Politika

Uspon i pad Aleksandra Jovičića - od "mlade nade" do hapšenja i optužbi da je prisvojio milione

Komentari

Autor: Nenad Jaćimović

04/06/2021

-

20:30

Uspon i pad Aleksandra Jovičića - od "mlade nade" do hapšenja i optužbi da je prisvojio milione
Uspon i pad Aleksandra Jovičića - od "mlade nade" do hapšenja i optužbi da je prisvojio milione - Copyright E-Stock

veličina teksta

Aa Aa

Privedeni predsednik beogradske opštine Palilula Aleksandar Jovičić dugo je bio zvezda u usponu Srpske napredne stranke. U stranačkim vodama je od svoje 22. godine, a u velikom delu medija oslikavan je kao "zlatni dečko" srpske politike. Ovakav imidž je i sam "dogrevao" svojim istupima i izjavama u javnosti.

"Kada čovek nema ambiciju i cilj, ima podlogu da krene putem destrukcije, jer mu vreme i misli nisu okupirani konstruktivnim stvarima. Onda luta, sklon je devijantnom ponašanju, porocima... Zbog toga ja imam ambicije...", ispričao je svojevremeno Jovičić.

Da li je Jovičić krenuo putem poroka, utvrdiće sud. Ono što je za sada poznato jeste da se sumnjiči da je, zajedno sa saradnicima, stupao u kontakt sa nelegalnim investitorima, koji su radili objekte bez odgovarajućih dozvola, uzimali od njih novac kako im ne bi slali građevinske inspekcije, a potom u službene isprave unosili lažne podatake koji omogućavaju da ti objekti jednoga dana budu ozakonjeni. Sumnja se da je za te "usluge" od investitora primio skoro 29 miliona dinara.

Ne tako davno, Jovičić je ispričao da je dobio ogromno poverenje od stranke i od lidera da vodi teritorijalno najveću opštinu u Beogradu.

"Zato je na meni da sada radom i rezultatima opravdam ukazano poverenje", rekao je tada Jovičić.

Snovi sa periferije i nošenje džakova

A poštenje i marljiv rad upravo su bili njegovi gavni lajtmotivi kada je u medijima delio detalje iz svog života. Podsećao se i perioda kada je kao četvorogodišnjak bio u jednoj koloni koja je iz rodne Srebrenice bežala za Srbiju.

"Ne volim da mislim o Srebrenici, jer sam taj rat doživeo kao dvostruku tragediju. S jedne strane, zbog ratnih strahota i stradanja ljudi, a sa druge strane, doživeo sam da mi je upravo taj rat razorio porodicu. Majka nije želela da dođe sa nama u Srbiju. Ja pre verujem da nije smela iz straha za svoju porodicu u Bosni, ali to na kraju nije ni bilo važno. Ostao sam bez doma, a moj otac i baka sa mnom u naručju, i sa dve torbe u koje smo spakovali ceo život, došli su 1991. godine u Beograd", ispričao je Jovičić pre nekoliko godina za Nedeljnik.

Nastanili su se tada u Borči i, kako je isticao, zavoleo je taj deo prestonice "kao da je rođen tu".

"Čim sam malo ojačao, počeo sam da radim: u auto-radionicama, nosio sam džakove na gradilištima, radio sam sezonske poslove i često sam podizao teret koji je bio teži od mene", ispričao je on.

Završio je Visoku poslovnu školu, a u izbornim listima kao zanimanje navodi diplomirani ekonomista.

"Za razliku od mnogih svojih vršanjaka sa periferije koji su maštali da se što pre presele u “krug dvojke”, sanjao sam da ostanem u Borči - da učinim nešto za taj kraj i za svoje komšije. Nisam tada znao kako, nisam znao ni šta je politika, ali sam sanjario da nekako postanem neko ko će za njih da uradi velike stvari. Možda zvuči malo detinjasto i smešno, ali tih svojih dečačkih snova setio sam se sada kada sam dobio priliku da stvarno uradim mnogo dobrih i korisnih stvari za svoje sugrađane", pričao je tada Jovičić.

Meteorska politička karijera - najmlađi predsednik opštine

Prilika za to mu se pružila kada je izabran za predsednika najveće beogradske opštine Palilula. A sam put do titule najmlađeg predsednika opštine nije dugo trajao. U politiku ulazi 2008. godine, kada je postao član Srpske napredne stranke (SNS) u istoj godini u kojoj je stranka i osnovana. 

Tanjug/Rade Prelić

 

Od 2012. do 2016. godine bio je šef odborničke grupe SNS-a u Skupštini grada Beograda. U martu 2014. godine, postaje postaje narodni poslanik u Skupštini Srbije, što je funkcija koju obavlja do 2016. Takođe, od 2014. do 2016. godine bio je i član Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku i član delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Jovičić je nastavio svoj uspon na političkoj sceni kada je 2016. godine izabran za najmalđeg predsednika beogradske opštine Palilula. Ovo je bila svojevrsna prekretnica u njegovoj karijeri, jer je tada imao samo 29 godina, što je značilo da je postao najmlađi predsednik neke opštine u Beogradu.

Trenutno obavlja drugi mandat na toj poziciji, nakon što je ponovo izabran u septembru 2020. godine, čime je potvrdio imidž "mlade nade SNS-a".

Udarna pesnica SNS-a u Skupštini

Dok je bio na mestu šefa odborničke grupe SNS u Skupštini Beograda, Jovičić je često kritikovao prethodnu vlast i bio jedna od udarnih pesnica naprednjaka u parlamentu. U međuvremenu, uspeo je i da upiše pilotsku školu, jer kako je rekao "želi da ulaže u sebe i da ima još jedno zanimanje a da to nije politika".

 

 

A pilotiranje mu je do sada dobro išlo i stranačkim vodama. Pre nekoliko meseci, Jovičić je u saopštenju naveo kako je, dok je bio odbornik, "milion puta ponavljao tadašnjem gradonačelniku koliko koštaju Most na Adi, rekonstrukcija Bulevara revolucije, igranje i gazdovanje sa PKB-om", ali da "nikada nije dobio odgovor gde se i koliko troši novac građana Beograda".

E-Stock

 

Pored kritika bivše vlasti, Jovičić je 2014. godine izneo i svoj stav o tadašnjem predsedniku Izvršnog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS) Branku Ružiću i predsedniku te stranke, Ivici Dačiću.

"Dok su okoreli kriminalci Ivica Dačić i Branko Ružić u vladi, uveren sam da Srbiji nema nikakvog napretka", rekao je tada Jovičić, navodeći da je u pitanju samo njegov lični stav.

Oglasio se dan pred hapšenje

Da li je Jovičić slutio da se nešto događa nije moguće znati, ali je indikativno da je u poslednje vreme intezivirao broj saopštenja i oglašvanja u javnosti, uglavnom kritikujući predstavnike opozicionih političkih stranaka.

Tanjug/Tara Radovanović

 

Samo dan pre nego što je uhapšen, Jovičić se ponovo oglasio saopštenjem, ovog puta govoreći da je zabrinut za bezbednost predsednika.

"Prеtnjе Alеksandru Vučiću trеba shvatiti najozbiljnijе, jеr osoba koja sе nalazi na potеrnici zbog tеških krivičnih dеla, nе prеti iz zabavе ili dosadе. Takođе, nijе slučajno da ovе ozbiljnе prеtnjе dolazе baš poslе Vučićеvе izjavе da on nikada nеćе potpisati priznanjе nеzavisnosti Kosova i Mеtohijе. Zato još jеdnom molim i apеlujеm na svе bеzbеdnosnе strukturе u zеmlji da kao prioritеt broj jеdan postavе bеzbеdnost prеdsеdnika Srbijе. On mora biti bеzbеdan da bi Srbija ostala stabilna", poručio je Jovičić na dana privođenja.

"Pravdaju se da je za stranku, a ide u privatne džepove"

Kao i u danima pred odlazak ministra odbrane Nebojše Stefanovića sa čela Gradskog odbora SNS u Beogradu, juče se na svom Fejsbuk profilu oglasio poslanik SNS Vladimir Đukanović.

"Da ništa ne predviđam, jer svako je nevin dok se suprotno ne dokaže, ali imajte na umu da u vreme vlasti SNS je uhapšen član predsedništva SNS i to dok obavlja funkciju predsednika teritorijalno najveće opštine u Beogradu. Tako nešto u vreme nekih drugih i njihovih vlasti nije bilo moguće.Nema zaštićenih!", napisao je Đukanović.

I sam predsednik Aleksandar Vučić prokometarisao je danas na konferenciji za štampu slučaj privođenja Jovičića i istakao da članska karta neke partije neće spasti onoga ko je učnio bilo šta protivzakonito.

"Imaš pravo da gradiš i gradi svuda, ali moraš da dobiješ dozvolu, a ne da trguješ time sa ljudima iz opštine, investitorima. Uvek im je opavdanje - mi to malo za stranku, a u stvari uvek ide u privatne džepove", rekao je Vučić.

Komentari (0)

Srbija