Društvo

Prvi slučajevi flurone u regionu: Sudar korone i gripa usred haosa sa omikronom

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

04/01/2022

-

18:17

Prvi slučajevi flurone u regionu: Sudar korone i gripa usred haosa sa omikronom
Prvi slučajevi flurone u regionu: Sudar korone i gripa usred haosa sa omikronom - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović, Tanjug/AP, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prvi slučaj flurone u regionu, istovremene infekcije kovidom i gripom, registrovan je u Hrvatskoj, a potom i u Bosni i Hercegovini. Lekari su i ranije upozoravali da "sudar ta dva virusa" može biti veoma opasan, te su pozivali ljude da se vakcinišu. Naziv ove pojave nastao je kombinacijom reči "korona" i "flu" , što na engleskom jeziku znači grip.

Za virusologe pojava flurone nije iznenađenje, kažu da je moguće zaraziti se sa više patogena odjednom, da takve kombinacije mogu biti  "vrlo neprijatne" za pacijenta, ali da se one retko dešavaju. U virusologiji je poznato pravilo "interferencije virusa", gde virus koji je je dominantan potiskuje drugi. To se dogodilo prošle godine, te u epidemiji virusa korona skoro da nije bilo sezonskog gripa.

Virusolog Ana Gligić kaže da kombinacija gripa i korone može sporadično da se desi, ali da ne preti opasnost od masovne, istovremene zaraze sa dva tako opasna virusa. 

"Slučajno se desilo da se nađu dva tako opasna virusa u istom organizmu. Međutim, kada se to desi može biti veoma opasno i teško za organizam da se izbori", navela je Gligić za Euronews Srbija.

Napominje da se češće dešava da se na oslabljeni organizam posle jedne infekcije nadoveže druga i da tada nastane ozbiljan problem u organizmu. Istovremene infekcije, smatra ona, biće sporadična pojava.

"Mislim da će to biti sporadično. Prošle godine nismo imali grip zbog epidemioloških mera, ali i postoji u virusologiji pravilo po kome kada je masovno u opticaju jedan virus, koji napada respiratorne organe, onda on potiskuje drugi virus koji, takođe, izaziva respiratorne infekcije. To se desilo prošle godine i ja očekujem da će biti i ove", navela je ona.

Flurona se pojavila u situaciji kada omikron soj koronavirusa koji se brže širi preuzima primat u Evropi. Zbog toga su mnogi zabrinuti, a upozoravaju i podaci o broju novoobolelih iz Srbije. U poslednja 24 sata je je registrovano 5.224 novih slučajeva infekcije koronom. To je drastičan skok u odnosu na prethodni dan kada je zabeleženo 2.765 novih slučajeva. 

Komandant kovid bolnice "Karaburma" dr Ivo Udovičić rekao je ranije danas za Euronews Srbija da se ogroman skok novozaraženih virusom korona može očekivati narednih sedam do deset dana, jer će na naplatu doći organizovani dočeci Nove godine na trgovima, ali i proslave u restoranima, kafićima, ski-centrima.

Prvi slučaj flurone

Prvi slučaj flurone potvrđen je u Izraelu i registrovan je kod porodilja u bolnici u izraelskom gradu Petah Tikva. Direktor ginekološkog odeljenja bolnice u Petar Tikvi Arnon Vižnicer rekao je da je porodilja bila pozitivna na koronavirus i grip čim je primljena u bolnicu, što je kasnije potvrđeno još jednim testiranjem na oba virusa.

Zaražena žena je bila nevakcinisana protiv koronavirusa i protiv gripa, ali je imala samo blage simptome i puštena je iz bolnice u dobrom stanju.

Ovo je prvi dokumentovani slučaj istovremene infekcije koronavirusom i virusom gripa, ali lekari veruju da je bilo i drugih koji nisu zvanično potvrđeni. Izveštaja o pacijentima zaraženim istovremeno sa gripom i kovidom 19 bilo je u SAD već u proleće 2020. godine.

Izraelsko ministarstvo zdravlja istražuje slučaj i pokušava da utvrdi da li bi kombinacija dva virusa mogla da izazove ozbiljnije simptome.

Jedina zaštita vakcinacija

Stručnjaci upozoravaju da istovremena zaraza gripom i nekim drugim respiratornim virusima svakako slabi telo i imunski sistem.

Epidemiolog Verica Ilić kaže da uvek dominantan virus potisne manje dominantan, ali da se može desiti da se istovremeno ljudi zaraze sa dva virusa.

"Ništa to nije tragično, ni neobično. Saveti su bili ljudima da se vakcinišu protiv gripa da im se ne bi događale te kombinacije. Ta kombinacija može da bude vrlo neprijatna. I grip i korona su virusi koji mogu da daju tešku kliničku sliku", navela je ona za Euronews Srbija.

Napominje da se istovremene infekcije dešavaju, ali da ih je teško potvrditi, mora da se radi PCR test i sertološki nalaz.

"Da li neko ima grip ili kovid ili istovremeno oba virusa može da se utvrdi jedino testiranje. PCR test se radi za kovid i sertologijom da li je virus gripa. Međutim, to se više radi za naučne radove nego što je važno za opštu populaciju", pojasnila je ona.

Flurona u Hrvatskoj i Republici Srpskoj

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr Andrija Štampar" u Zagrebu registrovan je prvi slučaj flurone u Hrvatskoj. Prema informacijama iz Zavoda, radi se o kovidu 19 i virusu gripa tipa A, odnosno tzv. svinjskom soju H3N2.

Stručnjaci ističu da oni koji su vakcinisani protiv gripa neće oboleti od flurone jer vakcina upravo sadrži soj H3N2.

"Juče smo kod pacijentkinje detektovali oba virusa. Virus gripa i virus korone. Nije ništa novo da se neko zarazi s više patogena", istakla je dr Jasmina Vraneš.

Potom su u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske naveli da je flurona potvrđena kod jednog hospitalizovanog pacijenta.

"Ovo je prvi do sada detektovan slučaj istovremene infekcije sa ova dva virusa u Republici Srpskoj. Radi se o pacijentu koji je 2000. godište iz Banjaluke. Pacijent je trenutno svestan, te hemodinamski i respiratorno stabilan", navode iz UKC-a.

Kako su pojasnili, u Zavodu za kliničku mikrobiologiju UKC RS postoji mogućnost istovremene detekcije više od 20 parametara dijagnostike najčešćih virusnih i bakterijskih infekcija respiratornog trakta u roku od jednog sata.

Komentari (0)

Srbija