Politika

Održani protesti protiv projekta Jadar i Rio Tinta, odblokiran auto-put kod Sava centra

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/01/2022

-

13:18

Održani protesti protiv projekta Jadar i Rio Tinta, odblokiran auto-put kod Sava centra
Održani protesti protiv projekta Jadar i Rio Tinta, odblokiran auto-put kod Sava centra - Copyright Euronews/Nevena Zdravković, Lana Lukić

veličina teksta

Aa Aa

Auto-put kod Sava centra, nakon što su u 13 sati blokirali građani koji su se okupili u znak još jednog protesta zbog iskopavanja litijuma i projekta "Jadar" kompanije Rio Tinto, odblokiran je posle sat vremena. Naime, u nekoliko gradova u Srbiji održani su protesti zbog iskopavanja litijuma i projekta Jadar kompanije Rio Tinto. Učesnici protesta blokirali su saobraćaj i na auto-putu kod Novog Sada. I iza današnjih protesta stajao je Savez ekoloških organizacija Srbije.

 

Kako javlja reporter Euronews Srbija, odmah po izlasku građana na auto-put i blokiranja puta, došlo je do incidenta u traci ka Novom Sadu kada je jedan vozač napustio svoj automobil, a potom došlo do koškanja i verbalnog sukoba sa okupljenima. Okupljeni su čekali do 13 sati na pasareli kod Sava centra kada su se spustili i blokirali auto-put.

Policija je tokom blokade preusmeravala automobile koji su išli iz pravca grada kako ne bi prolazili pored Sava centra, a dva ambulantna vozila su propuštena.

Euronews/Nevena Zdravković

 

Nešto oko 13 sati okupljeni građani blokirali su izlaz na auto-putu kod Novog Sada, prenosi portal 021.rs. Građani su se okupili oko 12.30 časova na parkingu kod "Mega Rode", neposredno uz auto-put Beograd - Subotica, a oko 13 sati počela je i blokada, navodi portal.

Saobraćaj u tom delu Novog Sada je bio u prekidu, a automobili su se se okretali iz kolona i pronalazili alternativne pravce. U Šapcu je grupa blokirala most prema Beogradu i Loznici, javlja Tanjug. U Čačku su okupljeni blokirali kružni tok kod Preljine, na Ibarskoj magistrali Čačak-Beograd i saobraćaj je bio zatvoren u oba smera. Na tom delu puta formirale su se kilometarske kolone.

Brnabić: Vlada blizu odluke da poništi sve ugovore sa kompanijom Rio Tinto

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas da je Vlada "blizu odluke da poništi sve ugovore sa kompanijom Rio Tinto".

"Vlada Srbije je blizu da poništi sve što je dogovoreno sa Rio Tintom 2004. godine. I da se prekrši i ono što su ekskluzivno dali Rio Tintu 2006. godine. Spremni smo to da uradimo, da kažemo 'ne želite Rio Tinto u Srbiji, dobro, odlaze'", rekla je Brnabić gostujući na TV Pink.

Takođe, dodala je da je Vlada "zaista na ivici toga" da poništi sve ugovore i sa "Rio Tintom" i sa Velikom Britanijom.

"Niti smo ih doveli, niti smo obećali, niti smo uradili nešto što narod nije znao, sve što smo radili, radili smo transparentno. Slušamo naš narod", rekla je predsednica Vlade, osvrnuvši se tako na proteste zbog dlaska ove kompanije u Srbiju.

Euronews

Dodala je da samo "treba da vidimo koliki je ceh" i koliko treba platiti prekide sporazuma. Brnabić je, međutim, dodala i da će o tome još razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekavši da on "nije za to".

Blokada i prošlog ponedeljka

Podsetimo, putevi na nekoliko lokacija u Srbiji bili su blokirani 3. januara od 13 do 16 sati, u još jednom protestu protiv dolaska kompanije Rio Tinto. Iza tadašnjih protesta stajala je organizacija Savez Ekoloških Organizacija Srbije – Znamo da ne damo (SEOS). Kako su naveli u saopštenju, njihov osnovni zahtev bio je da predsednik Srbije povuče Uredbu koja se tiče kompanije Rio Tinto, kao i da ova kompanija ode iz Jadra i Srbije.

Protesti i blokade puteva zbog projekta Jadar održani su pre toga 11. decembra. Na protestima, na koje su tada pozivali pripadnici zeleno-leve koalicije, u kojoj su Ekološki ustanak i stranka Zajedno za Srbiju, i u kojima nije učestvovao Pokret "Kreni-promeni", okupio se manji broj građana nego ranije, odnosno prethodnih subota. Okupljeni su tražili da kompanija Rio Tinto ode iz Srbije.

Naime, nakon burnih nekoliko nedelja, povlačenja Zakona o eksproprijaciji i izmena usvojenog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, tada su organizovane nove blokade ključnih saobraćajnica u kojima, a za razliku od protesta protekle dve subote, nije učestvovao pokret Kreni-promeni.

Predstavnik "Kreni-promeni" Savo Manojlović poručio je tada da taj pokret neće učestvovati u protestima jer su dva ključna zahteva ispunjena, te da je reč o pobedi građana. Međutim, i pre ispunjenja ovih zahteva, druge političke i aktivističke organizacije već su izašle sa novim zahtevima političke prirode, koje su bile i okosnica poslednjih protesta.

U međuvremeno, 16. decembra je skupština grada Loznice, na sednici po hitnom postupku, stavila van snage odluku o donošenju Prostornog plana tog grada kojim je bila predviđena izgradnja rudnika litijuma u tom kraju. Odluka je usvojena bez prethodne rasprave, a skupština grada odlučila je po inicijativi građana podnetoj 1. novembra, pošto je udruženje Ne damo Jadar predalo više od 5.000 potpisa.

Prethodno je Skupština Loznice 29. jula izglasala upisivanje projekta "Jadar" u Prostorni plan grada. I tada su organizovani protesti ispred gradske skupštine. Inače, upis ovog projekta u Prostorni plan grada Loznice, koji je sada stavljen van snage, bio je prvi korak da Rio Tinto krene u izgradnju rudnika za koji je izdvojio je 2,4 milijarde.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija