Fokus

Prvi slučaj "flurone" zabeležen u Izraelu: Porodilja istovremeno obolela od kovida i gripa

Komentari

Autor: Jutanji list

30/12/2021

-

21:22

Prvi slučaj "flurone" zabeležen u Izraelu: Porodilja istovremeno obolela od kovida i gripa
Prvi slučaj "flurone" zabeležen u Izraelu: Porodilja istovremeno obolela od kovida i gripa - Copyright Ministarstvo zdravlja

veličina teksta

Aa Aa

Dvostruka infekcija prvi put je otkrivena kod žene koja je se ove nedelje porodila u medicinskom centru Rabin u Petah Tikvi. Kako kažu iz bolnice, mlada majka, koja nije vekcinisana ni protiv jednog virusa, oseća se dobro i očekuje se da će uskoro biti otpuštena iz bolnice, piše Jutarnji list.

Ministarstvo zdravstva još ispituje ovaj slučaj. Simptomi su za ženu bili relativno blagi, a tek treba utvrditi uzrokuje li kombinacija dva virusa teža oboljenja.

Zdravstveni radnici procenjuju da su mnogi drugi pacijenti takođe oboleli od obe bolesti, ali to nisu znali jer im bolesti nisu dijagnostifikovane.

"Prošle godine smo bili svedoci slučajeva gripa među trudnicama i porodiljama. Danas viđamo slučajeve istovremene zaraze koronavirusom i gripom. Sve češće viđamo trudnice s gripom. Definitivno je veliki izazov kad na porođaj dođe žena s temperaturom, a ti ne znaš je li to koronavirus ili grip, pa ih zoveš isto. Obe su bolesti respiratorne", rekao je prof. Arnon Vizhnitser, specijalista ginekologije

Vizhnitser je dodao da pacijentkinja lečena u njegovoj bolnici nije doživela nikakve posebno teške simptome.

"Dijagnostifikovani su joj grip i koronavirus čim je stigla. Oba testa su bila pozitivna, čak i nakon što smo ponovno proverili. To su slične bolesti; virusne su i uzrokuju poteškoće s disanjem jer obje napadaju gornje dišne ​​puteve", rekao je. 

U međuvremenu, Izrael bi se mogao suočiti s nadolazećom epidemijom gripa jer su bolnice izvestile o prijemu 1.849 pacijenata s komplikacijama zbog te bolesti tokom prošle nedelje, prema podacima koje je u sredu objavio Centar za kontrolu bolesti (CDC) Ministarstva zdravlja.

Većina pacijenata obolela je od virusa grip A podtip A/H3 koji je uključen u cepivo protiv gripa koje se daje u Izraelu ove zime.

Virus gripe može izazvati čitav niz teških simptoma, uključujući upalu pluća i razne druge respiratorne komplikacije, miokarditis (upalu srčanog mišića) i smrt.

Ministarstvo zdravstva pozvalo je javnost na vakcinaciju protiv gripa. Cepivo protiv gripa može se dati zajedno s cepivom protiv koronavirusa ili bilo kad nakon njega.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet