Politika

Brnabić: Uskoro će biti poznato ime novog direktora EPS-a

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

15/01/2022

-

11:23

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica vlade Ana Brnabić izjavila je danas da će uskoro biti poznato ime novog direktora EPS-a.

"Obavestićemo javnost uskoro o tome", rekla je premijerka na pitanje novinara ispred dispečerskog centra JKP "Toplovod Obrenovac".

Na pitanje novinara kakva je situacija sa snabdevanjem strujom u Srbiji, Brnabić je odgovorila da je "EPS u najvećoj mogućoj meri stabilizovan" i da je sve manja potreba za uvozom električne energije.

Ona je čestitala svima u EPS-u koji su, navodi, danonoćno radili na stabilizovanju sistema i podsetila da nije povećavana cena gasa i električne energije za građane, dok je cena struje za privredu ograničena na 75 evra.

Podsetimo, vršilac dužnosti direktora "Elektroprivrede Srbije" Milorad Grčić pre tri dana podneo je ostavku, potvrđeno je bilo tada za Euronews Srbija u EPS-u. On je pismo ostavke uputio Vladi Srbije. Grčić je pismo u kom je obrazložio razloge za ostavku uputio predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić i predsedniku države Aleksandru Vučiću. U pismu koje su objavili mediji, navodi da je reč o "ličnom činu".

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Predsednika Republike obavestio sam da podnosim neopozivu ostavku na mesto vršioca dužnosti direktora EPS, koju sam obavljao prethodnih godina u izuzetno složenim okolnostima", naveo je on u pismu. Takođe, istakao je "uz osećanje lične odgovornosti" da nije bilo dovoljno novih investicija. 

"Ovo je najvažnija stvar za jačanje naše zemlje"

Brnabić je pozvala građane da izađu sutra na referendum i glasaju za promenu Ustava u oblasti pravosuđa, koja će, kaže, doneti veću vladavinu prava i jače institucije u našoj zemlji.

Tanjug

"Sutrašnji dan je izuzetno važan za čitavu našu zemlju, da nam se nikad ne ponovi takozvana reforma pravosuđa iz 2009. koja je ustvari bila čista politička čistka sudija. U jednom danu otpustili su 837 sudija, zato što nisu bili politički podobni, a ta čistka je sve građane koštala 44, 4 miliona evra", rekla je Brnabić novinarima u Obrenovcu gde je obišla dispečerski centar.

Ona je istakla da je referendum u ovom trenutku "najvažnija stvar za jačanje naše zemlje". Pozvala je građane da glasaju za promenu Ustava, koja će, kako je naglasila, doneti nezavisno sudstvo i samostalno tužilaštvo.

Građani Srbije sutra će imati priliku da odgovore sa "da" ili "ne" na pitanje "Da li ste za utvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?".

Ustav se menja u oblasti pravosuđa da bi se srpsko zakonodavstvo uskladilo sa evropskim u procesu pristupanja Srbije EU, a promene se odnose na način izbora sudija i tužilaca kako bi se smanjio uticaj politike u tom procesu. Njih onda više ne bi birala Skupština Srbije, već Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija