Politika

Karolin Zijade, nova šefica Unmika: Nastavak podrške dijalogu

Komentari

Autor: Tanjug

19/01/2022

-

12:20

Karolin Zijade, nova šefica Unmika: Nastavak podrške dijalogu
Karolin Zijade, nova šefica Unmika: Nastavak podrške dijalogu - Copyright unmik.unmissions.org/

veličina teksta

Aa Aa

Unmik je najavio dolazak Karoline Zijade iz Libana kao nove specijalne predstavnice generalnog sekretara UN i šefice Misije privremene administracije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK), a pojedini mediji javljaju da je ona danas stigla u Prištinu.


"Unmik će ostati nepokolebljiv u svojoj podršci dijalogu koji vodi EU radi postizanja sveobuhvatnog sporazuma i dugoročnog mira i pomirenja", rekla je Zijade koja je na tom mestu zamenila Zahira Tanina koji se na ovoj poziciji nalazio od 2015. godine.

Ona je dodala i da se raduje "angažovanju sa kosovskim vlastima i civilnim društvom, kao i sa našim međunarodnim partnerima na Kosovu i u regionu".

Zijade je istakla da će pod njenim rukovodstvom, Unmik nastaviti svoju "posvećenost da podrži institucije i ljude na Kosovu u realizaciji mirnije i prosperitetnije budućnosti kroz unapređenje ljudskih prava, izgradnju poverenja među zajednicama i osnaživanje nosilaca pozitivnih promena, uključujući žene i mlade".

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš je 20. novembra prošle godine najavio imenovanje Zijade za svog novog specijalnog predstavnika i šefa Misije privremene administracije Ujedinjenih nacija na Kosovu.

Gutereš je, kako se navodi u saopštenju Unmika, zahvalio Taninu na predanim naporima za unapređenje mira i stabilnosti na Kosovu i u regionu, kao i na njegovom efikasnom vođenju misije.

U saopštenju se navodi da je Zijade od 2017. godine bila direktorka Odeljenja za međunarodne organizacije, konferencije i pitanja kulture u Ministarstvu spoljnih poslova i iseljenika Libana.

Unmik  navodi u saopštenju da Zijade ima skoro 30 godina iskustva u međunarodnoj diplomatiji uz veliko znanje o Ujedinjenim nacijama, budući da je vodila državne delegacije Libana u Ujedinjenim nacijama o ljudskim pravima, agendi o ženama, miru i bezbednosti i migracijama.

Bivša zamenica stalnog predstavnika Libana u Ujedinjenim nacijama u Njujorku (2006-2017), Zijade je službovala u ambasadama Libana u Ujedinjenom Kraljevstvu (2004-2006), u Belgiji i Evropskoj uniji (1994-1999), kao i pri stalnoj Misiji Libana u Beču i ambasadama u Austriji, Hrvatskoj i Slovačkoj (1999-2002).

Zijade je diplomirala i magistrirala ekonomiju i političke nauke na Libanskom univerzitetu u Bejrutu i diplomirala međunarodne odnose na Univerzitetu Libre de Brisel i Diplomatskoj akademiji u Beču. Tečno govori arapski, engleski i francuski jezik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija