajčak za Euronews: Dogovoren datum sastanka Vučića i Kurtija, Borelj će ga uskoro objaviti
Ambasada SAD potvrdila da je Palmer danas u Beogradu, Lajčak stiže sutra

Komentari (0)

Srbija