Biznis vesti

Šta će ostavka Milorada Grčića značiti za EPS - povlačenje posle šest incidenata

Komentari

Autor: M. Subotić

12/01/2022

-

19:15

Šta će ostavka Milorada Grčića značiti za EPS - povlačenje posle šest incidenata
Milorad Grčić - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Mesec dana pošto je Termo-elektrana Nikola Tesla skoro ispala iz sistema zbog lošeg kvaliteta uglja i nakon što muje predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno poručio da mora da preuzme odgovornost jer "kod tako krupnih stvari stepen odgovornosti mora da bude mnogo viši", vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije je podneo ostavku.

Posle niza havarija u EPS-u u prethodnih mesec dana, među kojima uništavanje 18,8 miliona evra vrednog bagera, Milorad Grčić pismom je Vladu i predsednika obavestio da više nije prvi čovek EPS-a. 

"Uz osećanje lične odgovornosti želim da jasno istaknem da nije bilo dovoljno novih investicija. Razlozi zbog kojih se nisu ostvarili neki od planiranih projekata, a neki drugi su kasnili da realizacijom, su brojni, ali kao čovek koji je naučio da preuzima odgovornost, reći ću još jednom da sam isključivo ja odgovoran za to", napiso je Grčić u pismu. 

Ovo Grčićevo pismo već mesec dana čeka ministarka energetike Zorana Mihajlović koja od kada se vratila u taj resor 2020. nije bila zadovoljna njegovim radom. Prethodnih dana javno je i optuživala rukovodstvo EPS-a da su obmanjivali javnost, predsednika i Vladu Srbije da je sve u redu u toj kompaniji.

"Ti koji upravljaju EPS-om snose određenu odgovornost za svaku od ovih stvari jer nas ona košta. Košta nas uvoza, vremena, košta nas havarije bagera koji košta 18 miliona evra", navela je ministraka.

Ipak, već bivši v.d. direktora nije ostao dužan Zorani Mihajlović. U ostavci ju je optužio da, za tuđe interese,  razgrađuje celokupni elektroenergetski potencijal i uništava taj sektor 

"Ukoliko gospođa Zorana Mihajlović ostane na čelu Ministarstva rudarstva i energetike duže od tri meseca, ako bude vodila to ministarstvo i jedan jedini dan posle izbora, naš elektroenergetski sistem je osuđen na smrtnu kaznu, na potpunu propast", naveo je Grčić. 

Poznavaoci prilika u energetici kažu da  ovakvom reakcijom Grčić želi sa sobom da povuče i Zoranu Mihajlović s kojom nikada nije bio u dobrim odnosima, ali naglašavaju da je imao moralnu obaveznu da ostavku podnese dosta ranije, budući da je poslednjih nedelja  zabeleženo čak šest ozbiljnih incidenata u EPS-u.

"Ne kažem da se neki od ovih incidenata ne bi dogodili da je on sišao sa te funkcije ranije, ali definitivno je imao moralnu odgovornost već posle onog prvog velikog slučaja odnosno havarije kada u Srbiji nije bilo dovoljno struje pa je bilo restrikcija pa smo morali da uvozimo struju po skupim cenama iz inostranstv. Tada je već trebalo da podnese ostavku", kaže za Euronews Srbija Gojko Vlaović, novinar Danasa. 

Milorad Grčić došao je na čelo EPS-a 2016.godine, kada ga je Vlada postavila za vršioca dužnosti do završetka konkursa za izbor direktora tog preduzeća. Konkurs do danas nije završen. 

"Ovo je prilika da se neko kvalifikovan, a onda i stručan i uskostručan pojavi na čelu. Videli smo kako izgleda kada ljudi sa sumnjiim znanjem, diplomama i karijerama kao posledica partijskog zapošljavanja vode ovakve sisteme. Ovo je period godine kada su energetske kompanije u Evropi i svetu ostvarile rekordne ekstraprofite, a gospodin Gršić je sa svojim timom uveo EPS, našu najjaču i najveću elektroenergetsku kompaniju u velike gubitke", kaže za Euronews Srbija Miloš Zdravković, stručnjak za energetiku. 

Posle ostavke Grčića, Vlada Srbije koja imenuje direktore javnih preduzeća se nije oglašavala. Nepoznato je da li će biti raspisan novi konkurs ili će biti postavljen još jedan vršilac dužnosti. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis