Politika

Vučić zahvalio Sijartu zbog podrške na evropskom putu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/06/2021

-

09:38

Vučić zahvalio Sijartu zbog podrške na evropskom putu
Vučić zahvalio Sijartu zbog podrške na evropskom putu - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom, sa kojim je razgovarao o daljem unapređenju bilateralne saradnje, evropskom putu Srbije, borbi na suzbijanju pandemije, tranzitnim kapacitetima, snabdevanju i korišćenju gasa, kao i strateškom partnerstvu dve zemlje u brojnim oblastima, saopštila je Služba za saradnju sa medijima Predsednika.

Vučić je ocenio da su politički odnosi Srbije i Mađarske najbolji u istoriji i istakao da je važan doprinos unapređenju bilateralnih odnosa dao i izuzetan lični i prijateljski odnos sa predsednikom mađarske Vlade Viktorom Orbanom.

Predsednik Srbije je pohvalio mere koje Vlada Mađarske sprovodi sa velikom odlučnošću od početka pandemije, a radi sprečavanja njenog daljeg širenja, te zaštite zdravlja njenih građana i očuvanja ekonomije.

On se zahvalio Mađarskoj na snažnoj i kontinuiranoj podršci koju pruža Srbiji na najvišem političkom nivou na evropskom putu, ali i kroz brojne programe obuka, razvojnu pomoć i slanje eksperata koji pomažu Vladi Srbije u procesu EU integracija, saopšteno je iz kabineta predsednika.

"Posebno smo zahvalni na ličnom zalaganju ministra Sijarta i najviših zvaničnika Mađarske koji u svim prilikama ističu da Srbija mora što pre da se pridruži Evropskoj uniji“, naglasio je predsednik Vučić i dodao da Srbija ostaje posvećena evropskom putu i sprovođenju reformi koje su deo tog procesa", rekao je Vučić.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto istakao je izuzetne odnose sa Srbijom, kao i blisku saradnju i prijateljske odnose dve zemlje koji su se ponovo potvrdili kroz izrazitu solidarnost i razumevanje tokom borbe protiv pandemije kovida 19.

"Možete računati na kontinuiranu podršku Mađarske u procesu evropskih integracija", rekao je Sijarto i podvukao da će se dalje unapređenje saradnje između Srbije i Mađarske nastaviti preko brojnih zajedničkih aktivnosti u mnogim oblastima, kao i da će se podići na nivo strateškog partnerstva, navodi se u saopštenju.

Sijarto: Evropskoj uniji je potrebna Srbija

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je da je EU potrebna Srbija i da Mađarska neće ostati neaktivna sve dok EU u tom smislu ne preuzme konkretne mere.

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa ministarkom privrede Anđelkom Atanasković Sijarto je naglasio da je veoma važno da se Evropskoj uniji pridruže sve zemlje iz Jugoistočne Evrope.

“Evropskoj uniji je potrebna Srbija i veoma je važno da se Uniji pridruže i zemlje iz Jugoistočne Evrope, a mi smatramo da ključnu poziciju u ovom regionu ima Srbija”, rekao je Sijarto u Beogradu.

Istakao je da je Evropskoj uniji i u političkom i u ekonomskom interesu da Srbija postane njena članica.

“Mađarska neće ostati neaktivna sve dok se ne preuzmu u tom cilju veoma konkretne mere”, zaključio je Sijarto.

Komentari (0)

Srbija