Zdravlje

Nije kasno za vakcinu protiv sezonskog gripa - evo koliko vremena treba da prođe od cepljenja protiv kovida

Komentari

Autor: Tanjug

18/12/2021

-

11:11

Nije kasno za vakcinu protiv sezonskog gripa - evo koliko vremena treba da prođe od cepljenja protiv kovida
Nije kasno za vakcinu protiv sezonskog gripa - evo koliko vremena treba da prođe od cepljenja protiv kovida - Copyright EPA/ROBERT GHEMENT

veličina teksta

Aa Aa

Torlak je u četvrtak potvrdio prvi slučaj virusa gripa u Srbiji kod sedamnaestogodišnje osobe iz Beograda. Dr Dušica Mladenović iz DZ Palilula kaže za RTS da sezonski grip može da bude veoma ozbiljan i da bi dve nedelje trebalo da bude razmak između vakcine protiv korone i one protiv gripa.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje dr Milan Jovanović "Batut" 315.000 ljudi je do sada primilo vakcinu protiv sezonskog gripa, a još može da se primi u domovima zdavlja.

Dr Dušica Mladenović je, rekla da nije kasno za vakcinu protiv sezonskog gripa.

"Ima ih dovoljno i preporučujem svim hroničnim bolesnicima da prime vakcinu", izjavila je Mladenović.

Preporučuje se, dodaje ona, da bude dve nedelje razmak između vakcine protiv korone i one protiv gripa.

Kako razlikovati grip od korone?

Simptomi sezonskog gripa slični su kao i simptomi kovida 19, a Mladenović savetuje da se svaki pacijent prvo testira na virus korona.

"Da se otkloni sumnja da nije u pitanju kovid. Ako je test negativan, ide se kod izabranog lekara i nastavlja se dalje lečenje", napominje dr Mladenović.

I običan grip, napominje, može da bude ozbiljan. Pacijenti treba da vode računa o tome, upozorava, i da ne shvataju to olako.

"Posle tri dana, ako ostanu kući i ne vide da ide na bolje, apsolutno moraju da se jave lekaru", zaključila je Mladenovićeva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin