Politika

Vučić apelovao na građane Priboja: Skloniti emocije na stranu - lako je to potpaliti, mnogo teško umiriti

Komentari

Autor: Agencije/Euronews Srbija

12/01/2022

-

13:09

Vučić apelovao na građane Priboja: Skloniti emocije na stranu - lako je to potpaliti, mnogo teško umiriti
Vučić apelovao na građane Priboja: Skloniti emocije na stranu - lako je to potpaliti, mnogo teško umiriti - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, na sastanku sa predstavnicima Priboja i privrednicima tog grada, da postoji nešto što se ne može pobediti radom, a to je kada su emocije zatrovane, kada se jedni drugima obraćamo sa "četnici", "đikani"," balije", i slično, jer kada se tako obraćamo tu,kako kaže, sreće nema.

Vučić time odgovorio na reči Milete Ikonovića, vlasnik mlekare „Biomlek“, koji je rekao da je ono što se desilo nedavno u Priboju za svaku osudu.

„Pojedinci su to uradili, ne časni i čestiti Srbi. Mi Pribojci uvek dišemo istim plućima. Priboj je uvek bio grad tolerancije i ljubavi. Teško mi je palo što se desilo. Isto tako mnogo mi je teško kada vidim da pojedinci iz bošnjačkih krugova napadaju porukama porodice tih ljudi. Znam da nisu ni to čestiti Bošnjaci, već pojedinci. Zamolio da se svi ogradimo takvih i osudimo takav stav“, rekao je on.

Ikonović je dodao da njemu teško pada i što se RS napada kao genocidna tvorevina, iako je ona stvorena po Dejtonu. Za Vučića je kazao da je stožer jedinstva i garant mira u BIH.

Predsednik Vučić jeskrenuo pažnju da svi imaju problem kada neko kaže jedne beretke su mu drage, a druge mrske.

„Ja sam ovde došao ne da stičem političke poene i da se sa vama u svemu saglasim, već da pre svega govorim o odgovornosti nas Srba. Mislim da mi je to obaveza. Verujem da će Bošnjaci dobro razumeti to, jer i kada neko pogreši, stotinu puta sam zamolio ''dajte da probamo da oprostimo onom drugom ono što smo sebi već odavno oprostili''“, naglasio je on.

Vučić je kazao da se naslušao da je svuda mir, a onda nastanu problemi.

„Ne treba da stavimo pod tepih stvari, jer su problemi ogromni“, istakao je on.

Vučić je naglasio da ne odgovara na brojne napade iz Sarajeva, i da ćuti da ne bi pogoršao situaciju.

„Znam da je svaka pogrešna reč kao litar benzina u vatru. Bolje da budete gospodar svake neizgovorene reči, nego sluga svake izgovorene reci. Stotinu puta sam ih pitao i govorio da je RS po Dejtonu sztvorena i zašto ne izgovaraju nikada RS, iako to piše u Ustavu. Kao što govorim da podržavam integritet BiH“, ukazao je on.

Vučić je rekao da je važnije da se sačuva mir, jer zna da i Srbi i Bošnjaci umeju da poštuju rad, rezultate.

„Uskoro ćemo imati autoput do Požege, do kraja godine. Posle Požege nije kraj, nastavićemo ka Kotromanu, ka BiH, ka RS, ka Dugoj Poljani, Arilje, Boljare. Time smo sve uvezali, sve što 70 godina niko nije ni pomislio da ćemo uraditi“, rekao je on.

Vučić je apelovao na građane da sklone emocije na stranu.

„Da razumete da je lako to potpaliti, mnogo teško umiriti. Gledao sam Bošnjaka sa protesta u svetu. Kaže jedan Bošnjak na televiziji da je RS ovim što je uradila ujedinila sve Bošnjake. Iste večere sam na jednoj srpskoj televiziji video jednog Srbina koji kaže da ovo što su međunarodna zajednica i Sarajevo uradili ujedinilo sve Srbe. Lepo je što smo se ujedinili, ali bolje je to učiniti oko fabrika koje ćemo otvarati“, kazao je on.

Vučić je kazao da je u fabrici „Fleks“ video kako kao braća zajedno rade Radiša i Adis.

„Isti hleb jedu, istu muku muče. Adis planira četvrto dete, a Radiša je dobar domaćin“, dodao je on.

Inače govorio je da u Srbiji trenutno ima protivnika svega što se radi.

„Imate antikamenolomare, antiaerodromare, za sve imate anti, šta god hoćete da uradite ne možete. Ne što nekome stvarno smetate, već što to postaje hir“, podvukao je on.

Predsednik je u razgovoru sa Bošnjacima u Priboju poručio da nikad neće dozvoliti da se u Srbiji zabrani nošenje hidžaba (vela ili marame koju nose žene islamske veroispovesti).

Žiteljka Sjeverina Sakiba je predsedniku rekla, nadovezujući se na to što je on prethodno kazao da, iako bi ga cela Srbija slavila kada bi Bošnjacima rekao da moraju u Srbiji da skinu hidžab ili feredžu, da to neće da radi, da je ponosna po tom pitanju na Srbiju i Beograd.

"Moja ćerka je završila islamski fakultet, ubrađena je i kaže da je ponosna na Srbiju jer četiri godine živi u Beogradu i nikada nije imala nijedan jedini problem. Njene drugarice i prijatelji su i Bošnjaci i pravoslavci i ja sam ponosna na Beograd i Srbiju", rekla je ona.

Takođe, istakla je da je uverena da Srbija na čelu sa Vučićem nikada neće dozvoliti da se dogodi bilo kakva zabrana nošenja hidžaba.

oruke muftije i vladike

Dozvoliti sebi da budemo ozlobljeni je predvorje zla, a preduslov ozdravljenja je da praštamo, da prevazilazimo i sebe i sve neprijatne događaje iz prošlosti, poručio je danas u Priboju vladika Atanasije Rakita, dok je muftija Mevlud Dudić pozvao da se podižu generacije vernika koji će voleti a ne mrzeti, i koji će graditi a ne razvaljivati.

Predstavnici dve verske zajednice - episkop mileševski Atanasije i muftija Mevlud Dudić, predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji - obratili su se na sastanku u pribojskom Domu kulture, na kome učestvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vladika Atanasije podsetio je na reči patrijarha Pavla da su mir i sigurnost kvaliteti bez kojih se ne može živeti.

"On kaže da mir zavisi od toga koliko smo ljudi - i koristi poređenje koje je nama svima blisko - ako budemo ljudi, za sve nas na zemlji Božijoj biće prostora, jer je dovoljno široka i duga, a ako nismo ljudi, neće biti prostora sve da nas je samo četvoro, kao kad je Bog stvorio Adama i Evu, a onda se rodili Kain i Avelj", ispričao je vladika.
on je naveo da je greh ono što razgriza čovečnost .

"A greh je virus, i u ovo vreme pandemije lakše je da to shvatimo. Osnovni vidovi greha su zloba, mržnja, ubistva, klevete, ali ako govorimo o popravljanju zdravlja, treba pomenu zlobu, jer dozvoliti sebi da budemo 'ozlobljeni' je takođe predvorje zla", upozorio je vladika Atanasije.

"Zato je preduslov da praštamo, da prevazilazimo i sebe i sve neprijatne događaje iz prošlosti. Koliko je odsustva zla kada su Hrista raspeli: on se obraća svom Ocu i kaže - oprosti im, ne znaju šta rade", naglasio je vladika Atanasije i zaključio da se "u razvoju čoveka svaki virus zla nadilazi".

Muftija Mevlud Dudić opisao je prisustvo predsednika Srbije kao "vetar u leđa" i događaj od izuzetnog značaja.

Obraćajući se muslimanskim vernicima, muftija ih je pozvao da nastoje da podižu generacije u duhu reči "da su najbolji među vama oni koji čine dobro drugim ljudima, a najgori oni koji čine zlo drugima".

"Da podižete generacije vernika koji će voleti a ne mrzeti, koje će graditi a ne razvaljivati, koji će na zlo uzvraćati dobrim … od te poruke nikada nećemo odustati", naglasio je muftija Dudić.

Poručio je da smo na ovome svetu različiti, "kako nas je Bog stvorio, poput prstiju: svako ima svoju prednost i manjkavost, a jedni bez drugih ne možemo".

"Na ovome svetu smo da se kao Božija bića takmičimo u činjenju dobrih dela, a na onom neka Bog presuđuje prema svojoj pravdi", rekao je muftija.

"Učinićemo sve da naši vernici imaju poverenja i poštuju zakone ovoga grada i države, drugu državu i predsednika nemaju, a u ovu Islamsku zajednicu imaju poverenja", zaključio je muftija Mevludin Dudić. 

Imam traži pravdu

Imam Hasan-agine džamije u Priboju Jasmin Eminić zatražio je danas, tokom sastanka u Domu kulture u Priboju, od predsednika Srbije "da se sprovede pravda" nad pripadnikom granične policije koji je, prema njegovim rečima, ovih dana pretio imamima, a ranije tokom godine izveo iz dvorišta džamije sirijske izbeglice i tu ih pretukao.

"Siguran sam da ni vi kao predsednik, ni mi kao građani ne želimo da takva slika o našoj zemlji ide u svet", rekao je Eminić Aleksandru Vučiću u Priboju.

On je naglasio da "samo želimo da se sprovede pravda".

"Ako želimo pomirenje, mora prvo pravda da se sprovede", rekao je Eminić Vučiću i dodao da bi dokaz Vučićevih iskrenih namera i želje za suživotom Srba i Bošnjaka bila "izgradnja džamije u novom delu grada".

"Ako ima, jedan, dva tri policajca - to već radimo i rešavamo, da ne bude cela policija takva, mislim da je većina njih časna", rekao je Vučić.

Dodao je da je "u Srebrenici pognuo glavu pred spomenikom žrtvama, ali ne i pod kamenicama i linčom".

On je naveo da treba razgovarati o razlikama, "ali moramo biti svesni da postoje neke granice koje niko od nas ne sme da pređe".

Tokom dana Vučić je obišao fabrike Fleks Akademi i Inmold, a u Domu kulture sastao se sa predstavnicima lokalne samouprave, političkih partija, privrednicima i predstavnicima obe verske zajednice. Planirano je da kasnije danas u dvorištu Hasan-agine džamije razgovara sa efendijom Harunom Eminagićem i građanima Priboja, a potom i poseti manastir Svetog Nikole u Pribojskoj banji. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija