Politika

"Kreni promeni" traži 20 godina moratorijuma na iskopavanje litijuma u Srbiji, Vladi dat rok do 20. januara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/01/2022

-

15:21

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici organizacije "Kreni promeni" predali su danas Vladi Srbije peticiju od 292.000 potpisa protiv Rio Tinta. Oni su zatražili od Vlade ukidanje prostornog plana projekta Jadar i moratorijum na istraživanje i eksploataciju bora i litijuma u narednih 20 godina.

Na konferenciji za medije koja je održana ispred Vlade Srbije predstavnik organizacije "Kreni promeni" Savo Manojlović rekao je da prostorni plan projekta Jadar treba da ukine aktima Vlada Srbije. Kako je naveo, oni tvrde da je  prostorni plan nezakonit i dodao da ako nema  pravnog osnova, onda i ne postoji obaveza Srbije da se Rio Tinto obešteti.

"Ukidanje istražnih dozvola Rio Tintu ne rešava problem. Te dozvole, koliko smo obavešteni iz medija, već ističu i te istražne radnje su već obavljene i jedini dalji problem je eksploatacija", rekao je Manojlović novinarima.

Takođe, on je dodao je i da odbijaju najavu predsednika Republike da moratorijum na iskopavanj elitijuma bude godinu dana, i naveo da taj period ništa ne menja, već služi samo da se problem sa Rio Tintom "premosti do izbora".

"Na taj način će Rio Tinto ili bilo koja kompanija moći da nastavi da sprovodi infrastrukturne projekte, osim ako ne ukinemo projekat i ne uvedemo moratorijum zakonom. Vlada i Narodna skupština imaju vremena do 20. januara da ispune ova dva uslova. U suprotnom, mi 20. januara krećemo u skupljanje potpisa za narodnu inicijativu, jer je sa 30.000 potpisa Narodna skupština dužna da odluči", kazao je Manojlović.

Kako je naveo, oni traže da se pitanje oko iskopavanja litijuma u okolini Loznice reši pre raspuštanja Narodne skupštine i pre izbora.

Naučna savetnica sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Dragana Ðorđević rekla je da od početka postoje brojne kontroverze u vezi s projektom Jadar, navodeći da naša država dozvoljava aktivnosti koje su štetne po životnu sredinu i zdravlje ljudi.

"Mnogo je kontroverzi oko projekta u Jadru. Država dozvoljava uništavanje najkvalitetnijeg predela u Srbiji. Tehnologija koja se planira je pogubna po životnu sredinu i Rio Sava je već napravio štetu u istraživačkim radnjama, a govore nam da će rudnik biti zelen i ekološki kada bude i jalovište i velike količine otpadnih voda", rekla je Đorđević.

Ona je dodala da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine letos dalo dozvolu za izradu studije uticaja na životnu sredinu, iako je, kako tvrdi, znalo da Rio Sava nije ispunio sve zahteve koji se od njega traže.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija