Biznis vesti

Mihajlović: Grčića više ne vidim kao direktora, "sklonjen je", ali on je najmanje taj koji vodi EPS

Komentari

Autor: FoNet

28/12/2021

-

12:07

Mihajlović: Grčića više ne vidim kao direktora, "sklonjen je", ali on je najmanje taj koji vodi EPS
Tanjug/Zoran Petrović - Copyright Tanjug/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je v. d. direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorad Grčić "najmanje taj koji vodi EPS", ali da je odgovoran i da je za on za nju "sklonjen" i više ga ne vidi kao direktora.

Mihajlović je za televiziju K1 ocenila kako je sada najvažnije šta se dešava u energetskom sistemu Srbije. Dodaje da se proizvodi manje električne enrgije, ali da je sistem stabilan "i svih energenata će biti dovoljno".

"Mi nismo krili kolaps energetskog sistema ni u decembru kada je pao prvi sneg niti sada kada je došlo do havarije i požara u TENT, u blokovima B1 i B2. Nije samo sneg uzrok kolapsa, ima tu nešto i do nepripremljenih kopova. Sva odgovornost je na javnom preduzeću, na EPS", rekla je Mihajlović.

Ona je ukazala da su iz EPS pismeno i usmeno stizala uveravanja da su spremni za zimu, a da ono što se desilo "nije pitanje zime, već toga kako se kopa ugalj, kakav je taj ugalj, kako se planiralo, kako se pripremalo i kako se radilo".

Mihajlović je naglasila da lignit nije kvalitetan "kao što bismo voleli" i da mora da se koristi mazut da bi mogla da se proizvede električna energija. Mihajlović je upozorila da Srbije deo struje uvozi "i troši na to mnogo novca", i da su njene procene da je reč o nekoliko stotina hiljada evra.

"Tačno ćemo znati po završetku grejne sezone, ali mislim da ćemo uvideti da smo izgubili toliko novca koliko je potrebno za izgradnju jedne hidroelektrane. Imamo sreću pa je naš budžet stabilan", rekla je Mihajlović.

Govoreći o Grčiću, ona je rekla da "svakako ide" i da ne zna "zašto se samo o njemu govori", jer sistem vode direktori proizvodnje i oni su direktno zaduženi za rad svake elektrane.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis