Politika

Održani protesti protiv projekta Jadar i Rio Tinta, saobraćaj odblokiran

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/01/2022

-

13:10

Održani protesti protiv projekta Jadar i Rio Tinta, saobraćaj odblokiran
Održani protesti protiv projekta Jadar i Rio Tinta, saobraćaj odblokiran - Copyright Euronews/Slavica Tuvić

veličina teksta

Aa Aa

Putevi na nekoliko lokacija u Srbiji bili su blokirani danas od 13 do 16 sati, u još jednom protestu protiv dolaska kompanije Rio Tinto. Iza današnjeg protesta stajala je organizacija Savez Ekoloških Organizacija Srbije – Znamo da ne damo (SEOS). Kako su naveli u saopštenju, njihov osnovni zahtev bio je da predsednik Srbije povuče Uredbu koja se tiče kompanije Rio Tinto, kao i da ova kompanija ode iz Jadra i Srbije.

Povodom današnjih protesta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je država prihvatila i usvojila sve zahteve i da ne vidi smisao okupljanja, ni sad za tri, ni za šest meseci, jer se ništa neće dogoditi. 

16.05 Završene blokade puteva u Novom Sadu i kod Loznice

Blokada puteva kod mesta Gornje Nedeljice, na magistralnom putu od Loznice ka Valjevu završena je oko 16 sati, nakon tročasovne blokade puta, javlja reporter Euronews Srbija. Takođe, naša reporterka iz Novog Sada javlja da je i tamo saobraćaj normalizovan u svim ulicama i da su se građani koji su protestovali razišli.

15.10 Okupljeni kod Gornjih Nedeljica traže odlazak Rio Tinta

Blokada kod skretanja za Gornje Nedeljice, kojom je zaustavljen saobraćaj na magistralnom putu od Loznice ka Valjevu i dalje traje. Zlatko Kokotović iz udruženja "Ne damo Jadar" obratio se okupljenima, i poručio da oni koji su se okupili zahtevaju odlazak kompanije Rio Tinto i prekid svih veza sa tom komapnijom, kao i da se stavi moratorijum na eksploataciju litijuma u Srbiji. Reporter Euronews Srbija, međutim, javlja da su se danas tamo čule i nešto drugačije poruke, pre svega od aktiviste "Ekološkog ustanka" Aleksandra Jovanovića Ćute, koji je rekao da se sačeka bolja tehnologija koja bi mogla da bezbedniji način da eksploatiše litijum. Blokada na toj lokaciji se, kako javlja naš reporter bliži kraju, iako i nije bilo većih problema u odvijanju saobraćaja, jer se blokada brzo zaobilazi seskim putevima.

14.47 Pogledajte uključenje reportera Euronews Srbija u 14 sati

Euronews TV

14.30 Blokade u drugim gradovima

Blokade puteva organzovane su i u drugim gradovima. Kako javlja Tanjug, u Šapcu je bio blokiran most preko Save, čime je zaustavljen je saobraćaj prema Loznici i Beogradu autoputem, ali su se demonstranti posle nešto više od sat vremena razišli.

Meštani Kosjerića i Požege blokirali su magistralni put od Požege ka Kosjeriću i Valjevu, u mestu Pesak. U pitanju je, kako tvrde, raskrsnica ka Dobrinji gde su najavljena istraživanja rude jadarita.

"Savez ekoloških organizacija Srbije podneo je zahtev da se projekat Jadar obustavi, smatramo da ukoliko taj projekat prođe sve firme koje istražuju jadar u Srbiji će dobiti dozvole, tu smo da podržimo da se to ne desi, a da se ne desi ni da se rudnik litijuma otvori kod nas", kaže Milena Orubović Ðukić iz pokreta "Čisti ljudi za čist Kosjerić".

Na blokadi Ibarske magistrale u Preljini, vozila se preusmeravaju sporednim putevima kroz okolna sela, ali su formirane su kolone. Aktivisti su najavili da će blokada trajati tri sata, do 16 časova.

14.15 Protestna šetnja u Novom Sadu

Blokada raskrsnice između Bulevara Oslobođenja i Jevrejske ulice u Novom Sadu trajala je oko sat vremena, a potom je krenula protestna šetnja, i ulice kojom se kreću trenutno su blokirane, javlja reporterka Euronews Srbija. Kako je najavljeno, blokade u šetnja trebalo bi da traju ukupno tri sata, a počele su oko 13 sati. 

Euronews TV

14.10 Blokada kod Loznice se nastavlja

Reporter Euronews Srbija koji se nalazi na blokadi ušla je u drugi sat, kao i da ni jedan automobil, sem onih koji su imali hitne slučajeve, nije prošao blokadu. Građani iz Gornjih i Donjih Nedeljica, koji su na blokadi, naveli su da su zabrinuti i da se plaše šta bi moglo da se desi ako bi se otvorio rudnik litijuma Rio Tinta u njihovom kraju. Zahtev okupljenih je da se u potpunosti napusti projekat izgradnje rudnika litiujma od komanije Rio Tinto. Protest uglavnom prolazi bez incidenata, a u jednom trenutku došlo je, kako javlja naš reporter, do manjeg verbalnog sukoba.

13.39 Pogledajte uključenje reportera Euronews Srbija sa blokade kod Gornjih Nedeljica

Euronews TV

13.34 Fotografije kratkotrajne blokade auto-puta kod Sava centra

13.25 Nakratko blokiran i auto-put kod Sava centra u jednom smeru

Reporterka Euronews Srbija javlja da je nakratko blokiran i jedan smer autoputa kod Sava centra, i to smer od Novog Beograda ka mostu Gazela i Nišu. Manja grupa okupljenih je na desetak minuta blokirala taj smer, ali su potom odustali i povukli sa saobraćajnice i taj smer je sada prohodan, dok se saobraćaj u suprotnom smeru sve vreme odvijao normalno.

13.10 Blokade i u Novom Sadu

I reporterka Euronews Srbija iz Novog Sada takođe javlja da je nešto posle 13 sati, u okviru protesta, blokirana raskrsnica kod Bulevara oslobođenja u Novom Sadu.  Okupljeni nose transparente da Rio Tinto nije dobrodošao u Srbiji, a reč je o nastavku blokada, u okviru kojih je za danas planirana i protestna šetnja kroz Novi Sad. 

Euronews TV

13.05 Blokiran magistralni put od Loznice ka Valjevu

Reporter Euronews Srbija javlja deo magistralnog puta od Loznice ka Valjevu, u blizini sela Gornje Nedeljice, blokiran danas oko 13 sati.  Pre početka blokada, Aleksandar Jovanović Ćuta je rekao da bi trebalo da se zabrani eksploatacija litijuma do daljeg, i da bi prvo trebalo da se vidi kakve su to nove tehnologije za eksploataciju litijuma pronašli u Nemačkoj, pa tek onda da se, ako se ne uništava životna sredina, to primeni i na Srbiju.

"Jesmo li bogati litujumom, ajde da vidimo postoji li način da se ekploatiše, kako to svet radi, pa da onda to i mi radimo ako ne uništava životnu sredinu", rekao je Jovanović.

13.02 Vučić o protestima: "Država je uradila svoj posao, ne vidim smisao okupljanja" 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao je na današnje najave protesta, rekavši da svako ima pravo da radi svoj posao, a da je država prihvatila i usvojila sve zahteve. On je, takođe, ocenio da su u pitanju "političke igre opozicionih grupacija" i naveo da ne vidi smisao okupljanja.

"Da ponovim - nikakvih pomeranja, novih akcija, ni delovanja Rio Tinta neće biti na bilo koji način, dok mi međusobno o tome ne budemo razgovarali. Kada će to biti, teško je reći, pošto nikakve nove studije nismo dobili, niti bilo šta. Ne vidim svrhe protesta ni za tri, ni za šest meseci, neće se ništa dogoditi", poručio je Vučić danas u Pančevu. Detaljnije o tome šta je Vučić rekao o protestima pročitajte u posebnoj vesti. 

13.00 Savez Ekoloških Organizacija Srbije objavio lokacije protesta

Na Fejsbuk stranici Saveza Ekoloških Organizacija Srbije objavljeno osam lokacija na kojima će se održati blokade puteva. U pitanju su Gornje Nedeljice (centar Brezjaka), Čačak (Gornji Milanovac-Preljina), Požega (Kosjerić-Pesak), Novi Sad (raskrsnica kod Futoške pijace), Šabac (most na Savi), Užice (put za Zlatibor, Ložionički most), vrbas (kod Vitala) i Vrnjci (kružni tok).

​Iz pokreta Kreni-Promeni naveli su u saopštenju da pružaju "podršku blokadama, kao i svakoj akciji koja ima za cilja da se Rio Tinto, ali i svaka druga kompanija koja namerava da eksploatiše litijum, otera iz Srbije". Takođe, i pokret Ekološki ustanak je u nekoliko navrata podržao današnje blokade na svom Fejsbuk nalogu.

Šta se dešavalo ranije

Protesti i blokade puteva zbog projekta Jadar održani su poslednji put 11. decembra. Na protestima, na koje su tada pozivali pripadnici zeleno-leve koalicije, u kojoj su Ekološki ustanak i stranka Zajedno za Srbiju, i u kojima nije učestvovao Pokret "Kreni-promeni", okupio se manji broj građana nego proteklih subota. Okupljeni su tražili da kompanija Rio Tinto ode iz Srbije. 

Naime, nakon burnih nekoliko nedelja, povlačenja Zakona o eksproprijaciji i izmena usvojenog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, tada su organizovane nove blokade ključnih saobraćajnica u kojima, a za razliku od protesta protekle dve subote, nije učestvovao pokret Kreni-promeni.

Predstavnik "Kreni-promeni" Savo Manojlović poručio je tada da taj pokret neće učestvovati u protestima jer su dva ključna zahteva ispunjena, te da je reč o pobedi građana. Međutim, i pre ispunjenja ovih zahteva, druge političke i aktivističke organizacije već su izašle sa novim zahtevima političke prirode, koje su bile i okosnica poslednjih protesta. 

Prema najavama tih organizacija, među kojima su stranka Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića, kao i pokret Ekološki ustanak predvođen aktivistom Aleksandrom Jovanovićem Ćutom, kao i Pokret "1 od 5 miliona", ključni zahtevi protesta bili su su zabrana dolaska u Srbiju kompaniji Rio Tinto, zabrana otvaranja rudnika u Jadru i smena članova REM-a.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tada u Nišu da je sada reč o borbi između političkih protivnika. 

"Sve što su tražili ispunili smo, i ono što je bilo opravdano, i ono što je bilo politički hir. Ovo ostalo me ne zanima preterano, narod će moći 3. aprila da odluči. Sada je narod video da uzimamo stvar u svoje ruke, i da rešavamo. Meni je to dovoljno, a što se političkih protivnika tiče, to je sada borba između njih", rekao je Vučić. 

Potom je doneta odluka da se protesti prekinu u periodu praznika, ali je Savez Ekoloških Organizacija Srbije nakon Vučićeve izjave 27. decembra, kada je rekao da se projekat Rio Tinto neće povlačiti, kao i da tu kompaniju u Srbiju nije dovela ova već prethodna vlast, najavio nova okupljanja za danas. 

Vučić je, naime, tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše zahtev predsednika stranke Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića koji je dao rok vlastima da do 7. januara povuku projekat, kako ne bi usledili novi protesti.

"Video sam te političare koji su doveli i pokrenuli projekat Jadar, i Zelenović i (Dragan) Ðilas i ostali, pa neka oni sa tim rade, a što se tiče samog projekta - to stoji i nigde se pomerati neće", poručio je Vučić.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Kako je rekao, prethodna vlast je dovela Rio Tinto i taj projekat u Srbiju, dok je ova vlast uradila sve što je narod tražio.

U međuvremeno, 16. decembra je skupština grada Loznice, na sednici po hitnom postupku, stavila van snage odluku o donošenju Prostornog plana tog grada kojim je bila predviđena izgradnja rudnika litijuma u tom kraju. Odluka je usvojena bez prethodne rasprave, a skupština grada odlučila je po inicijativi građana podnetoj 1. novembra, pošto je udruženje Ne damo Jadar predalo više od 5.000 potpisa.

Prethodno je Skupština Loznice 29. jula izglasala upisivanje projekta "Jadar" u Prostorni plan grada. I tada su organizovani protesti ispred gradske skupštine. Inače, upis ovog projekta u Prostorni plan grada Loznice, koji je sada stavljen van snage, bio je prvi korak da Rio Tinto krene u izgradnju rudnika za koji je izdvojio je 2,4 milijarde.

Pogledajte prilog iz Loznice na dan kada je Prostorni plan stavljen van snage: 

Euronews TV

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija