Politika

Predstavnici opozicije i vlasti za Euronews Srbija o međustranačkom dijalogu - gluvi telefoni i velika očekivanja

Komentari

Autor: Marko Subotić

04/06/2021

-

15:11

Predstavnici opozicije i vlasti za Euronews Srbija o međustranačkom dijalogu - gluvi telefoni i velika očekivanja
Predstavnici opozicije i vlasti za Euronews Srbija o međustranačkom dijalogu - gluvi telefoni i velika očekivanja - Copyright E-Stock/Dušan Milenković, E-Stock/Miloš Rafailović, Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nacrt sporazuma opozicije i vlasti o uslovima za održavanje izbora mogao bi da bude sklopljen do kraja juna. Utvrđene su teme dijaloga koji se vode u Narodnoj skupštini, a kako saznajemo, rad na njima trebalo bi da bude okončan do kraja meseca. Međutim, o tom dijalogu deo opozicije govori kao o predstavi vladajuće koalicije, dok iz SNS-a odgovaraju da se analiziraju politička pitanja koja se tiču konkretnih stvari. 

Boška Obradovića su kao poslanika izbacivali iz sale, štrajkovao je glađu na stepenicama Skupštine. Sada u nju ulazi kao lider vanparlementarnog pokreta spreman da razgovara sa onima protiv kojih se politički borio zarad, kako kaže, stvaranja boljih izbornih uslova.  

“Ja se zalažem za to da je jedini uspešan dijalog direktan razgovor sa Dačićem i Vučićem kao predsednicima dve najveće vladajuće stranke, da je sve drugo realno gubljenje vremena”, rekao je Boško Obradović za Euronews Srbija.

Euronews TV

Ali deo opozicije upravo gubljenjem vremena smatra razgovore sa liderima vladajuće koalicije. Vlast, kažu, ne priznaje da postoje problemi, pa zbog toga insistiraju na posrednicima iz Evropskog parlamenta.  

"To je loše za dijalog na bilo kom nivou. Da li je on pod pokroviteljstvom evropskog parlamenta, ili ovako. Šta je razlika? Razlika je što je EP usvojio određena dokumenta u kojima se prepoznaju stvari koje opozicija uočava”, naveo je lider Nove stranke Aris Movsesijan. 

Da li će koloseci ostati razdvojeni

Dok deo opozicije i dalje čeka od evroparlamentaraca agendu, stranke koje ne žele posrednike već mesec dana vode dijalog. Nepoznato je pak, da li će ta dva koloseka ostati razdvojena ili će se ukrstiti.  

"To su pitali i evroparlamentarce. Dakle, oni su rekli: dobro, mi se nešto dogovorimo, onda to iznesemo tamo. A tamo je već dogovorena ta stvar na neki drugi način. Kako se onda ta stvar implementira”, upitao je Movsesijan. 

Dijalog koji se vodi u Skupštini za deo opozicije je samo zavaravanje, ali Boško Obradović koji učestvuje na oba koloseka to ne vidi tako, već misli da će razgovori sa naprednjacima i socijalistima biti delotvorniji od onih sa evroparlamentarcima.  

“Kada bismo sve to mogli da spojimo u jedan jedinstven dijalog, i to direktan sa Vučićem. I da jednostavno to završavamo, da već preko leta imamo sporazum. To bi onda zaista omogućilo nekih šest meseci normalnog predizbornog perioda”, smatra Obradović.  

Ko traži garancije za poštovanje dogovora

Narodna stranka ističe da je za njihihovo učešće u dijalogu neophodna garancija poštovanja dogovora.

Euronews TV

"Naše pozicije su jasne, mi imamo svoje uslove pod kojima smo spremni da izađemo na izbore, a ako nema tih uslova, nećemo izlaziti", rekao je Zdravko Ponoš, potpredsednik narodne stranke. 

On je rekao da se dijalog vodi na dva koloseka, a da je "Aleksandar Vučić odlučio da jedan od ta dva bude brza pruga i to je ono što se sada dešava u Skupštini".

Ponoš navodi da je moguće da se na tom koloseku dogovor postigne brzo, i pre početka razgovora sa evroparlamentarcima, ali da nema garancije da će se to poštovati.

"Loša stvar je naše iskustvo sa ovim režimom, da ako se i postigne brz dogovor, to može da znači da će taj dogovor biti izigran", neveo je Ponoš za Euronews Srbija.

Ponoš je naveo da su garancije dogovora kvalitetan posrednik ili neke institucije iz Izvršne vlasti EU. 

"Plenarni sastanak pod okriljem EP"

Zamenik predsednika SSP Borko Stefanović očekuje da razgovori sa predstavnicima Evropskog parlamenta počnu što pre, kao i da dođe do plenarnog sastanka vlasti i pozozicije pod okriljem  EP. 

Euronews.rs

"Smatramo da je prekasno ako se to desi na jesen, zato što sve što dogovorimo mora i da se primeni. Da bi moglo da se primeni, taj sastanak u kojem svi sedimo zajedno u istoj sobi, treba da se dogodi što pre. Svako odugovlačenje i kašnjenje služi da stvari ostanu kakve jesu, da RTS ostane zatvoren za drugačije mišljenje i mogućnost da građani čuju pravo stanje u Srbiji i da pritisak na birače ostane isti kao do sada", naveo je Stefanović 

On smatra da, ako stvari ostanu kakve jesu, "vlast se opasno igra sa ovom zemljom, pokušavajući da ovakvo neodrživo stanje prikaže kao nešto što je normalno, čak idealno". 

"Mi smatramo da sastanci moraju da se dese što pre i da se što pre dese dve važne stvari, otvaranje RTS-a za drugačije mišljenje, ne nužno za opozicione stranke i druga stvar otklanjanje pritiska i ucena na birače u Srbiji. Ukoliko i pored nikakve dinamike razgovora do rane jeseni počne primena i implementacija dogovorenog, onda svakako ima vremena . Ako uđemo u jesen bez dogovora, a kamo li bez primene, onda je jeasno da vlast suštinski ništa ne želi da promeni u izbornim uslovima", rekao je Stefanović. 

Prema njegovim rečima, moguće je da do septembra dođe do promena, ali to zavisi od volje vlasti. 

Kako u vlasti gledaju na dijalog

U vlasti smatraju da dijalog koji vode političke organizacije u Skupštini Srbije "ide odlično". Vladimir Orlić iz SNS-a kaže da to smatraju svi učesnici. 

Euronews TV

“Mislim da nema nikoga ko nije zadovoljan. Naprotiv, više su nego zadovoljni činjenicom da u tom dijalogu učestvuje predsednik Aleksandar Vučić, što ga čini dijalogom koji se vodi na najvišem mogućem političkom nivou. To daje poseban ton ozbiljnosti i važnosti tog procesa”, rekao je Orlić za Euronews Srbija.  

Naveo je da radna grupa analizira jednu po jednu temu i da se ide ka zajedničkom predlogu, “koji je jednako prihvatljiv svima koji su se odazvali pozivu Narodne skupštine”.  

Govoreći o strankama koje su zainteresovane da razgovaraju sa strancima, Orlić je rekao da one "bojkotuju institucije sopstvene države i da neće da uvaže ni svoju Skupštinu ni druge stranke".  

“Kod njih se ne dešava apsolutno ništa. Oni još uvek pokušavaju da utvrde da li imaju ili nemaju platforme, da li razgovaraju sami sa sobom, jedni sa drugima ili se međusobno bojkotuju”, rekao je Orlić.  

Na navode iz dela opozicije da dijalog predstavlja zamajavanje, Orlić je odgovorio da su se u Narodnoj skupštini okupili ozbiljni ljudi sa predlozima i pregovaračkim platformama. Dodaje i da su na dnavnom redu politička pitanja, izborni uslovi, birački spiskovi, "sve stvari koje se tiču nečeg konkretnog".

Na dijalogu vlasti i opozicije insistiralo se i u poslednjem izveštaju EK o napretku gde je navedeno da je u parlamentu odsustvo održive opozicije, što, kako navode, ne vodi ka političkom pluralizmu u Srbiji.  

Komentari (0)

Srbija