Biznis vesti

Mihajlović: Nema nikakvog ugovora države i "Rio Tinta"

Komentari

Autor: Fonet

05/01/2022

-

10:48

Mihajlović: Nema nikakvog ugovora države i "Rio Tinta"
Zorana Mihajlović - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da je projekat "Jadar" zaustavljen na zahtev građana, ali da je suština u studijama o proceni uticaja na životnu sredinu i ponovila kako ne postoji nikakav ugovorni odnos između države i kompanije "Rio Tinto".

Što se tiče "Rio Tinta", nema nikakvog ugovornog odnosa, nije potpisan nijedan ugovor između kompanije i Vlade ili Ministarstva, bez obzira na to što mesecima slušamo neistine.

Ono za šta se ja zalažem je da dobijemo studije o proceni uticaja na životnu sredinu da bismo imali argumentovano šta je tačno, a šta nije, rekla je ona za TV Prva. Mihajlović je podsetila da je zakonom iz 2006. godine dozvoljeno pravo na eksploataciju kompaniji koja dobije istražno pravo. "Rio Tinto" je u Srbiji od 2004. godine.

"Tada je postojao zakon u kojem je stajalo da onaj ko dobije dozvolu, može da istražuje, ali da bez tendera ne dobija pravo na eksploataciju rude", navela je Mihajlović.

Zakon je 2006. godine promenjen i onda je dozvoljeno da onaj ko dobije istražna prava i utvrdi da postoje rezerve neke rude, automatski dobije i pravo na eksploataciju, predočila je Mihajlović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis