Biznis vesti

Havarije u TE "Nikola Tesla" - šta je uzrok niza incidenata koji potresaju elektroenergetski sistem Srbije

Komentari

Autor: Z. Radović

28/12/2021

-

19:54

Havarije u TE "Nikola Tesla" - šta je uzrok niza incidenata koji potresaju elektroenergetski sistem Srbije
Havarije u TE "Nikola Tesla" - šta je uzrok niza incidenata koji potresaju elektroenergetski sistem Srbije - Copyright tent.rs, Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Čini se da nema kraja problemima u energetskom sektoru u Srbiji. Posle kolapsa početkom decembra zbog lošeg uglja koji je blokirao sistem u Termoelektrani "Nikola Tesla" u Obrenovcu i koji su na svojoj koži osetili mnogi potrošači u Srbiji, usledili su novi incidenti.  Pre nekoliko dana je došlo do eksplozije i u postrojenju za sušenje uglja u "Kolubara-Preradi" u Vreocima. U eksploziji nije bilo povređenih, ali je pričinjena materijalna šteta, na takozvanoj autoklavi. Najnoviju havariju prouzrokovao je požar u Bloku B1, kada se zapalio gorionik, a potom i pokvario mlin na Bloku B2. Oba bloka nisu u sistemu od nedelje.

Stručnjaci za energetiku kažu da je činjenica da su se havarije u postrojenjima dešavale i ranije, ali da je ipak ovaj sled događaja rezultat nedovoljne pripremljenosti za zimsku sezonu.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović je danas izjavila da Srbija već danima uvozi struju, iako je bilo uveravanja da su sva javna preduzeća spremna za zimu i da je situacija u Srbiji stabilna uprkos energetskoj krizi u Evropi. Mihajlovićeva je za K1 rekla da su iz EPS tokom sastanaka radne grupe, pre zimske sezone, stizali izveštaji da je sve u redu i da su spremni.  

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se još ne zna koliko će državu koštati energetski problem koji se nedavno dogodio u Termoelektrani "Nikola Tesla" u Obrenovcu, ali da je to mnogo manje nego 2012. godine kada smo imali restrikcije struje za privredu. Ona je dodala da "tada niko nije pitao ni ko je kriv, ni koliko košta, ni ko je odgovoran niti da li će neko da podnese ostavku ili će biti smenjen". 

"Najvažnije je da je sistem sada stabilan i da nemamo restrikcije, koje imaju ili ih najavljuju mnoge države. I dalje se borimo i verujem da ćemo uspeti da ovu zimu izguramo bez ikakvih restrikcija, bilo električne energije ili gasa", dodala je Brnabić.

"Situacija za ozbiljnu analizu"

Stručnjaci za energetiku smatraju da situacija u našem energetskom sektoru zahteva ozbiljnu analizu i napominju da postoje objektivne okolnosti, kao što je loš kvalitet uglja, starost kapaciteta i vremenske prilike, ali ističu da iza svega stoji "loše upravljanje elektroprivredom". 

Profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, u penziji, Branko Kovačević, koji je i nekadašnji predsednik Nadzornog odobra EPS za Euronews Srbija kaže da je u ovom javnom preduzeću "zavladala nestručnost" što smatra nedopustivim.

"‚‚Situacija je ozbiljna i kao što Evropa mora da izvuče zaključke iz dešavanja koja su nju zadesila zbog energetske krize i Srbija bi trebalo da nauči lekciju da se ovakve situacije ne ponavljaju. Očigledno je došlo do poklapanja više loših faktora, ali situacija zahteva analizu i promene u načinu uporavljanja", rekao je Kovačević. 

profimedia

 

On napominje da su su se i ranije dešavale incidentne situacije, da je dolazilo do povremenih ispadanja blokova, ali da nije bilo većih posledica i da je to sastavni deo proizvodnje električne energije na bazi uglja. 

Predsednik Saveza energetičara, Nikola Rajaković je rekao za Euronews Srbija da nije moglo tek tako da dođe do ove situacije i kaže da je neophodno sprovesti ozbiljnu analizu i utvrditi kako se to desilo. Profesor tvrdi da su remonti rađeni tako da na osnovu rezultata koji su trenutno vidljivi, ne zaslužuju prelaznu ocenu. On podseća i da je Blok u TENT B 1 duboko u zimu ušao sa remontom i ističe da je objektivna okolonost starost kapaciteta i loš kvalitet uglja, ali da struka mora stvarno pogledati šta još stoji iza ovih događaja, a on smatra da je to "jako loše upravljanje elektroprivredom Srbije".

"Nije ovo prva zima za TENT, radio je i na minus 20 i 22. Dobra priprema pogona za ovakve teže uslove je naravno ključ pouzdanog rada. Treba imati u vidu i da se mazut stalno dodaje tom uglju lošeg kvaiteta i taj ceo naš termoenergetski ozbiljno škripi. Zaista se mora razmišljati, ako se malo dalje pogleda, šta može biti u dubućnosti i šta nas čeka sutra", rekao je Rajaković za Euronews. 

Šta će biti s Grčićem

Paralelno sa incidentima u TE "Nikola Tesla" u javnosti se danima postavlja pitanje smene  v. d. direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorada Grčića, već nakon situacija sa lošim ugljem najavio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Jasnu poruku poslao mu je nekoliko puta i sam predsednik Vučić, a poslednji put u nedelju, kada je izjavio da ga prvi čovek EPS nije obavestio o požaru u TENT. On je tada poručio Grčiću da stabilizuje sistem do kraja godine, pa da onda radi nešto drugo.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je rekla danas da je Grčić "najmanje taj koji vodi EPS", ali da je odgovoran i da je za on za nju "sklonjen", pa da ga više ne vidi kao direktora. 

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Mi nismo krili kolaps energetskog sistema ni u decembru kada je pao prvi sneg niti sada kada je došlo do havarije i požara u TENT, u blokovima B1 i B2. Nije samo sneg uzrok kolapsa, ima tu nešto i do nepripremljenih kopova. Sva odgovornost je na javnom preduzeću. Od njih su pismeno i usmeno stizala uveravanja da su spremni za zimu, a ono što se desilo nije pitanje zime, već toga kako se kopa ugalj, kakav je taj ugalj, kako se planiralo, kako se pripremalo i kako se radilo", rekla je Mihajlović.

Ona je rekla da v.d. direktora EPS Milorad Grčić "svakako ide", ali da ona ne zna "zašto se samo o njemu govori", jer sistem vode direktori proizvodnje koji su direktno zaduženi za rad svake elektrane. Zbog propusta u radu do sada su smenjena četiri direktora EPS - Dejan Jevtić, izvršni direktor za proizvodnju uglja, Milan Mišković, direktor proizvodnje uglja u RB "Kolubara", Savo Bezmarević, izvršni direktor za proizvodnju energije i Goran Lukić, direktor proizvodnje energije u ogranku TENT.

 

Komentari (1)

Boban

29.12.2021 13:38

Kad god je bilo problema pokusavali su to da prebace na slab kvalitet uglja .Dali se rade analize uglja sta je sa deponijom i zasto nije uziman ugalj sa deponije nego je los ugalj guran u proces sta je sa postrojenjem za grejanje mazuta koji je eta kotlova.Ko isporucuje udarne ploce za mlinove i dali se radi ultra zvucna kontrola istih pre ugradnje.Nije prvi put da svaljuju problem na ugalj.

Biznis