Biznis vesti

Milorad Grčić podneo ostavku na mesto v.d. direktora EPS-a

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/01/2022

-

10:10

Milorad Grčić podneo ostavku na mesto v.d. direktora EPS-a
Milorad Grčić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Vršilac dužnosti direktora "Elektroprivrede Srbije" Milorad Grčić podneo je ostavku, potvrđeno je za Euronews Srbija u EPS-u. On je pismo ostavke uputio Vladi Srbije.

Grčić je pismo u kom je obrazložio razloge za ostavku uputio predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić i predsedniku države Aleksandru Vučiću. U pismu koje su objavili mediji, navodi da je reč o "ličnom činu".

"Predsednika Republike obavestio sam da podnosim neopozivu ostavku na mesto vršioca dužnosti direktora EPS, koju sam obavljao prethodnih godina u izuzetno složenim okolnostima", naveo je on u pismu.

Takođe, istakao je "uz osećanje lične odgovornosti" i da nije bilo dovoljno novih investicija. 

Kako je dodao, brojni su razlozi zbog kojih se nisu ostvarili neki od planiranih projekata, a neki drugi su kasnili da realizacijom.

"Kao čovek koji je naučio da preuzima odgovornost, reći ću još jednom da sam isključivo ja odgovoran za to. S druge strane, pozitivni rezultati, koji su znatno brojniji, nisu plod samo mog rada, naprotiv. Oni su delo svih posvećenih ljudi", naveo je on, između ostalog.

Osvrnuo se i na pozitivne rezultate, te naveo da je pouzdan rad proizvodnog sektora EPS-a omogućio da u Srbiji ne bude ugroženo snabdevanje električnom energijom zbog trenutne energetske krize. Kako dodaje, pre šest godina investicije u EPS su stajale, ništa nije radilo, "bilo je u fiokama", skoro svaki projekat je bio problematičan, te su "zasukali rukave" i počeo je rad.

Međutim, osim što je istakao sve projekte na kojima je EPS radio i trenutno radi, Grčić kaže i da se EPS istovremeno već duže vreme "bori sa lobijem koji bi Srbiju da baci na kolena, da zatvori kopove i termoelektrane".

"Rade to za tuđi interes, potpuno otvoreno. Skovali su planove da Srbija ostane bez struje, ali ih je zaustavio Aleksandar Vučić. Bez njega i njegove odlučnosti i predanosti čitav niz investicija ostao bi mrtvo slovo na papiru. Zahvaljujući podršci i zalaganju predsednika Srbije neće biti ugašeni blokovi A1 i A2 u TENT A, neće biti ugašena termoelektrana Kostolac A. Bio je plan da se ovi blokovi ugase najkasnije 2023. i srećom to nije dozvoljeno", naveo je on.

Takođe, Grčić je na kraju izlaganja predsednici Vlade Srbije skrenuo pažnju "na jedan važan momenat" i naveo da ukoliko Zorana Mihajlović ostane na čelu Ministarstva rudarstva i energetike duže od tri meseca, ako bude vodila to ministarstvo i jedan jedini dan posle izbora, "naš elektroenergetski sistem je osuđen na smrtnu kaznu, na potpunu propast".

"Gospođa Mihajlović radeći za svoje mentore iz zapadnih ambasada i svoje poslovne partnere, ne uništava samo jedno od najvažnijih ministarstava, ona potpuno razgrađuje naš celokupni elektroenergetski potencijal i uništava taj sektor, koji je srce naše države", napisao je Grčić.

Podsetimo, povod za odlazak Grčića sa čela EPS-a bila je havarija na TENT-u u Obrenovcu i delimično ispadanje sistema iz funkcije u noći između 11. i 12. decembra, prošle godine. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je potom 17. decembra najavio ostavku Grčića.

"Pošto naš narod voli da vidi da lete glave, računajte da Grčić više nije na tom mestu. On čeka da se ponovo uspostavi sistem. Računajte da je podneo ostavku pre tri, četiri dana", objasnio je on.

Potom je krajem godine, prilikom posete Seništa, direktoru Elektroprivrede Srbije Miloradu Grčiću rekao da do Nove godine stabilizuje situaciju nastalu nakon krize u energetskom sektoru, a da onda "nešto drugo radi".

U međuvremenu u elektrosistemu Srbije došlo je do novih havarija, pa je tako RTS zabeležio šest havarija poslednjih nedelja uključujući i poslednju - požar na odlagaču na kopu Tamnava.

Komentari (0)

Biznis