Politika

U Srbiji 29 osoba primilo četiri doze vakcine protiv koronavirusa

Komentari

Autor: Fonet, Politika

05/01/2022

-

11:10

U Srbiji 29 osoba primilo četiri doze vakcine protiv koronavirusa
Tanjug/AP/Ted S. Warren - Copyright Tanjug/AP/Ted S. Warren

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je, zaključno sa 2. januarom, četiri doze vakcine protiv koronavirusa dobilo 29 osoba, piše "Politika".

U Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" rekli su da se, zbog mogućeg, neadekvatnog odgovora ili njegovog izostanka posle vakcinacije, preporučuje poseban režim vakcinacije kod osoba sa primarnim ili sekunadrnim imunodeficijencijama, kao i kod osoba na hemodijalizi, navodi list.

Vakcinacija tih kategorija radi se uz preporuku nadležnog lekara specijaliste, ističu u "Batutu". 

U Srbiji je u novembru doneto pravilo da se četvrta doza cepiva daje isključivo osobama sa uređenim ili stečenim oslabljenim imunitetom, najmanje pet meseci od dobijanja buster doze.

Izraelski premijer Benet Naftali izjavio je, pozivajući se na preliminarne rezultate studije, da četvrta doza vakcine protiv kovid 19 nedelju dana od davanja povećana nivo antitela pet puta. 

Podsetimo, Mirsad Ðerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja rekao je u utorak da se već razgovora o četvrtoj dozi zbog toga što efektivnost vakcina opada sa pojavom novih sojeva, kao i da veruje da će se u 2022. godini završiti priča sa koronavirusom.

"Bez obzira na to što nismo uspeli u većem obimu da ubedimo građane za vakcinaciju prvom i drugom dozom, ne znači da nismo uradili dobru stvar sa trećom dozom i da tako treba da nastavimo. Evidentno je da nam je potrebna i četvrta doza'', rekao je Ðerlek za ''Blic''.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija