Politika

Brnabić: Vlada blizu poništenja svih ugovora sa Rio Tintom

Komentari

Autor: Pink

08/01/2022

-

10:34

Brnabić: Vlada blizu poništenja svih ugovora sa Rio Tintom
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je Vlada "blizu odluke da poništi sve ugovore sa kompanijom Rio Tinto".

"Vlada Srbije je blizu da poništi sve što je dogovoreno sa Rio Tintom 2004. godine. I da se prekrši i ono što su ekskluzivno dali Rio Tintu 2006. godine. Spremni smo to da uradimo, da kažemo 'ne želite Rio Tinto u Srbiji, dobro, odlaze'", rekla je Brnabić gostujući na TV Pink.

Takođe, dodala je da je Vlada "zaista na ivici toga" da poništi sve ugovore i sa "Rio Tintom" i sa Velikom Britanijom.

"Niti smo ih doveli, niti smo obećali, niti smo uradili nešto što narod nije znao, sve što smo radili, radili smo transparentno. Slušamo naš narod", rekla je predsednica Vlade, osvrnuvši se tako na proteste zbog dlaska ove kompanije u Srbiju.

Dodala je da samo "treba da vidimo koliki je ceh" i koliko treba platiti prekide sporazuma. Brnabić je, međutim, dodala i da će o tome još razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekavši da on "nije za to".

"Mi smo jedan tim, mislim da je politika predsednika Vučića, najbolja politika. On nije za to. Ne voli kada ispunjavamo zahteve stranaca, stranih službi, agenture koja ja plaćena iz inostranstva, ali hajde da vidimo šta će da se desi", rekla je Brnabić.

"Nikada nećemo razmatrati sankcije Republici Srpskoj"

Teška je situacija i veliki su izazovi pred Republikom Srpskom, ali nikada nećemo razmatrati uvođenje sankcija prema njoj i njenim legitimnim predstavnicima, što Milorad Dodik jeste, poručila je Brnabić.

Premijerka, koja danas putuje u Banjaluku, gde će kao izaslanik predsednika Vučića govoriti na obeležavanju 30 godina Srpske, rekla je da će se Srbija truditi da da sve od sebe da doprinese stabilnosti u regionu i BIH.

Dodala je da Srbija poštuje BiH ali i integritet Republike Srpske sa kojom ima specijalne i paralelne veze.

Brnabić je navela da će Srpska biti i tema izbora u Srbiji jer kako je ukazala, kod nas postoje političke snage koje predstavlja Marinika Tepić koja govori da je "Srspka genocidna tvorevina".

"I to je tema izbora u Srbiji. Kako će se Srbija u budućnosti odnositi prema Srpskoj. Za nas Srpska nije genocidna. Nastala je 1992. godine pre rata u BiH, kao jasan izraz Srba da budu bezbedni, i žive u miru i stabilnosti. Kao izraz straha da se ne ponovi genocid na srpskim narodom počinjen tokom Drugog svetskog rata", rekla je ona.

Dodala je da je potrebno da Srbi u Srpskoj znaju da je Srbija uz njih i da će uvek biti, rekla je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija