Politika

Bilčik za Euronews Srbija o međustranačkom dijalogu: Nadam se da ćemo doći u julu, ne donosimo nikakav papir

Komentari

Autor: N. Z./Euronews

04/06/2021

-

18:51

Bilčik za Euronews Srbija o međustranačkom dijalogu: Nadam se da ćemo doći u julu, ne donosimo nikakav papir
Bilčik za Euronews Srbija o međustranačkom dijalogu: Nadam se da ćemo doći u julu, ne donosimo nikakav papir - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je u intervju za Euronews Srbija da se nada da će Međustranački dijalog u Srbiji moći da bude nastavljen u julu, iako tačan datum i dalje nije određen.

Bilčik je dodao da očekuje da će tada predstavnici ove evropske institucije moći da dođu u Srbiju kako bi nastavili posredovanje u međustranačkim razgovorima. Prema njegovoj oceni, dosadašnji razgovori bili veoma dobri i konstruktivni, ali da prostor za poboljšanje postoji.

"Održani su pripremni razgovori koji su pokrenuti sa predsedikom skupštine Ivicom Dačićem. Mi smo članovi EP tako da je naš glavni partner u ovom dijalogu srpski parlament. Imali smo i veoma dobre, konstruktivne razgovore sa predstavnicima drugih političkih stranaka i nastavljamo da razgovaramo. To se nije završilo. Razgovaramo sa predstavnicima civilnog društva, NVO, a razgovaraćemo i sa predstavnicima srpske vlade i rukovodstva. Obavestićemo Ivicu Dačića i onda ćemo odlučiti koji su sledeći koraci", rekao je Bilčik za Euronews Srbija.

Nada se, kaže, da će moći da dođe u Srbiju čim to bude moguće, s obzirom na restrikcije koje su trenutno na snazi zbog pandemije koronavirusa. Naglašava da se naporno radi na tome da se u Srbiju doputuje najkasnije ovog leta.

Euronews Srbija

 

Bilčik se osvrnuo i na izbore koji bi naredne godine trebalo da se održe u Srbiji navodeći da je njihov datum politička odluka, ali da veruje da datum, s obzirom na to da nije tačno određen, treba da uzme u obzir i proces i ishod međustranačkog dijaloga.

"Došlo je do važne objave rukovodstva zemlje da će izbori biti održani u proleće 2022.  Ubeđen sam da su  izbori u Srbiji i njihov datum politička odluka rukovodstva, ali verujem da, pošto datum nije određen, treba da se uzme u obzir i proces i ishod međustranačkog dijaloga. Voleo bih da smo mogli ranije da dođemo u Srbiju, mogu da kažem svima da ćemo doći čim budemo mogli. Nadamo se da će to biti jul. Radimo na tome, iako ne mogu 100 odsto da tvrdim da će se to desiti", dodao je.

"Nema unapred pripremljenih rešenja" 

Naglašava i da svima mora da bude jasno da ne postoje nikakva već pripremljena rešenja.

"Nemamo papir koji donosimo u Srbiju. Nismo mi u toj poziciji da kažemo srpskim političarima šta da rade. Mi samo stvaramo prostor u situaciji za koju verujem da može da se poboljša kroz dijalog. Bilo kakve mere bi u idealnim uslovima trebalo da budu stvar dogovora, međusobnog razumevanja, među svim političkim snagama. To bi poboljšalo uslove pred sledeće izbore. Time bi budući srpski parlament bio reprezentativniji, odnosno svi koji se u Srbiji ozbiljno bave politikom treba da izađu na izbore, i da se to posle vidi u sastavu Narodne skupštine. Ne bih sada brinuo o vremenu, već o kvalitetu dijaloga, kvalitetu pripreme svih učesnika i o ozbiljnosti i posvećenosti dijalogu", napomenuo je Bilčik.

Međustranački dijalog, kako kaže, podržava Evropski parlament, a veruje i da ishod dijaloga može snažno da doprinese kvalitetu demokratije u Srbiji.

"Mnogo stvari mora da se unapredi"

On kaže da je mnogo toga postignuto u prvoj fazi dijaloga, ali da je izveštaj OEBS u vezi sa posmatranjem izbora 2020. godine pokazao da stvari moraju da se unaprede. Takođe, poštuje što postoji dijalog među grupacijama koje ne žele da učestvuju u dijalogu kojim posreduje EP.

"U isto vreme mislim da je važno da ovaj pararlelni dijalog nikako ne podriva naše napore, jer su oni vezani za srpski strateški cilj, napredak ka EU. Nadam se da bilo koji drugi dijalog funkcioniše paralelno sa našim, i na kraju doprinose boljem ishodu ovoga što radimo. Svaki dijalog koji ne podriva naše napore je dobrodošao i naravno, razgovaraćemo o paralelnom dijalogu sa Ivicom Dačićem na sledećem onlajn sastanku i nadam se u Beogradu, kako bismo bili sigurni da zaista u susret sledećim izborima preko posredovanje EP ostignemo glavne rezultate i napredak ka boljim uslovima za kampanju i izbore", naveo je Bilčik.

"Poboljšati kvalitet kampanje da bude fer"

Bilčik kaže da postoje stvari koje treba poboljšati kada je reč o kvalitetu kampanje.

"Ima stvari koje treba poboljšati kad je reč o kvalitetu kampanje, da ona bude fer. Zatim prostor u medijima i javnim i privatnim kad je reč o kampanji. Finansiranje kampanja i generalno kvalitet predizbornog procesa. Srbija pokušava da pokrene otvaranje poglavlja, klastera u pristupnim pregovorima. Za mene je glavna stvar ovo: svi znamo da su najveći probelmi sa pristupanjem povezani sa reformama u vladavini prava, kvalitetom pravosudnog sistema, kvalitetom i nezavisnošću javnih institucija. One su tu gde jesu bez obzira na to ko je na vlasti. Nisu tu da služe političarima već javnom interesu. To je normalno u evropskim demokratijama i tu ima prostora za unapređenje", zaključio je Bilčik.

POGLEDAJTE CEO INTERVJU:

Euronews TV

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija